Tribuna
Comunicat de presa
FOTO: Tramvaiul Sibiu-Răşinari a repornit! Şi a avut mare priză la sibieni!
Dumitru CHISELIŢĂ
15622 vizualizari
FOTO: Tramvaiul Sibiu-Răşinari a repornit! Şi a avut mare priză la sibieni!
La finele lui lui 2011, tramvaiul Sibiu-Răşinari a fost „demis” din transportul public local, el circulând doar aşa, la zile mari, ori în scop turistic, ori în scop artistic ca „scenă pe roţi” a unor spectacole realizate de Teatrul „Radu Stanca”. Din 2012, tramvaiul a fost „pasat” de autorităţile locale sibiene Pirmăriei Răşinari, poate or face ei ceva cu el. După o poveste destul de lungă, în care piedicile de orice fel păreau să fi organiuat o conspiraţie întreagă pentru ca tramvaiul altădată celebru şi iubit atât de sibieni cât şi de răşinăreni să stea la infinit pe linie moartă, şi după seria de inaugurări veşnic amânate, iată că vineri, 12 ianuarie, ora 11, în staţia de la Dumbrava (Zoo) , lumea aştepta tramvaiul. Pentru a se plimba, în cursa inaugurală a „noii” linii turistice Sibiu-Răşinari şi retur.

Primii călători au apărut în zonă încă de pe la ora 10.30, atracţia de a merge iar cu tramvaiul fiind, cum s-ar spune „de nerefuzat” atât pentru cei mai în vârstă, care au „prins” acest mijloc de transport circulând şi prin Sibiu, cât şi pentru copii, care au avut şansa de a „merge” şi cu altceva decât automobilul familiei sau autobuzul. Pe măsură ce timpul trecea, numărul amatorilor de plimbare de agrement Sibiu-Răşinari şi retur creştea.

Cu o punctualitate ce ar putea fi invidiată de tot ce e transport pe şine în România sau inaugurare oficială a ceva, tramvaiul a sosit, în staţia de la Zoo, la ora 11.30 fix, aducându-l şi pe artizanul acestui proiect, primarul Răşinariului, Bucur Bogdan.

Alături de el, la această cursă inaugurală, au mai fost, dintre oficialităţi, prefectul de Sibiu, Adela Muntean, subprefectul Horaţiu Marin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca, deputaţii PNL Nicolae Neagu şi Constantin Şovăială şi primarii din Sadu şi Sălişte, Ioan Valentin Ivan şi Horaţiu Răcuciu. Alături de ei, şi Georg Hocevar, preşedintele Asiociaţiei pentru Păstrarea Liniilor Înguste din România, cel care şi-a adus contribuţia la reabilitarea şi relansarea acestui traseu. Plus extrem de mulţi călători, curioşi şi bucuroşi (mai ales copiii).

Tramvaiul pleacă. Şi se opreşte

După „primirea oficială” de la Sibiu, tramvaiul a pornit, cum s-ar spune, încet dar sigur, în cursa sa spre Răşinari. Nu au mai fost reprezentaţii teatrale, dar atmosfera din interior era oricum mai atractivă decât orice recital sau spectacol profesionist. Undeva însă, înainte de intrarea în Răşinari, STOP. Tramvaiul se opreşte, în jurul orei 12.15. Un mic accident electric, „ceva” la pantograf şi linia electrică. Nimic prea grav, doar o mică pauză pe traseu, aşa, de o ţigară, câteva declaraţii şi câteva fotografii „de atmosferă” până echipa de intervenţie a remediat defecţiunea, în mai puţin de o jumătate de oră. Tramvaiul reporneşte, legănat spre destinaţie.

Primire festivă la Răşinari

Ajungem la Răşinari în jurul orei 12.55, în „staţia” de la Centrul de Informare Turistică, unde toată lumea a fost întâmpinată festiv şi tradiţional, cu pâine, sare şi...rachiu, plus o „sesiune” de degustare de produse tradiţionale din Mărginimea Sibiului. Conform celor spuse de toţi, de la oficiali la copii, „noul” tramvai ce leagă Răşinariul de Sibiu este o reuşită şi o realizare ce poate contribui, dacă e gestionată aşa cum trebuie, la o dezvoltare turistică atât a comunei „lui Cioran”, cât şi a oraşului „lui Hermann”. Despre tradiţia tramvaiului în aceste locuri, proiecte de viitor asemănătoare şi despre relansarea turismului şi mai ales despre faptul că un efort de ani întregi a fost încununat de succes, au vorbit Nicolae Neagu, Constantin Şovăială, Marcel Luca, Georg Hocevar şi Bucur Bogdan. După momentul de „socializare”, tramvaiul a plecat din nou, spre Sibiu, în jurul orei 13.30. Traseul este străbătut fără alte incidente şi ajungem în Sibiu la 13.55. Într-adevăr, a fost o cursă turistică relaxabtă.

Atât organizatorii, cât şi călătorii sunt de părere că ar fi fost, totuşi, mai  bine să nu se fi desfiinţat linia ce ducea până la cimitir, mai ales că acolo se putea întoarce tramvaiul mult mai uşor decât acum. Dar probabil nimeni nu s-a gândit atunci că tramvaiul va mai exista prin zonă... 

Cum va circula tramvaiul

Primarul Bucur Bogdan a declarat că, cel puţin în această perioadă, tramvaiul va circula duminica (două curse) de la ora 12.30 şi 14, urmând ca din primăvară acesta să efectueze curse regulate. La fel, tramvaiul Răşinari-Sibiu va putea fi folosit şi de grupuri organizate de turişti sau pentru evenimente culturale.

Deocamdată, preţul unui bilet dus-întors este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii.
Garnitura de tramvai este fabricată în Elveţia, în anul 1951 unde a fost şi folosită prima oară pe un traseu turistic, ea ajungând la mijlocul anilor '70 în Austria. Acum este la Răşinari. Poate atinge şi viteze de 60 km/oră, însă starea şinelor de la noi nu permite aşa ceva.Foto: Dragoş DUMITRU, Dumitru CHISELIŢĂ
 


comentarii
4 comentarii

Bine ca stramosii nu au inaugurat niciodata o cursa aeriana, cu avioane-elicoptere-parapante sau drone intre Sibiu si Rasinari, ca cine stie ce se mai intampla acum la relansare!
Mick
12.01.2018 15:23
Poate ca ar trebui o ramificatie Fabrica Dumbrava -Cisnadioara. Mergi cu Burduff -Express pana la fabrica,apoi iei un Strassenbahn spre Cisnadioara.
Macapagal Tombalbaye
12.01.2018 15:47
bai MICK(si in creier) esti tipic melteanului de roman care abia asteapta sa gaseasca ceva de reprosat ca sa scoata si el 2-3 critici din el.Pleaca mah in Portugalia ca e sezon de zmeura si ramii dracu pe acolo ca cu din astia ca tine nu reconstruim tara asta niciodata!!!!!!!!!
13.01.2018 12:01
tramvaiul sibiu rasinari
mindria rasinarenilor(proprietari)si a sibienilor
in sfirsit circula

astept si mocanita sibiu agnita/60 km/
ca si aia se poate
da nu cred ca se vrea
ARDEO
13.01.2018 13:36
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia