Continental
Tribuna
FOTO: Lecție deschisă despre fotografie și "Troițele Rășinariului". "Omul lipsit de educație nu știe să se servească de libertatea sa" (Kant)
Marius HALMAGHI
1688 vizualizari
FOTO: Lecție deschisă despre fotografie și

La finalul anului școlar, miercuri 12 iunie, a debutat ediția a II-a a proiectului “Generații de ... rouă, în Rășinari“ cu prima dezbatere publică organizată de Asociația Ecomuzeul Regional Sibiu, Școala Octavian Goga Rășinari și Asociația Arta Ardeleană, manifestare finanțată de Consiliul Local și Primăria Rășinari, prin Agenda Culturală 2019 a comunei Rășinari. Evenimentele au început prin vernisajul expoziției concursului școlar de fotografie organizat în acest an pe patru teme: o troiță (premiul I – Cruciatu Carla, II – Bozdoghină Vlad, III – Crețoiu Natalia); o casă monument istoric din Rășinari (I – Chirilă Raluca, II – Maier Cristian, III – Crețoiu Natalia), familia fotografului (I-Berindei George, II - Maier Cristian, III – Bleaza Daniel), o cruce din cimitirul local (I- Bleaza Bogdan, II – Vîju Florin, III – Urdea Alexandra). Concursul a fost lansat în luna mai, la dezbaterea publică participând majoritatea finaliștilor și toate cadrele didactice, doamnele învățătoare și profesoare etalând cu mândrie frumoasa ie tradițională. Acum s-a inaugurat noul Centru de Informare și Documentare, moment festiv deschis prin “Imnul României“, invitații fiind plăcut surprinși de grija prin care gazda manifestărilor, dna director prof. dr. Daniela Secu a ținut să demonstreze ospitalitatea  tradițională a rășinărenilor.

În deschiderea dezbaterii, primarul Bucur Bogdan a subliniat importanța evenimentelor culturale pentru formarea tinerelor generații, preluând – cu această ocazie – primele 3 tăblițe poetice (cu versuri ale marelui poet) din viitorul traseu turistic al comunei: “Pe urmele lui Octavian Goga“. Elevii și-au prezentat lucrările, clasamentul final fiind cunoscut datorită jurizării prin numărul de “like-uri“ obținute de fiecare lucrare, pe site-ul “Glasul Școlii“. Toate lucrările elevilor au fost apreciate, captând interesul tema casei monument istoric; eleva Raluca Chirilă (cl. VI-a B) a explicat că Biserica Sf. Paraschiva este “Casa Domnului“, iar Natalia Crețoiu (cl. VIII-a B) arătând că  Mausoleul Mitropolitului Șaguna este o “Casă de veci“. Un dialog “vizual“ între generații, tratat cu maximă seriozitate de tinerii elevi, vizibil emoționați și încântați de toate momentele întâlnirii cu  invitații școlii. 

Partea a doua a manifestării a reprezentat-o lansarea lucrării editată de Casa de Presă și Editură TRIBUNA,  “Troițele Rășinariului“, autorii Valerie Deleanu și Adrian Stoia fiind comparați de pr. conf. Constantin Necula  cu “doi oameni plini de dragostea căutării iconografiei satului românesc au adăstat, la vremea de noapte de acum, la răscrucile de sens creștin ale Rășinariului“. Părintele Constantin Necula a prefațat lucrarea, ținând să fie prezent la întreaga manifestare, fiind înconjurat cu multă căldură și dragoste de toți cei prezenți, elevi, cadre didactice și invitați, animând atmosfera cu vorbe de duh, izvorâte din cunoașterea profundă a realităților contemporane. Amintind de vremurile copilăriei în Șcheii Brașovului, domnia sa a subliniat rolul și importanța troițelor în viața comunității, fiecare având o poveste mai mult sau mai puțin cunoscută.

Valerie Deleanu și Adrian Stoia au prezentat atât efortul repertorierii, ce vine în completarea primei mari lucrări “Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitată a patrimoniului cultural sibian“ Adrian Stoia (Editura Andreiana, 2017), cât și bogăția acestora.  Rășinariul este comuna cu cele mai multe troițe din Mărginime, zestre ce reprezintă o mărturie inestimabilă a credinței ortodoxe a celor ce locuiesc pe aceste meleaguri, unde s-au zămislit “bisericile  în miniatură“ (pr. Nicolae Jianu). Prof.univ.dr. Ilie Moise și cercetătoarea Ana Grama, vizitând școala-monument istoric, au apreciat eforturile profesorilor de a organiza astfel de evenimente, cuvintele de apreciere fiind adresate și autorilor lucrării, albumul color fiind unicat pentru comunele din România, fiecare troiță fiind prezentată științific:  amplasare, vechime, tipologie, planimetrie, elevație, stare de conservare, scală valorică, referințe bibliografice, cercetare. Valerie Deleanu menționa că Rășinariul este comuna din județul Sibiu, cu cea mai mare bibliografie; acestei cărți i se va adăuga – în curând – lucrarea  Omnibuz, tramvai, troleibuz. Transportul public electric în Sibiu și în România  anunțată de ing. Marcel Stancu, ctitorul muzeului energeticii sibiene Sadu I - un ecomuzeu autentic, puțin promovat, propus pentru a fi clasat ca monument istoric pentru salvare și conservare.

Toți participanții, atât în plen cât și în discuțiile care au continuat, au subliniat importanța lucrării lansate, autorii fiind încurajați să-și continue cercetarea, județul Sibiu păstrând multe troițe. Au fost felicitați autorii lucrării, aceștia fiind invitați și la expoziția concurs de creație artistică, organizată pe cele opt categorii de generații. Elevii au primit felicitări și diplome la festivitatea sfârșitului de an, toți cei 64 de elevi înscriși în concurs fiind încurajați să participe și la viitoarele ediții. Mulți elevi, ai claselor a VIII-a, s-au despărțit cu lacrimi în ochi de cei mai frumoși ani ai tinereții, petrecuți în cel mai vechi edificiu școlar din Mărginimea Sibiului, mulți jurând să păstreze neîntinate amintirile dascălilor și învățămintele acestora.

În topul profesorilor felicitați,  pentru organizarea concursului de fotografie și a modului în care au știut să-i îndrume și să încurajeze elevii, s-au înscris: Iuliana Răpuntean, Teodora Barbu, Adriana Bozdoghină, Simona Petrescu, Carmen Dragomir, Viorela Bobe, Delia Moga, Liana Berengea, Iulia Gheorghiu, Constantin Vîlcu, Alexandru Gheorghiu, Adriana Dragoș, Ioana Tălpescu și Dan Vulc.

Întregul colectiv didactic a participat la festivitatea pensionării înv, Paraschiva Chioar (născută în 3 aprilie 1957, în Sângătin), cei 42 de ani de activitate continuă în această școală impunând respect, putând fi un model pentru toți cei care îmbrățișează această carieră. Toți i-au urat multă sănătate și să nu uite că porțile școlii îi sunt permanent deschise, experiența doamnei învățătoare fiind crucială în contextul actual, în care televizorul, reformele succesive și internetul au transformat radical vechea școala românească, bazată pe cei trei stâlpi ai comunității: biserică, școală, familie. Școala bucuriei“, centrată pe valori, principii și norme democratice, poate contribui la integrarea socială, fiecare generație trebuind să descopere patrimoniul și identitatea locală și să nu uite cuvintele înțelepte ale lui Voltaire: “Cine nu are duhul vârstei sale, are toată nenorocirea acestei vârste“! 


comentarii
1 comentarii

Am un calendar cu Troite Rasinari la birou, in acelasi cui in care am calendar in fiecare an. Nu stiu daca acesta sau altul. E uratel!!! O sa-l schimb.Nu e triptic, cifrele sunt mici,e primul an in care nu -l vad. Pozele nu sunt puse in valoare, le lipseste o incadrare ceva, o valorificare a spatiului...
Ptr la anul,constructiv :)
19.06.2019 18:05
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia