Tribuna
Foto:Toamna se numără olarii, în Muzeul ASTRA
Liuba STARII
1596 vizualizari
Foto:Toamna se numără olarii, în Muzeul ASTRA

Peste 20 de meșteri populari din diferite regiuni ale țării au întins “Târgul Frumos. Ceramic. Folositor” în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. În acest sfârșit de săptămână, localnicii și turiștii se pot bucura de preparate gătite în vase de lut, după rețete specifice zonei din care provin olarii, precum și de ateliere creative, văzând cum lutul se transformă în obiecte decorative și de uz casnic.

Meșterii din Sibiu, Nocrich, Marghita, Satu Mare, Corund, Horezu, Găleșoaia, Miercurea Ciuc, Apoș, Bâțanii Mari și din Bicfalău își prezintă priceperile în Muzeul ASTRA. 

Printre ei se află și psihologul Mugur Frățilă, fondatorul Asociației “Tonal” care se ocupă cu  reintegrarea în societate a persoanelor cu tulburări psihice.

”Asociația noastră activează în domeniul sănătății mentale. Am decis să folosim în programele noastre diverse metode și tehnici de creație artistică. Astfel, am introdus modelarea lutului. În 2009, am decis să încercăm să sprijinim și să finanțăm proiectele asociației prin vânzarea unor obiecte create de noi. Suntem autodidacți. În 2010, am câștigat un mic premiu și am reușit să ne dotăm mai bine. Avem două ateliere destul de bine organizate. Confecționăm obiecte decorative, colorate, practice și moderne. De când existăm, spre bucuria noastră, suntem apreciați și căutați. De asemenea, facem medalii pentru câteva competiții importante din România. Participăm la diferite târguri și evenimente”, spune Mugur Frățilă.

Tot sâmbătă, gospodăria din Găleșoaia din cadrul Muzeului a găzduit ateliere experimentale de ardere a ceramicii tradiționale sub îndrumarea meșterului Ion Rătezeanu din Gorj.

”M-am născut cu acest meșteșug. Provin dintr-o familie de olari. Am crescut odată cu oalele în casă”, spune meșterul.

Bărbatul este nemulțumit că oamenii nu mai apreciază calitatea obiectelor confecționate manual și nu le mai cumpără, ca pe vremuri.

“Sunt multe chinezării și lumea nu mai cumpără strachini, oale și ulcioare. Zic că sunt scumpe și nu merită, dar nu renunț. Olăritul mă ‘hrănește’: mănânc din strachină și beau apă din ulcior. Nu se mai câștigă”,  mai adaugă Ion Rătezeanu.

 

„Un concept viu, un altfel de târg”

Cei care au ales șă-și petreacă timpul liber în Muzeul Satului au savurat gustul autentic de gulaș la ceaun și tocăniță de vițel, preparate după rețete tradiționale și ingrediente naturale, în vase de lut.

"Târgul Frumos. Ceramic. Folositor" e creat pentru toți cei ce apreciază obiectele confecționate manual după metode vechi de sute de ani. Și e pentru toate buzunarele, pentru că oricine poate să plece din Muzeul Astra cu ceva, fie și cu o farfurioară, ceșcuță, un magnet la prețul de cinci lei. Castroane la zece lei, platouri pictate sau vaze de la 25 de lei.

Programul evenimentului continuă și mâine, între orele 10-16, cu  demonstraţii practice și ateliere experimentale de olărit și de țiglărit.

Potrivit muzeografului Karla Roșca, Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, cu implementarea segmentelor de olărit și de gătit: “De ce un ‘altfel de târg’? Pentru că Muzeul ASTRA a adoptat un ‘concept viu’ prin implementarea și derularea unor programe culturale dedicate publicului, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial realizat de meșteri olari, păstrători ai meșteșugului olăritului. Astfel îi provocăm pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumăm să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică decorativă și utilitară de o calitate superioară, invitând publicul vizitator să cunoască etapele de realizare a vaselor și beneficiile gătitului în vase de lut. Partea aplicativă se desfășoară pe toată durata târgului şi combină latura expoziţională şi cea comercială cu cea de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit, de modelare și presare a lutului în forme, de țiglărit, de decorare a vaselor de ceramică şi de gătit în vase de ceramică”.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
1 comentarii

N-au castigat destul la Targul Olarilor de acum 2 saptamani?
20.09.2020 13:28
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia