Tribuna
PNL
FOTO: Nea Sami, vizitiul care a plimbat peste un milion de sibieni și turiști în Muzeu cu sania și trăsura, pune hățurile în cui
Andra MARINESCU
2328 vizualizari
FOTO: Nea Sami, vizitiul care a plimbat peste un milion de sibieni și turiști în Muzeu cu sania și trăsura, pune hățurile în cui
© Răzvan NEGRU
Muzeul din Dumbrava Sibiului va rămâne, din toamnă, fără vizitiu. Samoilă Lunca sau nea Sami, așa cum îi spun apropiații, a avut grijă, timp de aproximativ două decenii, ca vizitatorii instituției să se bucure de plimbări cu trăsura sau, iarna, cu sania, aceștia beneficiind, totodată, de povești de viață și ale gospodăriilor expuse.

Pe Samoilă Lunca îl cunoaștem de mulți ani, dar puțini îi știu povestea de viață. Nea Sami s-a născut în 1 septembrie 1950, în comuna Roșia din județul Sibiu. Spune că a avut o copilărie frumoasă și că la vârsta de patru ani a descoperit dragostea pentru cai. În anul 2000, s-a mutat în Muzeul din Dumbrava Sibiului, pe care, însă, îl va părăsi fix în ziua în care va împlini vârsta de 70 de ani, respectiv în 1 septembrie, anul acesta.

"Eu am făcut școala generală, apoi profesională - strungar, am fost controlor, curier la un hotel din Sibiu. La final, am ajuns aici, la ASTRA", spune, scurt, nea Sami. Îl rugăm să ne detalieze și să ne spună cum anume a ajuns aici. "Cu grijă!", adaugă, zâmbind, vizitiul.

"Pe mine m-a instruit tata de mic. Tata a avut doi cai în curte. De la patru ani îi țineam de coadă în grajd. Mă băgam printre ei, le duceam cucuruz, napi. așa e, steluța? Așa e, dragă!", spune nea Sami, privindu-și calul, pe Steluța.

 

În 2000, s-a angajat la Muzeul ASTRA

 

Când avea 14 ani, Samoilă Lunca se plimba des prin zona Muzeului din Dumbrava Sibiului. "Nu era nimic aici. Îmi plăcea mult, alergam prin pădure cu colegii mei de clasă, nu era alee, nu era iluminat nimic. În '64 au adus o moară hidraulică din județul Hunedoara. Acela a fost primul monument", povestește nea Sami.

În anul 2000 s-a angajat în Muzeul din Dumbrava Sibiului, fiind primul vizitiu al instituției culturale. Timp de 20 de ani de zile, spune că a plimbat, în total, peste un milion de sibieni și turiști din toate colțurile lumii, de pe toate continentele. "Au fost cu mine în trăsură și ambasadori, reprezentanți din corpul diplomatic, din Canada, America, toate continentele. I-am plimbat și pe Klaus Iohannis, Petre Roman, Elena Udrea. Toți pe care i-am plimbat au fost oameni faini. Îi plimb prin tot Muzeul, le explic când au fost aduse monumentele aici, povestea gospodăriilor, absolut orice detaliu. Iarna, cu sania, parcă e mai frumos! Cu ani în urmă, zăpada era și de un metru înălțime. Mergea sania super!  E frumoasă meseria asta. Caii au fost viața mea!", povestește nea Sami.

Nea Sami are patru copii, respectiv trei fete și un băiat și se mândrește cu cinci nepoți. "Aia e bucuria adevărată! Nu să ai palate, ci copii și nepoți!", adaugă nea Sami.

 

Va reveni "acasă" frecvent

 

Vizitiul spune că îi va fi greu să se despartă, în toamnă, de tot ce a însemnat "acasă" pentru el, timp de 20 de ani.

"Nu plecam dacă nu mă durea piciorul! Dar am o problemă de sănătate... Tuturor le pare rău că plec. Și mie... Oricum, și după 1 septembrie o să mai vin. O să îi aduc Steluței morcovi, varză. Așa e, dragă? Îi aduce tăticul de toate! Frumoasa mea! Așa vorbesc cu ea... Asemenea copiilor mei. Ea știe tot, doar că nu poate să vorbească", conchide nea Sami, mângâindu-și, încă o dată, calul.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
4 comentarii

....nenea Sami a stat mai mult cu Stelute... decât cu copii cu care fals se mândrește .Totuși multa sănătate !!!
Xavi
03.08.2020 15:14
Ma indoiesc ca a plimbat in medie 140 de persoane pe zi - in fiecare zi, timp de 20 de ani!!! Povesti de genul asta am mai auzit la soferi de TIR, care dupa vreo 2, 3 ani de curse spuneau ca au facut un milion de kilometri!!!
SK
03.08.2020 15:28
Când întrebi un șmecher de strungar cum a ajuns vizitiu la Muzeul Astra și el îți răspunde că "Cu grijă!", ori nu te prinzi că ești luată la mișto, ori nu-ți știi face meseria de jurnalistă, Andra noastă scumpă.
Dar stai blândă, că stai bine, nu te dă nimeni afară din familie!
Ardeleanu
03.08.2020 23:44
Tot respectul pentru munca depusa, dar sper ca cine il urmeaza sa insiste ca muzeul sa investeasca 100 lei intr-o cutie de vopsea si inca 100 lei pentru retapitarea marginilor rosii uzate ale banchetei carutei .
E totusi imaginea noastra in fata turistilor.
Cu stima.
Un Sibian.
Un Sibian
04.08.2020 08:26
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia