Tribuna
Foto: Tinerii din Sibiu s-au prins în Hora Unirii, la Alba Iulia
Foto: Tinerii din Sibiu s-au prins în Hora Unirii, la Alba Iulia

După un an de pandemie, tinerii din diferite părți ale țării, precum Iași, Brașov, București, Constanța, Galați, Petroșani, Oradea, Craiova, Sibiu s-au reunit de 1 decembrie, la Alba Iulia, pentru a celebra 103 ani de la Marea Unire.

Alături de voluntarii din asociațiile membre ale Federației Tinerilor Basarabeni și cei din Sibiu au sărbătorit Marea Unire, dar și 31 de ani de când 1 decembrie este considerată Ziua Națională.

Pe 1 decembrie toate drumurile duc la Alba-Iulia

Ora 6.45, m-am echipat cu haine mai groase, iau în grabă biletul de pe masă și ies. Ora 7, ajung la gară și mai văd câteva fețe adormite. La ora 7.15, trăgând fularul mai pe nas, cele 15 „ căciuli somnoroase” pornesc să-și caute peronul și gata, am ucrat. Încă peste câteva minute auzim și melodia care anunța plecarea: „ Stimați călători, inter-regio ... va pleca în direcția Alba-Iulia la 7.29. Vă dorim călătorie plăcută”. Să spunem că eram fericiți, este prea puțin. Eram entuziasmați să vedem locul unde s-a scris istoria.

Am ajuns la locul cu pricina la 10.15. Timpul de acolo nu a fost prietenos la început, pe semne îl speriase aglomerația. Ploaie măruntă, vânt rece și noi speriați că nu știam unde ne întâlnim cu cei peste 200 de tineri voluntari. Într-un final am răzbătut prin mulțime. Unii se plimbau pe acolo de la ora 4, alții de la 7. Unii au venit cu trenurile, iar alții cu mașinile, autocarele. Și nu contează unde, cum și cu ce, cel mai important e că am reușit să ne mobilizăm pentru acest “moment istoric”.

Oamenii au puterea să schimbe orice

Să revenim la vremea de afară. Ploua.. dar pe măsură ce înaintam în inima cetății, norii făceau loc soarelui. Razele cădeau pe tricolorul dus cu mândrie de fiecare, astfel creiona o imagine desprinsă de pe pagini de reviste. Picăturile au încetat să spele pământul negru, îndată ce au văzut horele încinse. Abia atunci am înțeles, Alba Iulia nu ne-a întâmpinat cu rău, erau lacrimi de bucurie, fericită că ne revedea mulți, împreună, de mâini.

Spre final ne-am împrietenit de tot. Energia pozitivă a celor prezenți a făcut din iarnă-primăvară, ca în povestea „ Omul care schimbă anotimpurile ”.

Uniți sub tricolor

Și știți ce mi-a plăcut cel mai mult? Faptul că ne-am familiarizat cu toți oamenii de acolo și am savurat atmosfera de sărbătoare. Mai pierdeam pe cineva din vedere, dar îl găseam imediat în mijlocul celei mai apropiate horei. Peste 200 de tineri, aproape necunoscuți, au reușit să se organizeze, să meargă la pas prin cetate, să încerce și câteva lozinci, dar mult mai apreciabil, să arate ce înseamnă sufletul de român. Ochii erau plini de mândrie și inima de bunătate, atât cât să ajungă pentru tot Universul.

După ce ne-am prins în hora unirii, a venit rândul chitarei. Voci angelice, dar și cele mai stângace au prins a îngâna melodii dragi sufletului fiecăruia. Asta încă o dată ne-a amintit că istoria, muzica și dansul sunt puntea de legătură dintre generații, dintre toți cei care simt măcar un dram de patriotism în suflet.

Andreea Tarlapan

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia