Tribuna
Comunicat de presa
FOTO: Festivalul "Bujorul de Munte” 2021: două zile de muzică, tradiții, joc și voie bună
Liuba STARII
5274 vizualizari
FOTO: Festivalul

Festivalul “Bujorul de Munte” a devenit o tradiție. În fiecare an, comuna Gura Râului îmbracă straie de sărbătoare și este în așteptarea musafirilor din diferite părți ale țării. Sibienii și nu numai s-au bucurat și de această dată de o mare sărbătoare, desfășurată într-un colțișor de rai, unde tradițiile, folclorul autentic, bucatele alese și voia bună au fost ingredientele de care s-au bucurat sute de oaspeţi.

După un an de pauză, cauzată de situația epidemiologică, Festivalul “Bujorul de Munte” a înflorit, din nou, la Gura Râului și a adus zâmbete și multă bucurie în sufletele spectatorilor. Cu toate că evenimentul s-a desfășurat în zilele călduroase, cu temperaturi ridicate, oamenii nu încetau să vină ca să savureze concertul ansamblurilor populare în aer liber, într-o zonă deosebit de frumoasă.

Festivalul a debutat sâmbătă seară și a continuat duminică. Gurenii și oaspeții comunei s-au strâns la o "Cină ca la stână", unde s-au răsfățat cu bucatele tradiționale pregătite cu multă strădanie și dragoste de mai mulți bucătari iscusiți din diferite localități. Tot sâmbătă, în aval de baraj, au dat drumul petrecerii, alături de jocurile și cântecele populare susținute de Ansamblul Folcloric “Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună Pe scena Festivalului au urcat soliștii: Mihaela și Maria Câmpean, Ioana Brad, Ioan Răulea, Ileana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță. Spectatorii s-au bucurat și de prezența Ansamblului Folcloric “Ceata Junilor”, cu soliștii Robert Pumnea, Geanina Gavrilă. Răzvan Năstăsescu, Adrina Anghel. Invitați: Ilie Medrea, Aurora și Săndel Mihai Sebastian Stan și Mariana Anghel.

Natura, de asemenea, a venit cu un dar și a “pictat” două curcubeie, după ce s-a terminat ploaia și a oferit un peisaj pitoresc, care a înfrumusețat fotografiile participanților. Tot sâmbătă, Ansamblului “Bujorul de Munte” a sărbătorit un deceniu de activitate. Prima zi a Festivalului s-a încheiat, tradițional, cu un foc de tabără.

Splendoarea tradițiilor 

Sărbătoarea “Bujorului de Munte” a continuat duminică. Localnicii au ieșit de la biserică de la slujbă, etalând splendoarea portului popular și s-au îndreptat spre avalul de baraj, oprindu-se la jocurile junilor și mulțumindu-le cu aplauze generoase.

Cea de-a doua zi a Festivalului a fost deschisă de primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin.

”În cele două zile ale Festivalului “Bujorul de Munte”, an de an, toate drumurile duc la Gura Râului. Ne bucurăm nespus de mult că ne sunteți alături, la fiecare ediție. Ne bucurăm că avem ocazie să ne bucurăm împreună de un spectacol minunat, de tradiții, de obiceiuri, de port popular, de cântec, joc și voie bună și de gastronomia locală. (...) Încercăm să transmitem și să-i insuflăm tuturor celor prezenți. Când vă văd pe atâția, iubitori de frumos și de folclor, mă pot folosi de proverbul meu și să spun că la Gura Râului, cine vine și revine”, a spus Gheorghe Călin.

La rândul său, prefectul Sibiului, Mircea Crețu a subliniat valoarea Festivalului pentru comuna sibiană și nu numai: “Mă bucur că ați reușit să organizați, în acest an, Festivalul “Bujorul de Munte”, cu toate că greutățile create de pandemie. Este important să prețuim semnificația acestui Festival local, care ilustrează viața tradițională, de la portul popular, la obiceiuri, de la cântecul popular la meșteșuguri și nu în ultimul rând la bucătăria tradițională românească. Vă felicit că ați organizat cu succes acest Festival!”.

Avem tradiții frumoase și trebuie să le promovăm”

În continuarea celei de-a XVII-a ediții, pe scena Festivalului și-au dat apariția Ansamblul “Cindrelul – Junii Sibiului” și soliștii: Robert Târnoveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui Iancu, Izabela  Tomița, Daria Gâdea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută și de Ansamblul Folcloric “Dor Transilvan” (Cluj-Napoca) și Iulia Bucur, Codruța Rodean și Bogdan Cioranu, Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă.  

În timp ce savurau vocile și dansurile artiștilor, spectatorii formau cozi la corturile cu mâncare tradițională. “Meniul zilei” a Festivalului a fost alcătuit din: renumitul cocoloșul cu brânză și smântână, ciolan, tocană de berbecuț, iahnie de fasole cu ciolan, frigărui, mici și alte bucate alese. Bucătarii din Mărginimea Sibiului fiind în centrul atenției gurmanzilor.

“Acum 20 de ani, m-am mutat în Austria, dar revin cu drag, acasă. ’Bujorul de Munte’ este mai mult decât un Festival, este o sărbătoare a sufletului meu. Îmi place să ascult muzica noastră și să mă revăd cu prietenii și cunoscuții mei și să mă bucur de tot ce oferă acest eveniment”, spune Ilie, fiul satului.

Mândria gurenilor, bucuria spectatorilor

Adela a venit din Brașov este surprinsă de frumusețea comunei: “Am auzit mult despre acest Festival și visam să-l vizitez. M-a impresionat prin bogăția culturală și prin generozitatea oamenilor. Avem tradiții frumoase și trebuie să le promovăm”.

“Junii Sibiului sunt fenomenali, niște tineri înzestrați cu frumusețe și talent. Îmi plac spectacolele lor, mai ales, în aer liber. Gura Râului este locul unde am copilărit și unde mă simt fericit. Bravo organizatorilor, avem un Festival frumos, cu care ne mândrim și pe care îl iubim”, afirmă Costin, unul dintre spectatorii concertului.

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului “Bujorul de Munte” s-a desfășurat în perioada 31 iulie-1 august. Printre spectatorii evenimentului au fost prefectul Mircea Crețu, autoritățile locale și deputatul Constantin Șovăială.  

Foto: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
2 comentarii

Organizarea evenimentului artistic numit Festivalul Bujorului, la doar o săptămână după tragedia care a avut loc în comuna Gura Râului duminică 25.07 în care și-a pierdut viața un copil de 11 ani mi se pare total nepotrivită. Ar fi o măsură corectă, de bun simț, nu în ultimul rând, de respect față de oamenii care au mandatat prin vot pe consilieri, primar și viceprimar să le reprezinte interesele, ca ediția 2021 a Festivalului Bujorului să fie amânată pentru anul viitor, iar la intrarea în Primărie să fie arborat în bernă Drapelul Național lângă cel negru. Oare primarul, viceprimarul și consilierii locali, au uitat de cine au fost aleși și pe cine reprezintă? Dumneavoastră ați uitat că sunteți înainte de orice, oameni, unii fiind chiar părinți cu copii pe care îi doriți oameni demni și integri, realizați cu familii și urmași? Din păcate, constat din ceea ce am aflat din presa locală, că lipsa empatiei, culturii și civilizației a ajuns la rang de artă. Din păcate, interesele de grup(mai bine scris de haită) ale organizatorilor se pare că au întâietate înaintea bunului simț și a respectului față de familia unui consătean decedat! RUȘINE să vă fie tuturor organizatorilor și celor care ați girat și girați evenimentul prin participare! Arătați lipsă de respect ptr. familia acelui copil decedat.
Dumnezeu este însă deasupra tuturor și El vede tot.
Guran din diaspora
01.08.2021 18:41
Cenzură comandată sau nesimţire curată?

De ce nu-mi editaţi comentariul?
BON
02.08.2021 13:03
Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia