Reveniţi pe meleagurile natale pentru a participa la marea întâlnire de la Sibiu, membrii Asociaţiei Saşilor Agniţeni au organizat un spectacol în oraşul ce înconjoară vechea cetate şi biserica evanghelică.
Îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, s-au încolonat în faţa Casei de Cultură şi în ritmuri de marş, interpretate de două fanfare germane, au defilat până la Primărie, salutându-i pe agniţenii care i-au întâmpinat cu aplauze. Orchestra şi dansatorii Casei de Cultură din Agnita au însoţit parada în ritm de jocuri şi strigături de pe Valea Hârtibaciului.
În faţa primăriei alaiul a fost întâmpinat de viceprimarul Costel Murgoci şi de consilierii locali cu pâine şi sare. Viceprimarul le-a mulţumit oaspeţilor pentru bucuria făcută prin această vizită care confirmă relaţiile de prietenie ale celor care au trăit împreună pe aceste meleaguri.
Daria Pârvu, o agniţeancă ce trăieşte în Belgia, venită în vacanţă le-a pregătit oaspeţilor pâinea şi sarea şi în cuvântarea ei a evocat imaginea profesorilor, a vecinilor şi prietenilor saşi care i-au marcat copilăria.
Din partea oaspeţilor a vorbit Helga Lutsch, organizatoarea acestui eveniment. Le-a mulţumit agniţenilor pentru că au venit în număr mare să-i vadă şi pentru bucuria cu care i-au primit, dar şi viceprimarul Costel Murgoci şi directorului Casei de Cultură, Ioan Sârbu pentru sprijinul acordat la organizarea evenimentului
Apoi cele două orchestre au creat un moment solemn, cântând imnurile României, Germaniei şi Transilvaniei (Siebenburgen).
De la Primărie, alaiul a trecut Hârtibaciul în curtea şcolii săseşti, locul cel mai îndrăgit de agniţenii care şi-au petrecut viaţa de elev în vechea şcoală construită de preotul Georg Daniel Teutsch, al cărui nume îl poartă.Sălile de clasă modernizate i-au impresionat pe foştii elevi, emoţionaţi de întâlnirea cu foştii colegi.
În curtea şcolii a avut loc un spectacol care a fost aplaudat de un număr foarte mare de foşti şi actuali agniţeni.
A cântat grupul vocal dirijat de Marianne Brenner, surorile Erlich din Veseud, solista Casei de Cultură, Ioana Bogdan care a şi prezentat spectacolul, a dansat formaţia de dansuri germane din Ruja ”Die Rosler Bervagabunden” şi au jucat tinerii de la ansamblul ”Cununa” al Casei de Cultură şi echipa de dansuri de la Gimnaziul G.D.Teutsch.
Spectacolul a fost dominat de două fanfare venite din Germania, pentru a participa la evenimentele organizate de comunităţile săseşti.
Orchestra Karpaten-Expres este dirijată de Reinhard Konyen este compusă din instrumentişti proveniţi din Transilvania şi în afară de muzica tradiţională de fanfară are şi un repertoriu cu piese moderne; Cha-Cha, Rumba, Jive şi numeroase şlagăre.
Reinhardt Reisner este conducătorul unei orchestre care îi poartă numele şi se simte legat de Agnita deoarece mama sa s-a născut în acest oraş. S-a declarat mândru de originea lui şi de oraşul pe care l-a îndrăgit de când a poposit aici, în urmă cu doi ani. Atunci, văzând biserica cetate, şi-a dorit ca orchestra lui să cânte în turnul cel mare, dorinţă pe care şi-a împlinit-o cu o zi înainte de actualul spectacol.
Pe lângă numeroase piese muzicale de fanfară, şi-a surprins auditoriul cu piese de muzică românească cântând Marşul lui Iancu, La Oglindă şi Doi ochi negri. şi,pentru că publicul a început să danseze, orchestra a continuat să cânte valsuri,tangouri şi alte melodii, spectacolul devenind o seară dansantă până la lăsarea întunericului.