Tribuna
FOTO și VIDEO: Intervenția salvamontiștilor după avalanșă a durat 17 ore, la -19 grade
Laura BUCIU
2028 vizualizari
FOTO și VIDEO: Intervenția salvamontiștilor după avalanșă a durat 17 ore, la -19 grade

Salvamontistul Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu, a intervenit în noaptea de joi spre vineri pentru salvarea turiștilor surpinși de avalanșă în Munții Făgăraș. El spune că acțiunea a durat 17 ore și s-a desfășurat în condiții de vizibilitate redusă și la temperaturi de -19 grade Celsius.

„Intervenția a fost una de durată, a durat aproximativ 17 ore de când am primit apelul până când am predat victima la ambulanță. Intevenția fost destul de dificilă, totul s-a petrecut pe timp de noapte, cu vizibilitate undeva la 5, maxim 10 metri, temperatură aproximativ -19 grade, viscol, a trebui să mergem destul de precauți”, a declarat Dan Popescu.

Conform acestuia, cei doi turiști erau bine echipați și au reușit să supraviețuiască timp de 6 ore până la sosirea salvatorilor.

„Am găsit o persoană de 26 de ani, femeie, cu fractură la membrul inferior drept și entorsă la membrul inferior stâng. Ei erau foate bine echipați, aveau cască, piolet, colțari, coardă la ei. Din păcate, din cauza vizibilității nici ei nu au aproximat relieful foarte bine, au fost surprinși de avalanșa de mici diminsiuni, dar cu transportul lor pe o distanță mai mare. După ce am reușit să discut cu băiatul care nu avea nicio afecțiune medicală, i-am spus că este foarte important să protejeze victima, termic. Acesta s-a descurcat foarte bine, cu tot ce a avut la el în rucsac. Victima a reușit aproape 6 ore să supraviețuiască în condiții bune, până la sosirea noastră. Au săpat o mică groapă, acolo s-au adăpostit cu toate hainele pe care le-au avut la ei, inclusiv cu rucsacii, cu corzile și-au făcut un pat termic împoriva frigului. Au improvizat destul de bine”, spune salvatorul montan.

Acesta atrage atenția că riscul de avalanșă este crescut în Munții Făgăraș, iar traseele la peste 1.800 de metri sunt închise.

Cei doi turiști au fost surprinși joi seara de o avalanșă în Munții Făgăraș. O tânără de 26 de ani a fost rănită la ambele picioare. Ea a fost transporată la bază și a fost predată vineri dimineața echipajelor medicale.

 







comentarii
3 comentarii

Poate vor invata ceva din ce au patit si vor aprecia ceea ce au fara a mai impinge adrenalina spre limite sau mai pe romaneste , mai stati fratilor si pe acasa , nu va mai tot vanturati peste tot ca nu ii mometul.Atata efort si risipa pentru niste plictisiti de viata...
Mihai
15.01.2022 07:07
Felicitari pentru interventie! Frumoase si pozele
Eu
15.01.2022 09:15
În secolul XX , pe creasta Făgărașului au murit cu mult peste 100 de turiști, de obicei vara ( au fost și ani în care au pierit 5-6, odată chiar 22 ) vezi și ,, monumentul Nerlinger,, și crucile de la Bâlea și Capra...
Zanghezur
15.01.2022 12:18
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA