Tribuna
Jidvei
Foto:Meșterii populari și-au dat întâlnire în Muzeul ASTRA
Liuba STARII
1173 vizualizari
Foto:Meșterii populari și-au dat întâlnire în Muzeul ASTRA

Festivalul “ASTRA Multicultural” poposește în perioada 9-12 iulie, în Muzeul Satului. Cea de-a cincea ediție a evenimentului aduce meșteri populari din toată țară și ne bucură cu o multitudine de activități, desfășurate în gospodăriile instituției culturale.

La începutul Târgului ne întâlnim cu Veronica Ani, care pictează icoane pe sticlă. Tânăra ne povestește că pasiunea pentru acest meșteșug i-a apărut în timpul concediului de maternitate: “Am început să pictez pe lemn și după am continuat să pictez pe sticlă. Am făcut Școala Populară de Arte, unde am căpătat mai multă experiență. De ce anume icoane? Sunt ortodoxă și am fost învățată să merg în biserică. Mă simt mai bine și mai aproape de credință și de Dumnezeu. Aceasta ocupație e o plăcere, îmi oferă o stare specială de liniște sufletească. Particip la târguri, uneori, lucrez la comandă, dar, oricum, rămâne ca un hobby”.

Epsen Memet reprezintă comunitatea tătarilor dobrogeni. “V-am adus mai multe feluri de amulete, care au rol de protecție. Pe standul meu sunt expuse diferite obiecte, confecționate manual. Am învățat să croșetez de la mama și de la bunica mea. Acum zece ani, am fost operată și trebuia să stau în pat, mă plictiseam și am decis să îmi aduc aminte de meșteșugul moștenit. Așa am început să lucrez. Eu fac parte din Asociația “Cusături Dobrogene din Constanța”. Accesoriile, piesele vestimentare și toate lucrările mele au succes, pentru că sunt colorate, vesele și 'pline de viață' ”, spune aceasta.

Printre meșterii populari a fost și Juliana Balin din Odorheiu Secuiesc. Femeia prelucrează foile de porumb din care face o multitudine de obiecte decorative: „Am coșulețe, cutii cu capac, pălării, jucării, figurine. Acest meșteșug necesită mult timp și răbdare, altfel nu-ți iese, dar nu poți să trăiești din asta. Prețul real e mult mai mare”.

“O particică din sufletul meu

Magdalena Dudău este pasionată de confecționarea jucăriilor ecologice: ”Sunt inginer-geolog de profesie, iar pasiunea asta am moștenit-o de la bunica mea. Am început cu portul popular, lucram cu mare pasiune. Am fost și autodidact, documentându-mă despre modele și am continuat să lucrez cu jucării. Ce mă inspiră? Cum să vă explic? Cred că e o chestie de moment. Visez un model, îl văd, îl simt. Mă inspir din basmele lui Ion Creangă. Fiecare jucărie confecționată de mine reprezintă un personaj. Îmi place să lucrez la ele în Muzeul ASTRA, e un loc special și deosebit, unde pot să lucrez în liniște și să fiu mai aproape de natură. Vreau ca fiecare jucărie să poarte amprenta mea. Nu le copiez și nu le fac pentru bani. Fiecare păpușă este o părticică din sufletul meu.(...) Asta este identitatea noastră. Tot mai des aud despre globalizare, există o tendință să uniformizăm tot ce ne înconjoară, să lucrăm după niște șabloane. Totuși, unde e identitatea noastră acolo e și sufletul nostru. Mi se pare aiurea să nu ții de ceea ce e al tău, de stropul ăla, de picătură de sânge, mai ales, sunt mulți tineri dornici să continue tradiția poporului român”.

Ceară pe datorie până la Sfânta Marie”

Despre tradițiile și obiceiurile poporului român a vorbit și Dina Stoica din localitatea Sebeșu de Jos: “Lumănăritul este o meserie ancestrală. Având multe familii, oamenii s-au gândit cum ar putea să supraviețuiască și au făcut acest comerț cu ceara curată. Adunau reziduri de la albine, aveau niște teascuri empirice și extrăgeau ceara curată. Pe vremea lor, ceara era la nivel de aur. (...) Fiecare familie de boștinari avea Țara lui: Țara Bârsei, Țara Oașului, Dobrogea. Fiecare respecta Țara și când făceau lumânările, se duceau în Postul Paștelui și strigau: ‘Ceară pe datorie până la Sfânta Marie’. Nu se făcea nici măcar un înscris. Oamenii erau conștiincioși și se duceau să o plătească. Ăsta a fost poporul român, totul se baza pe încredere. Ce lucruri au fost. E vorba despre esența asta morală, despre respectul și încrederea care era între oameni. Boștinaritul a fost unic în țară și este emblematic pentru localitatea noastră. Meseria se transmitea din generație în generație. Fetele de boștinari se căsătoreau tot cu băieții de boștinari. Aici trebuia să ai răbdare. Așa era diviziunea muncii: bărbații plecau la câștig, iar femeile rămâneau cu toată gospodăria, cu câmpul, cu vitele  Boștinarii erau clasa privilegiată. Aveau banca lor, cabine telefonice, măcelării, brutării și se deosebeau de la ceilalți. Meseria este continuată și în zilele noastre. Asta e o tradiție. Hora de la Rusca reprezintă încă o emblemă a Sebeșului de Jos și este unica în România. În acest an, am jucat-o în Muzeul ASTRA”.

Rețeta tradițională

Tot vineri, sibienii au asistat la prepararea tocanei ca la Hoghilag. “Se călește ceapa în două linguri de untură, alături de ardei, până când devine sticloasă, apoi se pun cartofii și se lasă să se călească cu ceapa; costița se rumenește separat în untură rămasă și se adaugă peste legume, apoi se pun condimentele și apă caldă până trece peste cartofi de două degete. Slănina afumată se taie creste și se prăjește într-un vas. Când cartofii sunt fierți, untura de slănină se toarnă în tocană și se mai lasă puțin la fiert. Crestele rumene de slănină se pun pe fiecare porție servită. Este un preparat ce se mănâncă seara, alături de mămăligă caldă”, au explicat bucătarii iscusiți din Valea Târnavelor.

Surprize muzicale

Programul evenimentelor de vineri s-a încheiat cu spectacolul Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Artiștii au prezentat pe scenă tablouri muzical-coregrafice din folclorul german, maghiar, italian, mexican, bulgăresc, rusesc, sârbesc şi ucrainean. Pe scena de pe lac au urcat interpreții: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Nelu Albu, Răzvan Năstăsescu, Oana Tomoiagă, Andreea Vulcu, Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin și Adrian Neamțu.

Festivalul “ASTRA Multicultural” continuă și în weekend.

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia