Tribuna
FOTO / VIDEO: 19 cete de juni şi–au adus tinereţea la Sălişte
Alexandra CHEŞCU
8282 vizualizari
FOTO / VIDEO: 19 cete de juni şi–au adus tinereţea la Sălişte
Inima Săliştei a bătut ieri mai tare, pentru că, urmând o tradiţie veche de mai bine de un secol, junii din Mărginime şi nu numai de aici, şi–au dat întâlnire în capitala spirituală a mărginenilor. Fiii Săliştei, oaspeţii lor, oficialităţi de la Sibiu, primari din mai multe comune şi oraşe ale judeţului s–au adunat toţi în aşezarea din Mărginime pentru a vedea minunea: tineri şi tinere din 19 localităţi care, înveşmântaţi româneşte, au adus cu ei cântul, jocul şi portul, la Întâlnirea Cetelor de Juni.
Malul Râului Negru al săliştenilor a fost cel care a cunoscut primul "povara" paşilor şi dansului tuturor partici­panţilor, care le-au împărtăşit cu generozitate celor prezenţi, în a patra zi de Crăciun, o fărâmă din spiri­tualitatea locului din care vin. Primii care au pornit în parada portului popular au fost junii de la Sălişte, care au deschis, prin cânt şi joc "marşul" de sărbătoare din lumea satului, gazdelor urmându-le, pe rând, prin faţa Primăriei şi oficialităţilor, cetele de juni de la Săcel, Sadu, Tălmăcel, Tilişca, Rod, Galeşu de Argeş, Jina, Gura Râului, Râu Sadului, Miercurea Sibiului, Vaideeni din V^lcea, Alămor, Cristian, Răşi­nari, Orlat, Sibiel, Blăjel şi Cârţişoara. În total, 19 localităţi care au făcut să înflorească Piaţa Junilor din Sălişte. Aici s-a desfăşurat marea parte a evenimentului încărcat de tinereţe şi vitalitate, împodobit cu penele de păun, mărgelele, cioburile de oglindă şi florile de la pălăriile junilor. Şi asta nu a fost tot, pentru că frumuseţii fetelor li s-au adăugat sobrietatea portului în alb şi negru, măiestria urzelii de pe cojoacele băieţilor, dar şi clinchetul clopoţeilor prinşi cu panglici şi flori de picioarele "ficiorilor".Cercuri, cercuri s-au învârtit, în Piaţa Junilor din Sălişte, horele celor 19 cete de juni, care au unit între ele, întru bucuria tuturor celor prezenţi, tradiţiile fiecărei zone în parte, aducându-i înapoi, în Mărginime, pe tinerii de peste Carpaţi, de la Vâlcea şi din Argeş, judeţele în care oierii mărgineni s-au pripăşit cu multă vreme în urmă.O tradiţie cât mai longevivă

"Mă bucur că astăzi, în 28 decembrie am avut 19 cete de juni alături de noi. Trebuie să le mulţumesc şi să mă înclin în faţa lor pentru că sunt adevăraţi păstrători de tradiţii şi valori culturale româneşti. În fiecare an, în 28 de­cembrie, avem această întâlnire şi ne obligăm în faţa oamenilor că vom face această manifestare şi această sărbătoare în fiecare an, alături de alte evenimente frumoase pe care ne dorim să le avem la Sălişte. Mă bucur că am avut oameni mulţi alături de noi", a spus Horaţiu Răcuciu, primarul oraşului Sălişte, care a ţinut să le ureze tuturor sănătate, cele mai bune gânduri şi un An Nou cât mai bun. De la eveniment nu a lipsit nici Ioan Cindrea, preşe­dintele Consiliului Judeţean Sibiu, care a ţinut să precizeze că Întâlnirea Cete­lor de Juni de la Sălişte "Este cea mai veche şi importantă reuniune. Cetele de juni se reunesc de peste o sută de ani pe aceste meleaguri, la Sălişte, capitala Mărginimii. Vin dintr-o parte şi din alta a munţilor, în a patra zi de Crăciun. E un obicei pe care trebuie să-l păstrăm, să-l transmitem, că cinstim memoria înainta­şilor noştri şi cultura tradi­ţio­nală ro­mânească", a spus Ioan Cindrea.La rândul său, prefectul Ovidiu Sitterli a asemuit portul popular al junilor cu ima­ginile dacilor făurite pe Columna lui Traian. "Am par­ti­cipat cu bucurie la defi­larea cetelor de juni şi am constatat că portul popular al Mărginimii Sibiului parcă este coborât de pe Colum­na lui Traian. Vreau să vă feli­cit pentru modul cum aţi păstrat portul popular, mu­zica, tradiţiile şi vreau să vă urez ca de-acum încolo să le păstraţi în acelaşi mod, să aveţi aceleaşi mani­festări culturale de vârf, cu multă bucurie, şi vreau ca tradiţia să existe în conti­nuare şi să arătaţi genera­ţiilor viitoare că portul popular românesc s-a cobo­rât de pe Columna lui Traian", i-a îndemnat pe tineri prefectul Sibiului.
Mai multe despre hainele tradiţionale ale acestor meleaguri şi despre încăr­cătura lor spirituală a spus, însă, ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului: "Să­liştea Sibiului a îmbrăcat la sfârşit de sărbătoare închi­nată Naşterii Domnului, haina populară româneas­că a tradiţiilor aduse din Mărginimea Sibiului. Cu multă bucurie şi-au expri­mat ei credinţa aceasta că Săliştea este capitala cul­turală şi spirituală a Măr­ginimii Sibiului. Consi­derăm că este şi obligaţia noastră, nu numai să parti­cipăm, ci să şi binecu­vântăm şi să animăm astfel de manifestări pentru că numai astfel putem să îi sprijinim pe cei care  păstrează încă hainele şi tradiţiile româneşti. Este foarte important, conside­rând că haina are o sfinţenie a ei dobândită în timp, tocmai datorită faptului că a păstrat fiinţa neamului nostru, dar şi credinţa în acelaşi timp".
... şi au încins Hora Unirii

De o mare bucurie au avut parte toţi participanţii la eveniment, pentru că Întâlnirea Cetelor de Juni a făcut Săliştea să devină o ţară mai mică, cea care i-a cunoscut pe reprezentanţii fiecărei cete de juni în parte. Acest lucru nu s-a făcut, însă, oricum, ci după ce gazdele, mai precis Ansam­blul Mărginenii din Sălişte i-a încântat pe ai ca­sei, dar şi pe oaspeţi cu o suită de dansuri populare specifice zonei. Primul care le-a transmis gândurile lor bune celor prezenţi a fost judele cetei de juni de la Galeşu de Argeş, căruia i-a urmat judele cetei de juni din Vaideeni. Ei au fost des­chizătorii drumului, pentru că urări de bine au rostit, pe rând reprezentanţii junilor din Blăjel, Jina, Tilişca, Rod, Gura Râului, Orlat, Mier­curea Sibiului, Cristian, Tăl­maciu, Sadu, Râu Sadului, Răşinari, Alămor, Sibiel, Săcel şi Cârţişoara. Şi mai mult decât atât, toţi cei prezenţi au asistat apoi la Pluguşorul rostit de elevi ai  Liceului Tehnologic "Ioan Lupaş" din Sălişte, eveni­mentul încheindu-se cu Hora Unirii, la care s-a încins, cu mic, cu mare, toată lumea.


Mai mult de o sută de ani au trecut de când cetele de juni din Mărginimea Sibiului au legat horă, împreună, pe uliţele Săliştei. Obiceiul a fost iniţiat încă din 1895 şi, deşi s-a organizat, iar şi iar, în fiecare an, a cunoscut şi întreruperi, în perioada care i-a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, tradiţiei nu i-a fost dat să se stingă, pentru că, după cum spunea în urmă cu câţiva ani preotul Romul Roşca, junii de la Sălişte s-au întâlnit din nou, cu junii de la Jina, în 1968. Şi chiar dacă tradiţia se păstrează încă, ea a cunoscut şi înnoiri, pentru că în anii de început ai reuniunii junilor la Sălişte nu se întâlneau decât cetele locului, ale comercianţilor şi cele ale ciobanilor.
comentarii
11 comentarii

Deci viata merge lnainte si fara al-de ,,mesia" Banciu uita ca nici juni nu l-au ascultat sa-si dea demisia .
Marginean
29.12.2012 08:56
Esti un nesimtit marginene.Nu are legatura ob iceiul junilor cu Banciu.Nici de sarbatori nu te abtii sa nu mai versi venen.Pacat ca esti printre noi.
sibian
29.12.2012 10:50
Cat rau a facut acel Banciu oamenilor este greu de explicat ln cuvinte .
salistean
29.12.2012 11:05
tu sa nu faci pe nimeni nesimtit.nu cred ca locuiesti la Saliste ca sa stii ce a facut acel Banciu pt locuitori, cat rau a putut sa faca oamenilor.
pentru sibian
30.12.2012 08:09
vo facut oameni puteti sal pupati acolo
coco
30.12.2012 10:02
auzi mai coco draga de ce nu ne pupi tu pe noi mai catelusi
gogu
30.12.2012 22:28
In mod special am intrat pe acest articol ca sa vad comentarile! Puteam sa jur ca sunt comentari adresate fostului primar. Dupa cum zice @Coco. Puteti sa il pupati in fund la cate a facut pentru Saliste.
salistean
31.12.2012 04:04
Felicitari Saliste!
luca
31.12.2012 13:13
Acum ne dam seama ca am fost mintiti de racuciu si ziti, or promis ajutoare sociale ca sai votam, dar mai vin ei.
salistean din zavoi
31.12.2012 18:29
La munca ma asa zis salistean din zavoi nu la lntins mana , cine sa-ti dea ajutoare poate speri de la u.s.l.isti tai nu de la o conducere de dreapta asa ca la munca tigani din zavoi.
Salistean
02.01.2013 17:43
1
1
17.01.2013 01:47
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia