Nebunie de coadă la Palatul Brukenthal
Coadă ca pe vremuri când "se dădea ceva" a fost la Palatul/Muzeul Brukenthal din Piaţa Mare. Pe două-trei rânduri, de la intrare până pe Mitropoliei, fără ca ea să "obosească" în timp. Una din cauze a fost, evident, numărul mare de persoane, localnici şi turişti, care doreau să viziteze expoziţiile muzeului sau să petreacă momente de relaxare în curtea interioară. Şi să nu uităm, este prima oară, după cinci ani, când muzeul din Piaţa Mare este deschis cu ocazia Nopţii Muzeelor. Din cauza afluxului de vizitatori, organizatorii au fost nevoiţi să permită intrarea doar în grupuri de aproximativ 40 de persoane, având în vedere valorile aflate aici, la Brukenthal, care nu ar fi permis o adevărată "invazie". Au putut fi vizitate şi au fost vizitate: curtea interioară, cu un stand de la care se puteau achiziţiona suveniruri specifice muzeului şi nu în ultimul rând "Vinul Baronului"; saloanele palatului, expoziția de la primul etaj, salonul de curiozități, caopodoperele muzeului și expoziția "Puterea Leului. Istoria banilor în România" şi chiar magazinul muzeului.
Ce a fost la Brukenthal şi modul în care muzeul a organizat acest eveniment, demonstrează cum, chiar dacă în pline mişcări de protest ale salariaţilor din domeniul culturii, respectul faţă de întâiul beneficiar (şi contribuabil) al actului cultural şi educativ, respectuiv omul-vizitator, poate face totuşi casă bună cu revolta. Deşi în alte localităţi au fost închise muzee exact de "Noaptea Muzeelor", iar "explicaţiile" unor protestatari, oficiale sau private, denotau cam prea multă aroganţă tocmai faţă de omul simplu care putea şi el să viziteze ceva cu acest prilej (dar era cumva aruncat la gunoi sub pretextul, că lasă, sunt şi alte zile când se poate vizita un muzeu). Aici la Sibiu, a fost totul cât se poate de OK ca atitudine.
Da, angajaţii muzeului au arătat că se află în plin protest: au purtat tricouri negre, inscripţionate cu "Susţinem salarizarea demnă şi egală în cultură" şi "Voluntar pentru Muzeul tău!", care au fost văzute de miile de vizitatori, lucru mult mai cu impact decât tot felul de postări cu pumni încleştaţi la modul proletar.
O explicaţie a fost oferită de managerul muzeului, Alexandru Constantin Chituţă, într-o postare recentă: "...am hotărât să susținem protestul de astăzi dar nu putem să ne sabotăm principiile și munca noastră. Muzeul este o instituție care nu se ocupă doar de păstrarea patrimoniului, ci îl și promovează. Cui îl promovează? Publicului! Iar Muzeul Național Brukenthal are un public numeros, care prin vizitele în cursul anului și prin plătirea biletului de vizitare susține activitatea instituției. Pe această cale le mulțumim și dorim să nu îi privăm de acest eveniment – Noaptea Muzeelor. Din acest considerent unele spații din cadrul Muzeului Național Brukenthal vor fi deschise în această seară!", Mi se pare corect aşa. A, o parte din salariaţii (membri ai sindicatului) de la Muzeul Brukenthal, au fost prezenţi la protestzul organizat la București.
Petrecere cu başi şi băuturi la Muzeul de Istorie
La Muzeul de Istorie "Casa Altemberger", era un party, o discotecă cu DJ-i, băuturi şi lumini. Evenimentul se numea "Campus Experience" lume era destulă, dar au fost destui care văzând ce este de fapt acolo şi că nu se putea vizita ceva, intrau şi plecau. Cei care au ales să rămână, au făcut-o pentru muzică şi atmosfera de club în aer liber. Pentru a vedea ce aţi ratat la Muzeul de Istorie, vă informez că aici au mixat DJ-ii Herodot, Nopame, Von Bülovem, Hish şi QuidBop. Părerea mea a fost că Başii loveau cam tare pentru o clădire istorică, pentru o curte destul de mică dintr-o clădire istorică şi pentru un muzeu în general şi chiar dacă au existat explicaţii cum că tehnica audio de acum nu mai este aşa nocivă în materie de decibeli ca cea din anii '90, senzaţia de pumni în stomac care ieşea din boxe parcă era de altă părere. În compensaţie, s-ar putea organiza un concert de muzică medievală sau baroc în Sub Arini, la un fest din acela bubuitor de îl auzi din Dumbrava şi Turnişor.
Cei interesaţi au putut consuma acolo: bere la 0,3 şi 0,35 cu 15 sau 20 de lei, vin de Purcari la 24 şi 25 de lei suta de grame, aşa iese cam 187 de lei o sticlă, )pe emag e 44 de lei), coctailuri diverse la 28-30 lei / 250ml, shoturi la 15 shotul, Red Bull de 0,3 la 20 lei doza (pe Auchan e 8,45lei), sau apă minerală la 12lei 0,5l. Oare câţi dintre cei prezenţi au aflat ceva sau au fost interesaţi de locaţia petrecerii cu başi şi băuturi de la Muzeul de Istorie? Apropo, Campus Experience a postat pe facebook că au pus Casa Altemberger "pe harta celor mai interesante locații de party din oraș". Interesant.
Muzeul de Artă Contemporană, un succes şi el
Chiar dacă atunci când se aude despre "artă contemporană", în mintea multor oameni are loc o mişcare de respingere, sâmbătă seara, la Muzeul de Artă Contemporană, se stătea la coadă la intrare. Iar expoziţia de artă cinetică "Unsaved Species" a avut mulţi vizitatori şi chiar admiratori. De menţionat că aici a funcţionat faimoasa cafenea, apoi restaurant-braserie (şi loc unde se organizau nunţi), "Union", deci şi interiorul fără vreo expoziţie este interesant de vizitat.
Turnul Sfatului, scos din competiţie. Turnurile de pe Cetăţii, deschise
Chiar dacă era trecut pe lista de acces gratuit de Noaptea Muzeelor, Turnul Sfatului a ieşit din competiţie. Un comunicat al Primăriei a anunţat că faimosul monument istoric şi unul din locurile cu succes la vizitatori din Sibiu nu a mai fost deschis, aşa cum s-a anunţat, el fiind închis de vineri seara. Motivul invocat a fost că, din cauza vântului, "un element de la un geam al acestuia s-a desprins, lucrările de reparații necesare neputând fi efectuate în timp atât de scurt".
Nu am înţeles ce s-a petrecut de fapt cu elementul acela de la un geam al acestuia, mai ales că ele sunt de regulă închise. Şi cum de, închise fiind, să se fi deteriorat de la nişte rafale de vânt, care nu au fost cele mai puternice din istoria recentă a oraşului şi cum de o zi întreagă nu a fost suficientă pentru reparaţii. Oricum din exterior nu se puteau observa mari avarii la "geamuri". Dar s-a marcat o premieră cu această ocazie. Cumva.
Turnurile de pe Cetăţii putem spune că au avut şi ele partea lor de contribuţie la succesul Nopţii Muzeelor. Coadă la intrare, oameni urcând şi coborând, plimbări pe falsul şi nereuşitul "drum de strajă" care apare şi în filmul "Mihai Viteazul" al lui Sergiu Nicolaescu, pe post de "locaţie" din Alba Iulia.
A, mai e un loc care, indiferent dacă e sau nu Noaptea Muzeelor, este ot timpul deschis seara: Catedrala Mitropolitană. Un loc care merită văzut şi în care merită să stai pentru cât timp ai tu de stat. Chiar dacă este mai liniştit decât "locaţiile" de (alt) succes ale oraşului. Uneori ai nevoie să mai şi fugi de nebunia exterioară. Aici este locul ideal. Cine nu crede, poate încerca.
Oricum, despre cum era în seara zilei sâmbătă 18 mai, putem pune că Sibiul a fost definit ca oraşul Nopţii Muzeelor, mai ales că multe instituţii sau chiar iniţiative private au putut fi vizitate, gratuit, de oricine. Ceea ce este un lucru bun atât pentru vizitatori, cât şi pentru vizitaţi.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |