Tribuna
Sevis
FOTO: Start evenimentelor culturale. „Faust” s-a întors pe scenă cu foc de artificii
Laura BUCIU
1222 vizualizari
FOTO: Start evenimentelor culturale. „Faust” s-a întors pe scenă cu foc de artificii
© Răzvan NEGRU

Spectacolul „Faust”, regizat de Silviu Purcărete, a avut premiera în 2007, în timp ce Sibiul era Capitală Culturală Europeană. De atunci, piesa s-a jucat de 222 de ori cu casa închisă, iar sâmbătă a fost prima reprezentație după pandemie.

Spectacolul care practic a dat startul evenimentelor culturale susținute în format fizic în 2021 se joacă de 14 ani, pe scenele de la Sibiu, din țară, dar și pe cele din străinătate. De-a lungul timpului, americani, japonezi, chinezi au călătorit în România, la Sibiu, pentru a vedea piesa regizată de Silviu Purcărete, pe care o caracterizează ca fiind o experienţă extrasenzorială dintre Pământ şi Iad.

Să pui în scenă „Faust” înseamnă nervi de oţel. 120 de actori trebuie îmbrăcaţi şi machiaţi. Piesa se joacă într-o hală industrială şi totul trebuie să fie pus la punct în cel mai mic detaliu.

Codruţa Vasiu a jucat în fiecare dintre cele 222 de reprezentații puse în scenă, și cu toate acestea și acum are emoţii. „Am fost de la început, din 2007? De fapt, din 2006, de la repetiţii. Din 2006 repetăm. Cum e la cea de-a 222-a ediție? Cu emoţii”, a spus actrița.

 

Ofelia Popii, despre rolul Mefisto: „Șansa vieții mele”

 

Ofelia Popii spune că face rolul vieţii ei. Este Mefisto, probabil singura femeie care face acest rol. Pentru asta, actrița sibiană a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Dar nu la premii este primul ei gând când vorbeşte despre „Faust”.

„Pentru mine Faust înseamnă, pe lângă provocarea normală a personajului pe care îl interpretez, Mefisto, şansa vieţii mele de a mă întâlni cu un rol mare, cu un regizor mare, cu o echipă extraordinară de artişti senzaţionali, de a face parte dintr-o manifestare  de forţe, tot ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, forţa teatrului, de fapt, împreună, echipă, împreună. Suntem mulţi, uniţi. Ce ză zic? E... teatru”, a spus Ofelia Popii. „Ce este între Iad şi Pământ? Noi suntem, care ne zbatem să înţelegem, să funcţionăm astfel încât să nu supărăm nici o parte, nici cealaltă, să nu declanşăm forţele şi să trăim cumva în armonie”, a adăugat actrița.

După două ore, cortina s-a lăsat din nou. Oamenii au ieşit impresionaţi. Pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la cer s-au derulat prin faţa ochilor lor, iar ei au fost pe scenă alături de actori. De la ora 22.00, afară i-a aşteptat un foc de artificii impresionant, încheind astfel un eveniment care, din punct de vedere cultural, a întors Sibiul în vremurile de dinaintea pandemiei.


comentarii
4 comentarii

Jurnalism fara documentare. Faust nu a dat startul evenimentelor culturale fizice la Sibiu, fakenews. Sa te mai si lauzi ca ai dat cateva mii bune de euro pe un foc de artificii fara rost in pandemie, inseamna zero respect fata de bani publici in timp ce multi nu mai au loc de munca.
Articole gogonate
13.06.2021 19:13
Cât de incult poți să fii pentru a include un „spectacol” cum e Faust, în rândul evenimentelor culturale.
Ce înseamnă cultura pentru acești oameni?
Cu ce devine mai bun, mai frumos sau mai aproape de adevăr un spectator care participă la un astfel de eveniment submediocru? Ce răspunsuri primește el la întrebările exitențiale ale omului, vizionând o astfel de producție?
Totul e o mascaradă pe bani publici, iar beneficiarii sunt maeștrii păpușari care alimentează iluzia de culturalizare în rândul plebei proletare.
Un spectator
14.06.2021 08:05
După 222 de reprezentații, pe tot mapamondul, mai sunt unii care deși nu au înțeles nimic nu ratează momentul istoric de a tăcea din gură!
Un alt spectator!
15.06.2021 21:39
pe TOT mapamondul? adica unde? (in afara de 3 tari-fara Romania).
Cu totul alt spectator
15.06.2021 22:22
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia