Tribuna
Sevis
FOTO: Muzeul ASTRA, sala de lectură sau de fitness în aer liber
FOTO: Muzeul ASTRA, sala de lectură sau de fitness în aer liber

Restricțiile impuse de pandemie le-au schimbat multora viața, obligându-i să petreacă mult mai mult timp acasă. Cum momentele de socializare sunt din în ce mai rare, iar întâlnirile cu prietenii de odinioară au devenit amintire, fiecare caută un "refugiu", iar odată cu venirea primăverii acesta e preferabil să fie undeva în natură. Împrejurimile Sibiului și oferta din oraș pentru petrecerea timpului liber     i-au ajutat și îi ajută pe sibieni să treacă mai ușor prin pandemie.

Muzeul Satului e unul dintre locurile în care sibienii și turiștii pot evada pentru o porție de relaxare, de întâlnire cu natura, readusă la viață de primăvară. Considerat cel mai frumos loc de acest fel din țară, Complexul Național Muzeal ASTRA, îi ajută pe cei ce îi trec pragul, nu doar să descopere satul românesc cu ale sale gospodarii, ci și să petreacă în aer liber câteva ore revigorante pentru trup și suflet. Bunăoară, vei întâlni în aceasta perioadă, oameni care vin să citească în muzeu, să facă o ședință foto, să alerge, bucurându-se de aerul curat și de peisajul de vis, să se plimbe. Putem spune, așadar, că Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului poate fi o sală de lectură, de fitness în aer liber, o întâlnire cu vechile meșteșuguri și cu tradițiile satului românesc, adunate laolaltă într-un spațiu deosebit.

Chiar dacă cluburile sportive sunt închise în perioada stării de alertă, sibienii caută metode și locații alternative pentru desfășurarea antrenamentelor și menținerea formei fizice. Tot mai mulți localnici aleargă și se antrenează pe aleile muzeului. O oră de sport, petrecută în aer liber, nu necesită multe investiții sau un echipament special, ci doar multă motivație, dorință  și o sticlă de apă. Antrenamentul se desfășoară fără muzică din boxe. Fundalul sonor fiind asigurat de păsări, iar vântul are funcție de aer condiționat. În aceste condiții, oamenii ard caloriile și înlătură gândurile anxioase.

Lecturi și poze

Dacă unii își antrenează mușchii, alții își îmbogățesc cunoștințele și pătrund în lumea cărților, prin intermediul cărora “călătoresc” în diferite țări și află mai multe povești din viața personajelor îndrăgite. Ce poate să fie mai liniștitor decât timpul petrecut pe o bancă în fața lacului cu un volum proaspăt ieșit din tipar sau unul mai vechi ales de sub raftul bibliotecii personale.

Nu uităm că trăim în epoca rețelelor de socializare, care necesită poze reușite, cu fundaluri potrivite, ce vor stârni o mulțime de like-uri și reacții. Într-o gospodărie din muzeu găsim și un grup de elevi, care vor să apară într-un album comun și fac multe poze împreună. Tineri, gălăgioși, veseli, lipsiți de griji și plimbându-se pe aleile muzeului, astfel, vor arăta în poze și vor rămâne în amintirile colegilor.

Armonie și liniște

Vremea frumoasă i-a scos pe mai mulți sibieni la o plimbare. Ziua de luni, 12 aprilie, fiind una dintre cele mai calde de până acum. Tot mai mulți copii puteau fi zăriți, jucându-se cu mingea sau ascunzându-se sub umbra copacilor.În timp ce nepoții se bucurau de ieșire în aer liber, bunicii lor discutau despre ultimele știri și subiecte cotidiene.

Muzeul Satului se transformă. pentru câteva ore, într-o insulă a liniștii și a armoniei, unde timpul este oprit, iar grijile sunt lăsate  dincolo de gardurile acestuia.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia