Auzim tot mai des despre personal medical epuizat, care abia mai face față stresului zilnic. Medicii și asistentele sunt în linia întâi de aproape doi ani, iar tot mai mulți se plâng de sindromul de burnout. Pentru a veni în întâmpinarea lor, conducerea Spitalului Clinic de psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu și reprezentanții Asociației Spitalului de Psihiatrie au înființat o sală de sport. Aici, personalul din spital poate veni să se „trateze” consumând energie. Când situația pandemică o va permite, și anumiți pacienți – dat fiind specificul spitalului – vor putea folosi sala de fitness. Aici găsesc bandă de alergat, bicicletă, stepper și orice altă aparatură specifică.
„Logica pe care am mers pentru înființarea sălii a fost de a asigura acces la mișcare atât pentru pacienți, cât și pentru personal. Sigur că în această perioadă, din cauza condițiilor pandemice, accesul pacienților este restricționat, întrucât respectarea normelor este mai dificilă cu persoanele sau la specificul medical pe care noi îl avem. Ea este cu circuit închis la ora actuală. Este deschis doar pentru angajați. Cumva am gândit această măsură în contextul discuției pe care o vedeți constant despre acea tendință de burnout a personalului medical și atunci sigur că o variantă de a se destinde un pic este binevenită”, a spus Florin Neag, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Sibiu.
Aici sunt respectate și normele de acces în sală, dar și normele referitoare la indicii de infectare specifici în context pandemic.
Sala de fitness a spitalului are o suprafață are circa 40 mp. Este alcătuită din două camere în care sunt diferite echipamente, atât pentru tracțiune, cât și pentru cardio, pentru dezvoltarea musculaturii, pe anumite regiuni ale corpului.
„Este gândită tocmai ca un mod de a veni în întâmpinarea personalului și a pacienților, dar cu atât mai mult de a avea ceva la îndemână pentru cei care sunt aici, în spital. Avem o un instructor de zumba, o colegă a noastră care este certificată și desfășoară activitatea în sistem de voluntariat o dată pe săptămână cu un număr restrâns de personal tocmai pentru a respecta toate măsurile epidemiologice vizavi de distanță”, a spus Claudia Anghel, președintele Asociației Spitalului de Psihiatrie Sibiu.