Tribuna
FOTO: Iohannis, la dezvelirea statuii lui Brukenthal: "Comunitatea sibiană s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință"
Dumitru CHISELIŢĂ
2441 vizualizari
FOTO: Iohannis, la dezvelirea statuii lui Brukenthal:
O nouă operă de artă monumentală se află, începând de sâmbătă, 11 septembrie, sub privirile sibienilor şi ale vizitatorilor oraşului, în Piaţa Mare. Este vorba de statuia baronului Samuel von Brukenthal care tronează acum lângă intrarea în Palatul Muzeului cu acelaşi nume.

Evenimentul a fost unul de o deosebită amploare, din două motive: primul, pentru că el are loc în anul în care se aniversează 300 de ani de la naşterea baronului Samuel von Brukenthal, iar al doilea, pentru că a beneficiat de o participare la cel mai înalt nivel, statuia fiind dezvelită de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Evenimentul a debutat de la ora 12, când au ajuns în Piața Mare Klaus şi Carmen Iohannis. A fost intonat Imnul naţional "Deşteaptă-te române". "Suntem împreună la o ceremonie care are un sinonim: profesionalismul sau lucrul bine făcut. Acum, la 300 de ani de la naşterea sa, baronul Samuel von Brukenthal, rămas viu în conştiinţa publică prin cel de-al treilea muzeu deschis public din lume, Muzeul Maţional Brukenthal, se întoarce în Piaţa Mare şi ne salută în chip maiestuos. De aici, de pe acest soclu, nu va mai pleca niciodată", a spus, în deschiderea evenimentului, Alexandru Constantin Chituţă, şeful Secţiei Marketing din cadrul Muzeului Brukenthal, coordonatorul proiectului "Statuia baronului Samuel von Brukenthal" şi moderatorul evenimentului din Piaţa Mare. Tot el a făcut şi un scurt istoric al demersurilor şi a acţiunilor care au precedat acest moment.

A urmat apoi momentul principal, dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal, de către preşedintele Klaus Iohannis ş de către primarul municipiului Sibiu, Astrid Cora Fodor, în aplauzele audienţei.


Iohannis: "Trebuie să lăsăm generațiilor viitoare o țară mai bogată"

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, Klaus Iohannis a spus: "Apreciez în mod deosebit contribuția tuturor celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului, în fața muzeului care-i poartă și îi duce mai departe numele, moștenirea și strădania! Vă felicit pentru concretizarea acestui proiect atât de apropiat de inima sibienilor! Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la prețuirea personalităților și a valorilor trecutului. Să fim, așadar, recunoscători pentru eforturile și sacrificiile, opțiunile și proiectele care ne-au plasat la loc de cinste în marele concert universal al civilizațiilor".

"Comunitatea sibiană s-a fondat pe căutarea libertății și s-a întărit prin credință. Ea a crescut pe seama meșteșugurilor și a negoțului, pentru a-și găsi împlinirea prin dezvoltarea civică, ce a fructificat cunoașterea și înțelegerea lumii și a societății. Un catalizator important în acest proces l-a reprezentat diversitatea culturală și spiritul de toleranță al locuitorilor acestor meleaguri. Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forțelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a perspectivelor sale.
În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal.
Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor", a spus preşedintele.
Iohannis a făcut referire şi la cealaltă statuie din Piaţa Mare, cea a lui Gheorghe Lazăr, aflată în partea opusă a pieţiei: "În această piață se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr!"

El nu a ratat ocazia de a face referire şi la programul "România Educată", spunând că "epducația și cultura mai au un rol esențial – așezarea unei societăți pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanța, munca, talentul și integritatea să aibă un loc de cinste. Aceeași misiune o are și viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanța istorică în domeniul învățământului, precum și racordarea cu bunele practici internaționale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar și a viitorului."

"Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului și locului în care a trăit. Noi avem o vorbă: „Omul sfințește locul”. Sunt convins că sunt mulți astfel de oameni și contribuția lor reprezintă fundația pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-și găsească împlinirea. (...) Ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa și în lume prin comorile lăsate Sibiului de Samuel von Brukenthal. La rândul nostru, trebuie să lăsăm generațiilor viitoare o țară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-și fructifice marile atuuri și oportunități. Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie, pentru a face din educație și din cultură piloni naționali care să susțină o tot mai accelerată dezvoltare a României!", a mai spus preşedintele, în cuvântul său

Astrid Fodor: "Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi"

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a accentuat, la rândul ei, meritele şi imaginea lui Brukenthal în contextul culturii şi patrimoniului local. "Este datoria noastră să continuăm să adăugăm acestui patrimoniu, la fel cum au făcut-o generațiile precedente. Astăzi, își găsește locul în Piața Mare statuia baronului Samuel von Brukenthal, una dintre figurile marcante ale istoriei Sibiului, oraș caracterizat prin multietnicitate, deschidere spre Europa și prin spiritul cultural și cosmopolit încă de pe vremea baronului von Brukenthal. (...) Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi. Puternic orientat spre iluminism și ideologiile curentului, Brukenthal a pus accent pe intelectualitate, pe cultură și artă, investind în construcția unui patrimoniu valoros, dar mai ales în produsele creației, colecționându-le pentru a le prezenta mai apoi public. Din acest motiv, statuia pe care astăzi o dezvelim înseamnă mai mult decât un omagiu adus personalității lui Samuel von Brukenthal. Arată respectul pe care orașul îl are pentru cei care au clădit atât de frumos Sibiul de astăzi, imprimându-i aprecierea pentru cultural, pentru patrimoniu, pentru istoria sa. Și din fericire istoria Sibiului cultural continuă!"

"Artiștii au avut mereu nevoie de un Mecena, pentru că arta, rareori, a produs acestora bunăstare materială, ci mai degrabă spirituală. Iată că Sibiul, în acest mod, continuă să sprijine artiștii prin comunitatea sa. Pentru mine, evenimentul de astăzi este și despre această comunitate deosebită, care înțelege că educația, arta și cultura contribuie la dezvoltarea completă și armonioasă a orașului nostru", a mai spus Fodor.

La eveniment au mai vorbit  Mircea Ureche, acţionar Boromir, av. Marin Crăciun, preşedintele Clubului Rotary din Sibiu, prof. dr. Paul Jürgen Porr, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România şi reprezentant al Clubului "Lions Brukenthal" din Sibiu şi prof. dr. Sabin Adrian Luca, manager al Muzeului Naţional Brukenthal.
Cu acest prilej, preşedintele Iohannis a primit, din partea Muzeului Naţional Brukenthal, un basorelief cu efigia baronului Samuel von Brukenthal.

Un public numeros

Evenimentul din Piaţa Mare a avut parte de un public numeros, de la cei cu locuri rezervate (reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale, judeţene, locale, parlamentari, politicieni, oameni de cultură etc.) la simplii locuitori ai Sibiului sau turiști care, imediat după terminarea ceremonialului, au "luat cu asalt" statuia pentru a face fotografii cu monumentul. La eveniment au participat ministrul Muncii, Raluca Turcan, senatorul PNL, Nicolae Neagu, rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, Sorin Radu, prefectul Mircea Crețu, precum și numeroși șefi de instituții și oameni de cultură din oraș și directori ai unor muzee din țară.

*

Statuia baronului Samuel von Brukenthal din Piaţa Mare este realizată de artistul plastic orădean Deak Arpad (prezent şi el la eveniment. Este din bronz, are 3 m înălţime, cântăreşte aproximativ 700 kg. Este amplasată pe un soclu de inspiraţie barocă, realizat la Miercurea-Ciuc, din piatră de origine vulcanică provenită din Carpaţii Orientali. Baronul von Brukenthal este reprezentat în picioare, înveşmântat în ţinuta Ordinului Sf. Ştefan. Pentru realizarea statuii, Societatea comercială Boromir a contribuit cu 80% din cheltuieli, urmată de urmată de cluburile "Rotary" şi "Lions", cu câte 10% fiecare.

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
39 comentarii

Un eveniment excepțional. O organizare de înaltă ținută. Felicitări Boromir ne îndulcește viata dar și familiile și copii.
Marian
11.09.2021 17:14
am o scarba maxima de personajele din prim plan.
au tinut plebea dupa gard ca sa nu le strice pozele.
exact la fel cum dispretuia Samuel Brukenthal iobagii romani.
cat masoara statuia asupritorului iobagilor ?? pare mult mai mare decat cea a lui Gheorghe Lazar.
dan
11.09.2021 17:42
Mai fraiere sunt reguli...asa se face
Organizarea extraordinară..eu am vazut totul de la o cafea din Piata Mare
C?tre dan
11.09.2021 18:01
Poate scarba ta vine si dintr-un nivel educational si cultural, extrem de scazut!!!
Adica, pe intelesul tau, esti foarte foarte PROST!!!
@dan
11.09.2021 18:26
1.iohannis e mai mic ca statuia(ghineon)
2.ravasitoarea in alb merita toata atentia,deci6 case und una rochita albe ca mireasa fara sot
3.primarita akzheimer de ce poarta tricolor?
4.bataie de joc la adresa lui horea,closca si crisan(decit niste romini PROOOSTI).
5.corul lingailor au cintat ceva?
11.09.2021 18:32
S-au bucurat doar sasii si manelistii pripasiti prin Sibiu ! A fost dezvelita statuia unui tortionar si asasin al romanilor . Punct .
11.09.2021 18:34
PUNETI MANA PE O CARTE DE ISORIE.
cititi detali despre rascoala lui Horia Closca si Crisan si depre actiunile (contra romanilor) guvernatorului Samuel von Brukental. Apoi dati-va cu parerea !
dan catre vreo 3 de mai sus
11.09.2021 19:05
Un vechi proverb spune -Vulpea cnd nu poate ajunge la struguri zice ca sunt acrii !
Asta ptr comentatorii ce nu pot ajunge la un anumit grad de inteligenta si atunci arunca cu dejectii !
@@Dan
11.09.2021 19:19
Nu prea înțeleg de ce sint criticați cei care l au omagiat pe Brukenthal!! Cum adică ...pai nu l omagiem toți pe... Traian de exemplu???? O fi oprimat Brukenthal o răscoală dar nu cred că a omorit nici 1/ din băștinași fata de Traian!! Așa că ..să lăsăm trecutul...așa au fost vremurile și să privim spre viitor!!!
Xxx
11.09.2021 20:18
Va deveni un simbol al Sibiului..vb peste 5 luni
Maria
11.09.2021 21:26
Oare știe vreunul din cei prezenți în primele rânduri strofele din Hora de la Rusca ?
Roman din Sebesul de Jos
11.09.2021 22:19
Mai încet cu nationalismele lui ceașcă.
Pt romanul din Sebe?ului de jos
11.09.2021 22:47
s-a întărit prin credință gresit, corect e prin coruptie
prima dona
11.09.2021 23:35
o adunatura de provinciali si parveniti, inculti si neamuri proaste, cu Samuel Von Boromir in frunte. Niste protestatari Rezist discreti faceau reclama la supliciul lui Horea si Closca, dar i-am vazut doar in poze desi am fost acolo, la balci. Doar Imnul Romaniei cantat de fanfara mi-a amintit ca sunt acasa. Am recitat versurile in gand, pe muzica si m-am mai intarit. Lansarea a doua carti, un volum de poezii si un roman si discutiile despre Eminescu intr-un cort, la targul de carte, in acelasi timp, tot in Piata Mare, au facut aerul mai usor respirabil. Asa mi-am petrecut eu o duminica de toamna.
12.09.2021 00:50
Comentarii pline de nationalisti prefacuti, care-i da intruna cu Horia Closca si Crisan.
Adevarul e ca omul a fost mare,guvernatorul Transilvaniei si a lasat in urma lui o regiune prospera de care a beneficiat si Romani rupti in cur din acea vreme,cei care treceau munti.
In zilele noastre trec gratita si pe unde merg fac prapad.
Sibian
12.09.2021 08:25
Mi se pare capu prea mic in comparatie cu corpul.
Ce ziceti?
Radu
12.09.2021 08:30
ptr cei care o tot dau pe-aici cu horia, closca si crisan...

Traficul de carne vie între România, Israel şi Germania s-a făcut între anii 50 şi 89. Nu a fost niciodată cunatificat numărul total de oameni vânduţi de regmul comunist către cele două ţări, dar acesta ar depăşi 500.000.

De la guvernul german se bănuieşte că statul român ar fi încasat peste un miliard de mărci. Fiecărui om i se stabilea o valoare în funcţie de vârstă și pregătirea profesională. Cetăţenii de etnie germană costau între 1.700 şi 10.000 de mărci.

Israelienii, cel puţin în anii 70, costau între 3.000 şi 10.000 de dolari. Se bănuieşte că de la guvernul israelian s-au încasat peste 100 de milioane de dolari.

Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceauşescu aveau grijă ca negocierile să fie cât mai aprige, iar preţul să fie cât mai mare. La un moment dat, fostul dictator a cerut chiar turme de oi în schimbul evreilor vânduţi.

Pe de altă parte, unii din cei care au fost vânduţi au dat chiar mită ca să ajungă pe lista celor traficaţi, doar ca să scape de România comunistă.
scena9
12.09.2021 09:30
Pogromul de la Iași din 27-30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei !!!

Oare tot baronul Brukenthal a fost vinovatul?
wikipedia
12.09.2021 09:36
Pentru toti nenorocitii USR-ist-o PNL-isti, trotinetistii si hipsteristii Sibiului:
Jigodii tradatoare si anti-nationale au avut toate neamurile de-a lungul secolelor. Dar de cand lumea si pamantul au fost considerate exact ceea ce au fost: niste jeguri umane, trogloditi care pentru un pumn de arginti isi vindeau fratii si neamul.
Voi USR-istilor si PNL-istilor, sunteti acei misei ai vremurilor noastre. Imbecilizati de tembelizor si plini pana la refuz de propaganda marxista. Cretinei submediocrii care ati trecut prin scoala fara a ramane cu ceva, imbecili spalati pe creiere prin multinationale, veniti sa ne dati voi lectii de istorie. Putori nenorocite ce sunteti, voi nu mai sunteti romani. Sunteti niste gunoaie globaliste fara neam si tara, frunze zburate in bataia vantului si a noii ordini mondiale.
Sibian
12.09.2021 10:08
Masoneii au facut statuia asta, nu romanii. Rotary si Lions, masonei de mana a doua, au vrut sa isi aduca si ei aportul anti-romanesc in mijlocul Sibiului. Romania este sub ocupatie. Toti strainii si masonii sunt in conducere, ajutati de securitate, bineinteles. Romanii sunt cu munca si cu plata impozitelor ca in iobagie. Totul este o mare lucrare anti-romaneasca si anti-nationala. Vor sa distruga si sa batjocoreasca tot ce este romanesc.
12.09.2021 10:17
Baba se piaptănă
Eu
12.09.2021 10:32
Nu ti se pare normal ca cei care pleaca definitiv in strainatate sa plateasca o suma de bani pentru ce au primit in tara,(studii, scoala, sanatate )
@scena 9
12.09.2021 10:54
RESPECT sibienilor mei !
Indiferent de etnie, sibienii sunt SIBIENI ! = CURATI, DREPTI, OSPITALIERI, SMPLI & OMENOSI.
(Din Scandinavia)
"Suedezu"
12.09.2021 14:04
Sumele erau plătite neoficial. Pierderea prin plecarea lor e mult mai mare decât miliardul câștigat de cizmarul oltean. Casele sașilor plecați din oraș au fost ocupate de securiști și activiști. La tara au fost instalați bronzați (tigani) în case care le-au distrus. În Sibiu ar trebui revenit la denumirea germana a străzilor vechi. Dar un prim pas ar fi curățenia tarii de gunoaiele aruncate peste tot.
Pt @scena9
12.09.2021 20:29
Evreii toti voiau sa plece in tara lui Isrel. Sasii voiau sa plece "sus"... Care trafic de carne vie? S-au dus la mai bine, la prospritate , nu la cules capsuni sau sa se prostitueze... Pe langa conducatorii de azi, Ceausescu a fost un patriot...
@scena 9
12.09.2021 20:37
Esti alb sau bronzat? Sper ca nu te incurci cu "placuta suedeza", mai bine cu o duduie suedeza... Sunt mari doritoare...
@"suedezu"
12.09.2021 20:40
Hmmm.... Exista si "alocutiune nerostita"?
gigi contra
12.09.2021 20:42
E ca vodă în lobodă !
vodafon în lobodafon
13.09.2021 13:44
Are acum și Sibiul un BARON LOCAL !!
Ciocoii vechi. Si noi.
13.09.2021 13:57
Pt ,,Sebeșu de Jos,,
Ar trebui ca toată lumea să cânte, cu avânt sebeșesc ( ! ) ,,Hora de la Rusca,, !!
13.09.2021 14:04
Bancul cu statuia : STATU IA TOT !!
13.09.2021 14:09
Dl. baron seamănă cu ,, Păcălici,, !
Sau nu ??
Twisted Titanium
13.09.2021 15:49
O tunat si i-o adunat un sas,un moldovean si un oltean.Parveniti si albastru intoliti.Ochii cum ii au,albastru cu picatele?.
Zeus
13.09.2021 19:14
Felicitari pentru initiativa!
Felicitari Boromir!
sunt din Sibiu si pot spune ca arata foarte bine
elena
14.09.2021 12:07
Strict statistic, fara leg cu subiectul, cati din Rotari sunt ortodoxi?
Pate stie careva
14.09.2021 13:24
O dat jos lepegheu de pe Păcălici ! trăgând de sfoară...
14.09.2021 13:45
,,lepegheul ,,adică pătura ( reg )
14.09.2021 13:47
Parcă văd de pe acum șiruri terminabile de turiști streini, veniți să admire mirobolanta statuie a lui Păcălici !!
Balint ? Lacatus ?
14.09.2021 16:17
Eu pe care sa ma asez, pe tantalaul rece sau pe tantalaul fierbinte?
Porumbelul
14.09.2021 16:24
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia