Tribuna
Jidvei
FOTO și VIDEO: Calvarul traversării Sibiului de la Vest la Est: 8 kilometri, parcurși în 52 de minute
Dragoş BAKO
6037 vizualizari
FOTO și VIDEO: Calvarul traversării Sibiului de la Vest la Est: 8 kilometri, parcurși în 52 de minute
© Răzvan NEGRU
Sibiul e un oraş în continuă expansiune: se deschid firme noi, „importăm” forţă de muncă din judeţele limitrofe, creşte numărul de maşini şi, implicit, timpul pierdut în trafic. De la începutul anului 2017, când a fost eliminată taxa de primă înmatriculare, Sibiul s-a îmbogăţit cu câteva mii de maşini second-hand. Dacă adăugăm şi autoturismele celor veniţi din afara oraşului şi stabiliţi aici, obţinem un plus de maşini care fac din traficul sibian un adevărat test al răbdării. Marile bulevarde, dar şi străzile de legătură (multe dintre ele cu sens unic) devin, în intervalele orare 7.30 – 8.30 şi 16 – 18, zone pe care e bine să le ocoleşti. Dar ce te faci dacă trebuie să ajungi din punctul A în punctul B al oraşului? Te înarmezi cu răbdare, te asiguri că ai combustibil suficient în rezervor şi încerci senzaţiile deplasării cu viteza melcului.

Tribuna a realizat joi un experiment care confirmă nemulţumirea tot mai multor sibieni: traficul din  oraş e sufocat şi începe să semene cu cel din Bucureşti sau Cluj-Napoca.

 

8 kilometri în 50 de minute

 

Traseul nostru a început de la Aeroportul Internaţional Sibiu, de unde ne-am propus să ajungem în zona Shopping City, adică în celălalt capăt al oraşului.  Distanţa nu e mare, fiind nevoie să străbaţi doar 8 kilometri de la Vest la Est. Dacă nu am avea de-a face cu un trafic intens şi dacă am avea norocul să nu prindem toate semafoarele pe roşu, acest drum ar putea fi parcurs în aproximativ 11 minute. Cum – însă – nu suntem nici foarte norocoşi şi nici nu locuim într-un oraş foarte aerisit din punctul de vedere al traficului, am reuşit să străbatem cel 8 kilometri în 52 de minute. 

 

Bâlbâieli în sensul giratoriu şi tupeu în trafic

 

E puţin trecut de ora 16, ne deplasăm cu viteza melcului, iar claxoanele încep să dea primele semne de nerăbdare. Coborâm panta de la Metro spre giratoriul de pe Bielz. Aici întâlnim prima ştrangulare: claxoanele ţipă, unii şoferi par să nu vrea ori să nu ştie să acorde prioritate la sensul giratoriu, aşa că stăm şi aşteptăm, doar-doar ne-om urni. Sensul giratoriu nu e departe, dar pare că ne va lua o veşnicie până să ajungem la el. În sfârşit ne pregătim să trecem de acest prim obstacol, când un şmecher cu Audi, din cale afară de nervos şi nerăbdător ne taie calea brusc, încercând, apoi, să forţeze intrarea în coloană. Claxoanele a câtorva maşini ţipă a apostrofare, dar şmecherului nici că-i pasă după ce s-a văzut cu sacii în căruţă. Începem să ne mişcăm ceva mai repede, dar optimismul ne dispare imediat ce ne împotmolim în apropierea pasarelei de lângă McDonalds. Din experienţele trecutului ştim că aici se stă pentru că sunt două sensuri giratorii unul după altul, iar unde e lege rutieră e şi tocmeală.

După câteva minute de aşteptare lungi precum câteva ceasuri ne urnim şi prindem puţină viteză, dar numai până la Complexul de pe Alba Iulia, unde începe panta care urcă spre şaguna. Alte minute, alţi nervi, alţi sfinţi invocaţi.

