Primii călători au apărut în zonă încă de pe la ora 10.30, atracţia de a merge iar cu tramvaiul fiind, cum s-ar spune „de nerefuzat” atât pentru cei mai în vârstă, care au „prins” acest mijloc de transport circulând şi prin Sibiu, cât şi pentru copii, care au avut şansa de a „merge” şi cu altceva decât automobilul familiei sau autobuzul. Pe măsură ce timpul trecea, numărul amatorilor de plimbare de agrement Sibiu-Răşinari şi retur creştea.
Cu o punctualitate ce ar putea fi invidiată de tot ce e transport pe şine în România sau inaugurare oficială a ceva, tramvaiul a sosit, în staţia de la Zoo, la ora 11.30 fix, aducându-l şi pe artizanul acestui proiect, primarul Răşinariului, Bucur Bogdan.
Alături de el, la această cursă inaugurală, au mai fost, dintre oficialităţi, prefectul de Sibiu, Adela Muntean, subprefectul Horaţiu Marin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca, deputaţii PNL Nicolae Neagu şi Constantin Şovăială şi primarii din Sadu şi Sălişte, Ioan Valentin Ivan şi Horaţiu Răcuciu. Alături de ei, şi Georg Hocevar, preşedintele Asiociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Înguste din România, cel care şi-a adus contribuţia la reabilitarea şi relansarea acestui traseu. Plus extrem de mulţi călători, curioşi şi bucuroşi (mai ales copiii).
Tramvaiul pleacă. Şi se opreşte
După „primirea oficială” de la Sibiu, tramvaiul a pornit, cum s-ar spune, încet dar sigur, în cursa sa spre Răşinari. Nu au mai fost reprezentaţii teatrale, dar atmosfera din interior era oricum mai atractivă decât orice recital sau spectacol profesionist. Undeva însă, înainte de intrarea în Răşinari, STOP. Tramvaiul se opreşte, în jurul orei 12.15. Un mic accident electric, „ceva” la pantograf şi linia electrică. Nimic prea grav, doar o mică pauză pe traseu, aşa, de o ţigară, câteva declaraţii şi câteva fotografii „de atmosferă” până echipa de intervenţie a remediat defecţiunea, în mai puţin de o jumătate de oră. Tramvaiul reporneşte, legănat spre destinaţie.
Primire festivă la Răşinari
Ajungem la Răşinari în jurul orei 12.55, în „staţia” de la Centrul de Informare Turistică, unde toată lumea a fost întâmpinată festiv şi tradiţional, cu pâine, sare şi...rachiu, plus o „sesiune” de degustare de produse tradiţionale din Mărginimea Sibiului. Conform celor spuse de toţi, de la oficiali la copii, „noul” tramvai ce leagă Răşinariul de Sibiu este o reuşită şi o realizare ce poate contribui, dacă e gestionată aşa cum trebuie, la o dezvoltare turistică atât a comunei „lui Cioran”, cât şi a oraşului „lui Hermann”. Despre tradiţia tramvaiului în aceste locuri, proiecte de viitor asemănătoare şi despre relansarea turismului şi mai ales despre faptul că un efort de ani întregi a fost încununat de succes, au vorbit Nicolae Neagu, Constantin Şovăială, Marcel Luca, Georg Hocevar şi Bucur Bogdan. După momentul de „socializare”, tramvaiul a plecat din nou, spre Sibiu, în jurul orei 13.30. Traseul este străbătut fără alte incidente şi ajungem în Sibiu la 13.55. Într-adevăr, a fost o cursă turistică relaxabtă.
Atât organizatorii, cât şi călătorii sunt de părere că ar fi fost, totuşi, mai bine să nu se fi desfiinţat linia ce ducea până la cimitir, mai ales că acolo se putea întoarce tramvaiul mult mai uşor decât acum. Dar probabil nimeni nu s-a gândit atunci că tramvaiul va mai exista prin zonă...
Cum va circula tramvaiul
Primarul Bucur Bogdan a declarat că, cel puţin în această perioadă, tramvaiul va circula duminica (două curse) de la ora 12.30 şi 14, urmând ca din primăvară acesta să efectueze curse regulate. La fel, tramvaiul Răşinari-Sibiu va putea fi folosit şi de grupuri organizate de turişti sau pentru evenimente culturale.
Deocamdată, preţul unui bilet dus-întors este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii.
Garnitura de tramvai este fabricată în Elveţia, în anul 1951 unde a fost şi folosită prima oară pe un traseu turistic, ea ajungând la mijlocul anilor '70 în Austria. Acum este la Răşinari. Poate atinge şi viteze de 60 km/oră, însă starea şinelor de la noi nu permite aşa ceva.