Tribuna
PNL
FOTO: Uniți în lupta împotriva Covid-19. Un medic anestezist de la Sibiu sare în sprijinul colegilor din Ploiești
FOTO: Uniți în lupta împotriva Covid-19. Un medic anestezist de la Sibiu sare în sprijinul colegilor din Ploiești

Faptul că pericolul reprezentat de COVID-19 nu a trecut este o certitudine, iar înmulțirea cazurilor de pacienți infectați ține în alertă personalul medical din întreaga țară. Din păcate, există și zone unde cazurile grave sunt din ce în ce mai multe, iar personalul medical este solicitat peste măsură. O astfel de situație s-a înregistrat în ultima perioadă în județul Prahova, după cum au indicat raportările oficiale. 

În acest context, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu vine în ajutorul cadrelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Astfel, dr. Bogdan Vintilă, medic rezident anul IV în specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă în cadrul SCJU Sibiu, a fost trimis în sprijinul colegilor din Ploiești, pentru a-i ajuta în operaționalizarea unei unități mobile de Terapie Intensivă, necesară pentru gestionarea cazurilor severe de SARS-Cov-2.

Această unitate a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Ploiești în contextul creșterii cazurilor grave de coronavirus din ultima perioadă și are o capacitate de 12 posturi, prevăzute cu ventilatoare moderne pentru pacienți. 

Acolo, dr. Vintilă va lucra alături de alți doi colegi din Timișoara, trimiși, la rândul lor, în sprijinul medicilor din Ploiești.  

 

Medicul vorbește cu emoție și încredere și vede ajutorul pe care îl dă ca pe o provocare

 

„În seara de 1 iulie am primit un telefon de la domnul conf.univ.dr. Mihai Sava, care mi-a transmis că, în urma situației epidemiologice din Ploiești, este nevoie de medici care să operaționalizeze o unitate de Terapie Intensivă Mobilă, dedicată pentru pacienții CoVid, parcată în curtea Spitalului Județean de Urgență Ploiești. În acele clipe, primul meu gând a fost „câtă încredere poate să aibă în mine acest om, să mă trimită într-o unitate care activează în premieră”?". Răspunsul la această întrebare a venit tot în gând : „Nu o să dezamăgesc, orice ar fi!", povestește dr. Bogdan Vintilă.

 

Prima zi în linia întâi

 

Cu emoție, cu energie și determinare, tânărul medic sibian a ajuns la Ploiești în cursul zilei de joi, 2 iulie, iar vineri 3 iulie s-a desfășurat prima sa zi plină de activitate. 

„La câteva ore după discuție cu conferențiarul Mihai Sava am avut un ordin de comandant privind detașarea, iar a doua zi m-am aflat în fața acestei unități, așteptând să fiu de ajutor. În cel mai scurt timp, împreună cu doi colegi ATI din Timișoara, cu medicii locali și autoritățile locale și centrale, o să reușim să operaționalizăm această unitate, pentru a oferi suport Spitalului Județean Ploiești. Această unitate modernă oferă 12 paturi de terapie intensivă, dotate cu ventilatoare, monitoare avansate pentru funcții vitale, injectomate, etc. și ne va ajuta în efortul nostru de a salva vieți”, explică dr. Bogdan Vintilă.

Deși  este angrenat de peste trei luni în lupta anti-Covid în cadrul secției ATI a Spitalului Județean Sibiu, unde a experiment pe viu cazuri complexe, a trăit drame dar și bucuria succesului în fața bolii prin pacienții vindecați, dr. Vintilă recunoaște că simte o mare provocare, poate cea mai importantă din cariera sa de până acum, prin faptul că poate face diferența între viață și moarte.

„Am emoții foarte mari, doresc să mă ridic la nivelul așteptărilor, este foarte multă muncă de organizare, mă face să îmi fie foarte dor de secția mamă și de colegii de acasă, chiar dacă nu sunt plecat  prea departe și nu de mult timp. Cu toate acestea, îmi doresc să aduc o contribuție importantă acestui proiect și să mă întorc acasă sănătos și mulțumit că am reușit să fac o mică diferență”, a adăugat dr. Vintilă. care a  transmis și un mesaj de avertizare: „țin să transmit că această perioadă nu este o glumă, este important să respectăm regulile și să demonstrăm că suntem o societate matură. Noi, medicii, ne dorim în primul rând să prevenim îmbolnăvirile”, spune el.

 

„Terapie intensivă” cu încurajări de la Sibiu

 

Aflat în „misiune” departe de casă, de colegi și prieteni, medicul anestezist sibian primește însă o „terapie intensivă” cu încurajări și susținere de la Sibiu.

„În îngrijirea pacienților COVID pozitiv în stare foarte gravă sau critică, Terapia Intensivă este componenta esențială care poate salva vieți și suntem convinși că o contribuție importantă în acest sens va avea și colegul nostru, dr. Bogdan Vintilă, prin activitatea pe care o va desfășura în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul din Ploiești. Îi dorim mult succes și suntem alături de el și de întreaga echipă de anesteziști de acolo”, a declarat dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției Clinice ATI a SCJU Sibiu.

„Doar uniți putem câștiga această luptă cu noul coronavirus și suntem mândri că,  Sibiul poate contribui și în afara județului la gestionarea cazurilor grave, prin operaționalizarea acestei unități mobile de Terapie Intensivă, fapt care denotă profesionalismul dar și dăruirea medicilor noștri”, a transmis conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.


comentarii
1 comentarii

Ce patetic!
Un cititor
05.07.2020 20:38
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia