Tribuna
PNL
Foto:Slimnicul, de la scenariul roșu la cel verde. Clopoțelul a sunat cu o săptămână întârziere
Liuba STARII
1162 vizualizari
Foto:Slimnicul, de la scenariul roșu la cel verde. Clopoțelul a sunat cu o săptămână întârziere

Clopoțelul a sunat cu o săptămână mai târziu în comuna Slimnic. După șase luni de pauză și o amânare de o săptămână, cauzată de carantinarea localității în urma numărului mare de infectați cu noul coronavirus, raportat la populația comunei, elevii s-au întors în băncile școlii și au reluat orele în formatul clasic, față în față, cu profesorii lor. 

Numărul mare de infectări cu Covid-19 a determinat aplicarea măsurilor stricte în Slimnic. Începând de sâmbătă, 5 septembrie, localnicii au fost obligați să poarte măștile de protecție în toate spațiile publice deschise, iar elevii au început cursurile în scenariul roșu, în sistem online. După două săptămâni, situația epidemiologică s-a îmbunătățit și a fost luată decizia ca școlile din comună să-și schimbe scenariul și copiii să revină în sălile de studii, urmând scenariul verde. Cu acest prilej, reporterii Tribunei au mers în locul care în urmă cu o săptămână părea pustiu, la școala care răsună acum de glasurile celor mici.

Ziua de luni am început-o alături de elevii Școlii Gimnaziale Slimnic. Odată ce am ajuns în comună, am observat un grup de localnici echipați cu măști și mănuși, care se plimbau lejer, respectând măsurile de siguranță și păstrând distanța între ei; nimic neobișnuit, imaginea pe care o vedem zilnic și pe străzile Sibiului.

Cu dorul de școală

Aceeași situație e și la școală. Nici măcar o urmă de panică sau teamă de boala care aruncase odinioară comuna în scenariul roșu. La prima vedere, revenirea elevilor nu se deosebește de anii trecuți, numai că au fost adăugate mai multe măsuri de siguranță: s-au instalat dozatoare cu soluții dezinfectante, au apărut marcaje și instrucțiuni. Cu toate că fețele copiilor erau acoperite, zâmbetele, emoțiile, entuziasmul și bucuria revederii cu profesorii și colegii se simțeau și nu puteau să se ascundă sub măștile de protecție. Copiii ne-au mărturisit că se simt foarte bine și așteptau cu nerăbdare să se întoarcă la școală.  “Voiam să mă joc cu prietenii mei și s-o îmbrățișez pe doamna învățătoare”, a spus o elevă din clasele primare. “Nu-mi place să învăț în fața calculatorului, așteptam să mă întorc la școală”, a spus un alt elev.

Elevii clasei a VIII-a au început să se pregătească pentru Evaluarea Națională și visează la un banchet de absolvire, pe care, din păcate, nu au putut să-l aibă cei din generația anterioară. Dascălii, de asemenea, au fost dornici să revină la ore obișnuite, cu prezența fizică a elevilor: „Sper că au simțit îmbrățișarea mea. Au crescut și au devenit și mai frumoși. Sper să nu ne mai despărțim”, a remarcat o profesoară.

Fără probleme, dar cu schimbări

În comuna Slimnic, conducerea Școlii Gimnaziale nu se confruntă cu insuficiența spațiilor și lipsa cadrelor didactice, ci dimpotrivă, sunt și “spații de rezervă”, după cum spune Giusseppe Bothar, directorul unității de învățământ.

“Am început anul școlar în scenariul roșu, dar datorită faptului că a scăzut numărul cazurilor, am revenit la școală și am continuat în scenariul verde. Sperăm că așa va fi până la sfârșitul anului. Părinții și copiii au fost extraordinar de entuziasmați. Bineînțeles, în prima zi de școală sunt anumite probleme, care se ivesc în fiecare an. Am fost de dimineață la grădiniță, unde trei copii plângeau și părinții nu au avut voie să intre în incinta grădiniței. Educatorul trebuia să-i liniștească pe toți. La cei mari nu am observat schimbări în comportament: au fost disciplinați, purtau mască, se dezinfectau, păstrau distanță. Copiii au venit cu aceasta lecție învățată de acasă. În prima zi, trebuie să le explicăm doar niște reguli de comportament la toaletă și în curtea școlii. Luni și marți facem niște ore de acomodare, iar de miercuri începem cursurile conform orarului școlii. Elevii vor avea o singură pauză de 20 de minute, în care ies în curte, mănâncă și se mai joacă, iar în celelalte pauze vor sta în clasă sub supravegherea profesorului. Ora de curs va dura 50 de minute la cei mari și 45 de minute la cei mici. Nu ne-am confruntat cu probleme în organizarea procesului de învățământ. Avem foarte mult spațiu, avem și clase de rezervă. Nu am fost nevoiți să facem în două schimburi. Școala a fost dotată cu dozatoare cu soluții dezinfectante, dozatoare cu săpunuri lichide, șervețele, hârtie. Le-am achiziționat din resursele proprii, dar și cu ajutorul Primăriei. În 11 septembrie am dezinfectat și am deratizat școlile din raza comunei”, a explicat directorul Bothar.

Unitatea de învățământ s-a pregătit și pentru o eventuală revenire la desfășurarea cursurilor în mediul online și s-a abonat la o platformă de învățare online, pe care a testat-o săptămâna trecută.

“Părinții să aibă, în continuare, grijă de copiii lor, să nu-i lase să iasă seara în grupuri mari, să-i trimită la școală, indiferent de situație, iar elevii să aibă încredere în cadrele didactice, care sunt bine pregătite și instruite. Suntem aici ca să-i învățăm, să-i educăm, dar și să avem grijă de ei”, a fost mesajul lui Giusseppe Bothar.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
2 comentarii

Degeaba poarta masca daca o poarta smechereste, sub nas
a
22.09.2020 10:03
Haios WC- ul ala -- cu vedere la vecini -- Cateva placaje care sa desparta budele alea nu se gasesc in Romanica??
eu
23.09.2020 21:21
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia