Tribuna
PNL
Foto: Un dar aparte pentru enoriașii Bisericii de pe Calea Poplăcii
Foto: Un dar aparte pentru enoriașii Bisericii de pe Calea Poplăcii

Ziua de luni, 26 octombrie, a fost una specială pentru credincioșii sibieni care frecventează biserica cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, situată pe Calea Poplăcii. Azi dimineață, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în incinta bisericii, la care au participat zeci de enoriași și a dezvelit un monument aflat în curtea lăcașului de cult, închinat poetului Mihai Eminescu.  

Credincioșii și-au cinstit ocrotitorul prin participare numeroasă la Sfânta Liturghie arhierească, slujba religioasă din ziua de hram a lăcașului de cult fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar în soborul slujitor s-au aflat și vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohii lăcașului de cult, Dumitru Luca și Ioan Dumitru Tătoiu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Hramul din acest an a fost organizat în condiții speciale, credincioșii respectând măsurile impuse de autorități în această perioadă de pandemie.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Laurențiu a vorbit despre mărturisirea dată de martirii creștini din primele secole, între care, la loc de cinste, se află Sfântul Dimitrie :

„Sfinții care și-au dat viața pentru Hristos prin mucenicie au fost primii scriși în calendar, în lista aceasta a sfinților. Ne amintim de întâiul mucenic, Arhidiaconul Ștefan, care a fost lapidat. Au fost mulți mucenici care L-au mărturisit pe Hristos împotriva celor care îi omorau pe creștini. Dăruirea aceasta pe care au făcut-o ei lui Hristos a adus o cinstire în Biserică, prelungită până astăzi și care va dăinui atâta timp cât va exista Biserica. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie se află la Salonic, a fost acolo o bisericuță mică, de lemn, pe mormântul lui, iar apoi s-a construit o biserică mare. Au fost mulți care au vrut să ia moaștele lui, să le ducă în alte părți și nu au putut. Nici măcar împăratul de la Constantinopol nu a reușit, pentru că racla s-a îngreunat, lucrarea lui Dumnezeu fiind foarte puternică prin acest martir minunat. Când ne închinăm la moaște de sfinți venerăm darul pe care Dumnezeu l-a lăsat să devină lucrător în acest ostaș al lui. Simțim acest fior că ne atingem de ceva sacru și dacă avem credință și ne rugăm sfântului respectiv, ni se îndeplinesc lucrurile cerute. Este ceva în plus la Sfântul Dimitrie, adăugat la numele lui, el este Izvorâtor de Mir”, a remarcat ierarhul.

Monument închinat poetului Mihai Eminescu

Cei doi parohi de la biserica sibiană, părintele Dumitru Luca și părintele Ioan Dumitru Tătoiu i-au mulțumit Ierarhului și i-au oferit în dar o icoană a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu sfințirea unui monument ridicat în curtea Bisericii în cinstea poetului național Mihai Eminescu, care a fost pomenit de ierarh și soborul de preoți prin oficierea unui parastas. „Acest monument a fost ridicat cu sprijinul unui om cu suflet mare, inginerul Ioan Deac, directorul SC Compa. Am ales ca în curtea Bisericii să avem mereu alături spiritul marelui poet național, astfel încât creația sa să ajungă mai ușor la sufletul credincioșilor, atât al celor tineri, cât și al celor mai puțini tineri. Vizita ÎPS dr. Laurențiu Streza și a celorlalți oaspeți de seamă ne-a bucurat sincer, prezența lor transformând această zi într-una aparte, încărcată de multiple semnificații” a spus preotul paroh, Dumitru Luca.  Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 25 conduși de prof. Maria Luca a susținut un moment artistic pregătit pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu.

Biserica ce poartă hramul  Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”   slujesc trei preoți cu prenumele Dumitru (Dumitru Luca, Dumitru Tătoiu, Dumitru Munthiu), astfel că Sărbătoarea de luni a fost una specială, pentru comunitatea credincioșilor din zonă.

Foto: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia