„Marșul pentru viață” a adunat, sâmbătă, la Sibiu în jur de 1.000 de persoane, de diferite confesiuni. Cu mic, cu mare, sibienii s-au strâns la Biserica de pe Mihai Viteazu, de unde au pornit în marș spre centrul orașului. Pe drum, au afișat pancarte cu mesaje anti-avort și cu privire la semnificația familiei: „Familia este de la Dumnezeu”, „Educație Biblică în familie”, „Copiii aparțin familiei biologice”.
Sute de persoane s-au adunat la ora 13 în fața Bisericii de pe Mihai Viteazu, punctul de pornire al marșului anti-avort. Oamenii au ascultat predicile preoților și i-au auzit interpretând cântece despre viață pe Vlad Părău și pe copiii de la Asociația „Rut”, coordonată de preotul Achim Băcilă. Printre cântecele interpretate s-a aflat și „Fiecare viață e un dar”, care este și sloganul „Marșului pentru viață” de la Sibiu. De altfel, protopopul de Sibiu Ioan Coşa a binecuvântat credincioșii de toate confesiunile precizând că aduce o mărturie despre minunea vieții.
Mărturii despre viață
De la Biserică, oamenii au plecat spre centrul orașului, pe traseul Mihai Viteazu - Calea Dumbrăvii – Piața Unirii – Pietonala Bălcescu - Piața Mare, blocând circulația pe o bandă.
Un tânăr din Petroșani a venit la marș îmbrăcat în costum popular. Alexandru Gödör are 22 de ani, este student în Sibiu și spune că în fiecare zi de sărbătoare se îmbracă în portul popular.
„La mine este o tradiție, în fiecare zi de sărbătoare sau duminică mă îmbrac așa. Participarea mea la marș e pentru a susține viața”, spune tânărul.
Printre cei care au venit să susțină viața s-a aflat și o tânără care provine dintr-o familie numeroasă. Ana are șapte frați și mărturisește că își apreciază enorm mama pentru faptul că a dat naștere atâtor vieți.
„Sunt de acord cu mesajul acestui mars. Îmi iubesc mama și apreciez faptul că provin dintr-o familie de opt frați și mă gândesc că n-a fost foarte ușor să ne dea la toți naștere. Dacă ea a putut să dea naștere la opt copii, și alte femei pot face acest lucru, chiar dacă e greu”, a spus Ana Ghirbomean.
În jurul orei 14, oamenii au ajuns în Piața Mare. Pe scenă, organizatorii evenimentului au explicat, în fața mulțimii, semnificația marșului și mai ales a vieții, prezentând și cifre despre rata avortului în România.
„Marșul pentru viață este despre mamă și copil, însă, în egală măsură, este despre tată, despre familie, despre rudenii. (…) Marșul pentru viață este despre responsabilitate și asumare în iubire. Marșul pentru viață este despre bucurie și curaj”, a spus Alexandru Dădârlat, coordinator al departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.
În jurul orei 14:20, manifestanții au ajuns în Piața Mare. După ce a fost rostită rugăciunea Tatăl Nostru de către toți participanții, organizatorii evenimentului au explicat, de pe scenă, semnificația marșului și mai ales a vieții, prezentând și cifre despre rata avortului în România.
„Marșul pentru viață” de la Sibiu a fost organizat de grupul Studenţi pentru Viaţă Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxã Românã Sibiu, Alianţa Evanghelică din România (Cultul Baptist, Cultul Penticostal, Cultul Creştin după Evanghelie), Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români – filiala Sibiu, Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS), Asociaţia Părinţi pentru Viitor, Asociaţia Dia.Logos, Centrul de consiliere Mama.
Manifestații anti-avort în toată ţara
Mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă împotriva avortului, în mai multe oraşe din ţară. Demonstrațiile au fost organizate de coaliţia care a cerut ca în Constituţie să scrie explicit că familia este formată doar din femeie şi bărbat. În Bucureşti, numărul participanţilor a depăşit 5.000, iar circulaţia a fost blocată pe câteva mari bulevarde. Manifestanţii au împărţit baloane colorate şi pancarte cu mesaje precum „Cu fiecare copil, un înger vine in lume", „Sunt iubire, Sunt pentru viaţă", „Ajută mama şi copilul, ei depinde de tine", „Femeile merită mai mult decât avortul".
Biserica Ortodoxă a anunţat că sprijină marşul organizat de Asociaţia „Studenţi pentru viaţă", unde „participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”. Acţiuni similare au fost organizate sămbătă după-amiaza şi la Timişoara, Arad, Cluj - Napoca, Ploieşti sau Iaşi unde participanţii au rostit rugăciuni pentru viaţă şi familie.
Tema „Marşului pentru viaţă” - aflat la cea de-a şaptea ediţie - este „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”, organizatorii spunând că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 - iunie 2016, faţă de o populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.
Foto: Dragoș DUMITRU