Tribuna
FOTO. Veneţia, DEZOLANTĂ! Vestitele CANALE, SECATE de mareele "împinse" de lipsa ploilor şi super luna albastră sângerie
Rareș BIŢU
5760 vizualizari
FOTO. Veneţia, DEZOLANTĂ! Vestitele CANALE, SECATE de mareele

Cine a ales o vacanţă la Veneţia în această perioadă cu siguranţă o va ţine minte. Nu pentru preţurile mult mai mici decât în sezonul când "plouă" cu turişti, ci pentru imaginile absolut dezolante cu care Veneţia este "împodobită" în aceste zile.

Nici nu ştii care-s mai dezamăgiţi: turiştii sosiţi pentru o plimbare pe vestitele canale sau gondolierii, nevoiţi să îşi întrerupă activitatea. Oraşul plutitor din nordul Italiei este de nerecunoscut după ce apele au pierdut foarte mult din debit. Lipsa ploilor care de obicei nu lipsesc în această perioadă, dar şi super luna albastră sângerie au fost cauzele care au "împins" mareele către acest nedorit efect. 
Frumoasa Veneţie traversează această experienţă în cel de-al treilea an consecutiv. În urmă cu doi ani, nivelul apelor a scăzut cu aproape 90 de centimetri, împiedicând transportul pe apă. Veneţia este, însă, obişnuită şi cu inundaţiile, fenomen cu care se confruntă frecvent.
   

 

..........


Veneţia "şade" pe o pădure de stâlpi înfipţi în mâl. Pe asta se sprijină minunăţia de azi. Primii locuitori au avut de-a face aici, prin secolele patru - cinci, cu o mlaştină ostilă. Complet ostilă. Cumva, s-au priceput să-ndese mii, zeci de mii, sute de mii de trunchiuri de copac în moalele mlaştinii, îngenunchiindu-i potrivnicia. Zădărnicindu-i-o. Trunchiuri cu grosimi de la 1,5 la peste 3 metri în diametru. Apoi, secole la rând, au aşezat piatră peste piatră, construind o inginerie care continuă şi azi să uimească prin durabilitatea ei. Tot ce vedem azi se sprijină pe pădurile de "creioane" groase, teribil de groase şi teribil de indiferente la tenacitatea Adriaticii şi sărata ei poftă ei de ronţăit. 

FOTO: RAREŞ BIŢU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia