Peste 2.000 de sibieni au îndurat furtuna cu grindină pentru a-l vedea pe Papa Francisc, la ultima sa oprire în România. Vizita Sa Apostolică s-a terminat, duminică, la Sibiu. Un curcubeu a apărut la decolarea avionului de pe Aeroportul din Sibiu, după ce, înainte cu câteva minute de înainte de sosirea Suveranului Pontif ieșise soarele.
Mulți au văzut prin curcubeul apărut semnul divin. În fiecare loc unde a mers, fie că a fost București, Șumuleu Ciuc, Iași sau Blaj, potopul s-a oprit când a venit Papa Francisc.
Schimbările bruște ale vremii nu au fost observate doar de pelerini, ci și de oameni ai bisericii. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a povestit cum ploaia anunțată de meteorologi în prima zi a vizitei papale, la București, s-a tot amânat până după încheierea ceremoniilor.
„La București, sigur că ne uitam tot timpul la prognoza meteo, având și noi niște instrumente moderne, și vedeam la ora 10.00 că va începe ploaia în zona București-Otopeni. Pe măsură ce ne apropiam de aeroport se muta ora către 12.00. Când am ajuns în Otopeni, era deja către 13.00. S-a schimbat efectiv sistematic ora ploii până când a ajuns la ora 19.30, încheierea Liturghiei din Catedrala Sfântul Iosif. La fel a fost și la Iași, și astăzi (duminică- n.r.) ați văzut că a fost un soare extraordinar”, a declarat, la Digi 24, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.
În așteptarea Papei, cu costume tradiționale
Oamenii au început să vină în Aeroportul Sibiu pentru a-l vedea măcar o dată în viață pe Papa Francisc în jurul orei 13.00. Mulți au venit de la kilometri distanță și au purtat costume tradiționale, de sărbătoare.
Așa a fost o femeie din Axente Sever, care a spus că a venit să îi ureze Sfântului Părinte „drum de catifea, ca sufletul Său”.
„Am venit să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte, la plecare. Îl așteptăm cu mult drag. Ne-am pus aceste straie de sărbătoare, pentru că așa sărbătorim noi, suntem de la Axente Sever, unde de fiecare data când este sărbătoare ne îmbrăcăm cu aceste străvechi costume populare, în alb și negru. Avem costume foarte vechi, de sute de ani, de la bunicile noastre, de la mamele noastre. Iar astăzi, în semn de cinstire față de Sanctitatea Sa, am venit pentru a-l întâmpina și a-i ura să aibă un drum bun, de catifea, așa cum este bunătatea Sfinției Sale”, a spus femeia.
Îmbrăcați în haine populare au fost și 15 gureni. Primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin, a venit cu ei și a spus că momentul este pentru el „o ocazie unică în viață”.
„Avem o ocazie unică în viață. Ne-am mobilizat cu o delegație de gureni, ne-am îmbrăcat în costume populare, de la mic la mare, cea mai vârstnică femeie având 83 de ani. Am zis să fim alături de Papa Francisc în momentul în care părăsește România. Au fost, din punctul meu de vedere, trei zile cu încărcătură istorică deosebită. Am apreciat în mod deosebit căldura de care dă dovadă", a spus Gheorghe Călin.
În costum popular a venit și Vasile Beschiu, primarul comunei Jina. Alături de el, și fiul a purtat strai popular.
„În zile de sărbătoare, jinarii fac tot posibilul să îmbrace straiele populare. După părerea mea, este un semn de normalitate venirea Papei la noi în țară. Chiar dacă noi suntem ortodocși, el catolic, religia nu pune granițe. După această vizită, sper să fim mai buni, mai cooperanți”, a declarat primarul comunei Jina, Vasile Beschiu.
„Papa ne-a unit”
Niciunul dintre cei 2.000 de oameni care l-au așteptat pe Papa Francisc nu s-a speriat de furtună. Unii s-au adăpostit în corturile puse la dispoziție de organizatori, alții au împărțit o umbrelă, alții au găsit variante să stea sub o geacă. Nimeni nu a plecat.
La fel s-a întâmplat și cu ziariștii care au venit în Sibiu din toate colțurile țării. Au făcut front comun în fața ploii și au stat cu toții în același loc. „Ne-am unit. Uite ce a făcut Papa!”, a spus unul dintre ei amuzat și încântat, în același timp, de situație.
Rămași în mijlocul ploii cu aparatura expusă vijeliei, ziariștii au improvizat o apărătoare de ploaie folosind folia de plastic pregătită ca rezervă pentru protejarea covorului roșu. În timpul furtunii, unii dintre sibieni au revenit la locul de întâlnire cu Papa, încercând să înfrunte ploaia puternică, însă câțiva reprezentanți ai ISU Sibiu au venit cu pelerine speciale, rugându-i să se adăpostească.
... și a venit
Cu puțină întârziere, pentru că nu a mai ajuns de la Blaj cu elicopterul, ci cu mașina, pe DN 14, din cauza vremii nefavorabile, Papa Francisc a ajuns la Sibiu exact când se oprea ploaia. A intrat în Salonul Oficial al Aeroportului Sibiu, unde a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.
Apoi s-a îndreptat spre mulțime fără a păși doar pe covorul roșu. A salutat mulțimea care striga „Vivat Papa”. A văzut cum o fetiță ce nu părea să aibă mai mult de 3 ani se chinuia să ajungă, din brațele tatălui său, la El. Acesta a fost momentul în care Sanctitatea Sa s-a oprit și a luat fetița în brațe.
Alături de Papa Francisc, în drumul spre aeronavă, au fost și președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, Carmen, iar la ușa avionului Tarom, care l-a dus la Roma, Suveranul Pontif a fost așteptat de Garda de Onoare, care l-a salutat înainte de plecare. Din partea Sibiului, salutul a venit din partea primarului Astrid Fodor, a președintelui Consiliului Județean, Daniela Cîmpean și a prefectului Adela Muntean. Printre obiectele dăruite Suveranului Pontif de cele trei doamne care conduc Sibiul s-au numărat un tablou care reprezintă orașul, pictat de o pictoriță care realizează icoane, precum și o icoană și o traistă tradițională.
Papa urcat treptele și a făcut cu mâna spre sibieni, a făcut semnul crucii și a plecat. A rămas în urma lui încă un oraș care a primit binecuvântarea Sa. A omului despre care istoria spune că e „cel mai apropiat de Dumnezeu”.
FOTO: Răzvan NEGRU