 

Intersecţia Banatului – Bulevardul Victoriei, o altă piatră de încercare

 

Urcăm şoseaua Alba Iulia tot cu viteza melcului, ne împotmolim puţin pe Dealului şi intrăm pe strada Banatului. Intrăm şi rămânem pe loc pentru că aici traficul pare de-a dreptul sufocat. Un nou festival al claxoanelor trădează o nervozitate acută. Problema e la intersecţia Banatului cu Bulevardul Victoriei, unde prioritatea e o chestiune relativă, stabilită de fiecare după bunul plac. Într-un târziu depăşim şi acest buşon şi coborâm spre Piaţa Unirii. Alte două sensuri giratorii unde legea „io-s mai tare!” e singura care contează. Pe Bulevardul Vasile Milea începi să crezi că te apropii de sfârşitul calvarului, dar culoarea roşie a semaforului îţi râde în nas. Alte claxoane prelungite, alţi tupeişti care-şi fac loc cu nesimţire printre maşinile ce se târăsc în coloană. Simţi că ai început să te lipeşti de scaun şi ai sentimentul că stai în maşină de o veşnicie. Ai avea timp să te dai jos, să te întinzi puţin , să îţi dezmorţeşti oasele, însă din cauza gazelor de eşapament aerul e greu de respirat, aşa că rămâi înăuntru gândindu-te că ce a fost mai greu a trecut. Numai că, aşa cum ultima parte a drumului până la toaletă e cea mai apăsătoare, şi în acest caz apropierea de destinaţia finală pare că nu se mai sfârşeşte.

şi totuşi minunea se produce: depăşim intersecţia Rahovei – Milea – Semaforului, lăsăm în urmă intrarea de la Kaufland şi, după alte câteva minute pierdute în coloană ajungem în parcarea de la Shopping City Sibiu. Au trecut exact 52 de minute de când am plecat de la Aeroport. Opt kilometri nu sunt cine ştie ce distanţă, dar când circuli cu o viteză medie de 10 kilometri la oră pot părea foarte mulţi.

Concluzia acestui experiment ar fi aceea că dimineaţa şi după-amiaza zonele circulate din Sibiu trebuie evitate. Doar că nici străzile şi străduţele de legătură nu sunt mai puţin circulate. Trăim într-un oraş din ce în ce mai sufocat de numărul crescând de maşini, de sensuri unice şi, nu în ultimul rând, de nefolosirea mijloacelor de transport alternative.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
8 comentarii

Frumos .... cu bicicleta aprox 25 de minute daca nu te sicaneaza o usa, o oglinda sau soferul de la Tursib.
ovi
16.02.2018 07:37
drumul metro-strand? trebuie doar asfaltat, centurile promise pentru zona metropolitana?
sigur os a mai auzim de ele la alegeri
solutii?
16.02.2018 07:51
prea multi oltenasi cu permis de Pitesti!!! cum spuneti voi...cu tupeu, "lor" li se cuvine tot, etc. etc. mai e si lipsa unui serviciu de politie rutiera eficient, corect, profesionist...mai e si tupeul "local" deloc diferit de cel din sud...si toate astea se aduna...
un sibian
16.02.2018 07:58
Si cand iti e lumea mai draga intalnesti o scoala de soferi ... binenteles pe arterele circulate ca doar elevii trebuie sa invete
aaa
16.02.2018 08:46
Foarte bine punctat de catre "un sibian"
Corect!
16.02.2018 08:50
Aeroport - cotetul de Mall se poate parcurge mai repede daca alegi centura ocolitoare. Avem optiune si nu o folosim. Avem mentalitatea de turma. Si cand ajungem in turma unii soferi sunt irascibili, injura, claxoneaza, gesticuleaza, sunt agresivi in trafic. Folositi si rutele alternative in orele de varf.
Cristian
16.02.2018 09:53
Propun un test Metro - Calea Cisnadiei (Sevis). Atunci sa vedeti ....
babu
16.02.2018 11:18
DA, tare mai ai drepte cu scoala de soferi...aia n-ar trebui lasati sa circule pe arterele principale intre 7 si 9 dimineata si dupa masa de la 15:30 la 17:30...
@ aaa
16.02.2018 14:13
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia