Continental
Tribuna
FOTO: Peste 300 de sași s-au întors acasă, la Cisnădie
FOTO: Peste 300 de sași s-au întors acasă, la Cisnădie

Între 28 iulie și 3 august, Cisnădia este gazda celei mai mari întâlniri a sașilor organizată vreodată în oraşul de la poalele Măgurii. La eveniment au participat peste 300 de sași cisnădieni, stabiliți în țări din Europa, cărora li s-au alăturat rude și prieteni localnici. Scopul principal al întâlnirii a fost de a readuce sașii pe meleagurile de unde au plecat și de a arăta sașilor tineri zona de unde au emigrat părinții sau bunicii lor.

Evenimentele au fost organizate la Biserica Evanghelică, Sala Polivalentă Măgura, pe Stadion, la Cortul de lângă Lac, la Cimitirul Evanghelic, etc. Ele au inclus obiceiuri tradiționale, concerte de fanfară sau muzică populară, demonstrații culinare și întreceri sportive.

Meciuri de handbal și de fotbal

Sâmbătă, în Sala Polivalentă "Măgura", respectiv pe stadionul din localitate au avut loc întâlniri între echipe alcătuite din fostele glorii ale formației locale. Cele două dueluri saşi vs. români s-au terminat la egalitate, 21-21 la handbal şi 5-5 la fotbal. Cu această ocazie, cei care au îmbrăcat, în trecut, echipamentul loturilor locale, au depănat amintiri şi le-au bucurat sufletele celor care au asistat, cu plăcere, de pe margine, la întrecerile sportive.

  • „Sunt foarte bucuros că i-am putut vedea evoluând pe cei care, pe vremuri, făceau performanță la handbal sau fotbal, în Cisnădie. Ambele meciuri au fost demonstrații de fair-play, de spirit de echipă. Au fost în teren jucători de la 25 la 80 de ani, ceea ce arată cât de frumos se pot întâlni generațiile", a declarat primarul Cisnădiei, Gheorghe Huja.

Muzică, dansuri, voie bună și două titluri de Cetățean de Onoare

Ziua de duminică a debutat cu slujba de la Biserica Evanghelică, după care a urmat un concert de Fanfară la Primăria Cisnădie. Apoi a fost paradă, după care festivitatea a fost organizată la Cortul de lângă Lac, unde sașii reveniți acasă, alături de rudele și prietenii din Cisnădie au petrecut, bucurându-se de un program artistic susținut de Fanfara „Neppendorfer Blaskapelle”, Formația de dansuri a Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” și Formația Hermannstadt 07. Tot aici s-au acordat două titlului de „Cetățean de Onoare” primarului Cisnădiei, Gheorghe Huja și lui Heinz-Walter Hermann, cel care ani la rând i-a ținut pe sașii din Cisnădie, unii aproape de ceilalți, păstrând unită această minoritate și după ce membrii ei au emigrat. Primarul Gheorghe Huja le-a mulțumit atât celor din Consiliul Local pentru distincție, cât și cetățenilor care i-au acordat încrederea.

  • „Titlul pe care l-am primit mă bucură și mă obligă, în aceeași măsură. Consider că am făcut pentru Cisnădie ceea ce orice primar de bună credință ar trebui să facă pentru comunitatea care și-a pus speranțele în el. Vă asigur că și în continuare voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru ca Cisnădia să devină unul dintre cele mai frumoase orașe din această țară. Le mulțumesc tuturor locuitorilor pentru încredere și pentru că sunt un partener alături de care mi-e drag să lucrez”, a spus primarul Cisnădiei.

La rândul său, Heinz-Walter Hermann s-a arătat emoționat de aprecierea publică, mulțumind Primăriei, Consiliului Local și întregii comunități pentru acest semn de prețuire. Petrecerea a ținut până târziu, nelipsind muzica, românească și săsească, dar nici dansurile tradiționale. Sașii stabiliți în străinătate și cisnădienii, care au participat la petrecere, au demonstrat că au rămas aceiași prieteni, care știau să se bucure împreună și acum câteva decenii.

Teatru, drumeții, muncă voluntară și picnic

Manifestările continuă luni cu un spectacol de teatru în limba germană, desfășurat la Biserica Evanghelică, pentru ca marți să fie programată o drumeție cu căruțele în Poiana Clătitelor, atmosfera fiind completată de cântece populare săsești. Pentru miercuri, sunt programate activități de muncă voluntară, urmate de un picnic, iar ziua de joi aduce o drumeție pe Măgura.

,,Îndepărtaţi şi totuşi întruniţi” este motto-ul sub care s-au reunit anul acesta sașii reîntorși în Cisnădie și toți cei care li s-au alăturat.


comentarii
1 comentarii

Le mul?umim tuturor c? nu au uitat Rom
Voce
30.07.2017 21:39
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia