Articol
Zona Pieței Cibin își va schimba definitiv fața, cu ajutorul unui proiect de regenerare urbană. Proiectul a fost declarat câștigător în cadrul Concursului Internațional de Soluții pentru regenerarea urbană, competiție lansată oficial în data de 9 martie. Jurizarea concursului organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu – Vâlcea a OAR și ca autoritate contractantă – Municipiul Sibiu, a avut loc în perioada 9-12 iunie, când câștigător a fost desemnat proiectul care îl are ca autori principali pe Alexandru Vladovici, Ovidiu Constantin Terchila, Tamas Fodor și Adrian Niculas.
„Juriul a apreciat atenția şi rezolvările detaliate ale tuturor cerințelor exprimate prin tema de concurs, raționalitatea rezolvărilor arhitecturale şi funcționale ale construcției pieței și parcajului public, precum și maniera de relaționare a intervenției propuse cu contextul urban complex. Propunerile urbane şi cele arhitecturale pentru ambele obiective ale proiectului sunt viabile şi realiste, propunând rezolvări funcționale şi abordări formale coerente şi complete.
Prin atenţia acordată relaţiilor cu vecinătăţile imediate, precum şi prin compoziţia volumetrică propusă, clădirea se integrează atent în contextul urbanistic complex, mediind între zona cursului Cibinului, zona de ţesut urban istoric – înainte de demolarea fortificaţiilor amplasată intra muros – şi, cele două fragmente de ţesut urban din vecinătatea străzii Malului, una rezultat al intervenţiilor de extindere a funcţiunilor industriale după demolarea Cazărmii Honvezilor şi cealaltă, rezultat al evoluţiilor recente, lipsite de reglementări evidente”, arată OAR.
Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea regenerării urbane a zonei Pieței Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare. Procesul de regenerare vizează regândirea zonei alocate actualmente pieței Cibin, completând funcțiunea principală de piață agroalimentară cu un set de funcțiuni complementare; aduce în discuție valoarea istorică a acestei zone și maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare. În plus, urmărește optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice.
Obiectivele de investiție asumate de Autoritatea Contractantă sunt regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin prin construirea unei clădiri în care să funcționeze piața agroalimentară și parcarea Pieței Cibin, împreună cu dezvoltarea urbană a acestor spații publice și dezvoltarea urbană a zonei de legătură dintre Piața Cibin și centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei și prin punerea în dialog a soluției propuse cu țesutul istoric și Râul Cibin.
Ce prevede proiectul câștigător
Proiectul declarat câștigător, care primește un contract de servicii de proiectare cu valoarea estimată la 3.734.608 leiI fără TVA, propune o prezență arhitecturală solidă, cu o delimitare clară a clădirii.
Proiectul încearcă să țină cont de locația sa, formând o combinație între arhitectura industrială prin scara sa, orașul istoric, prin funcția sa, și marginea orașului pe râul Cibin, prin poziția sa.
Raționalitatea clădirii este una puternică. Proiectul este organizat pe patru niveluri și are claritate structurală, spun proiectanții.
Spațiul pieței de la parterul clădirii include zone închise și spații deschise, adecvate pentru diferitele sale nevoi funcționale. Aceasta din urmă compun o zonă extinsă în centrul clădirii, care este utilizată pentru piață și care ar putea deveni un nou spațiu pentru oraș, pus la dispoziție pentru evenimente.
Sibiul va deveni beneficiar al proiectului
Potrivit unui comunicat transmis de OAR, autoritatea contractantă a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.
Reporterii Tribuna au solicitat informații cu privire la acest proiect și termenele de implementare de la reprezentanții Primăriei Sibiu, însă acestea nu au fost transmise la ora închiderii ediției tipărite.