Tribuna
PNL
FOTO: Factorii poştali au pornit scandalul cu şefii Companiei Naţionale Poşta Română
13997 vizualizari
FOTO: Factorii poştali au pornit scandalul cu şefii Companiei Naţionale Poşta Română
© Razvan Negru

Factorii poştali de la Oficiul 6 – Cedonia sunt hotărâţi să nu mai accepte să lucreze fără să fie plătiţi, iar de joi spun că vor lăsa pe masă corespondenţa colegilor care nu sunt la serviciu din diferite motive: demisie, concediu de odihnă, pensionare sau concediu medical. Oamenii spun că muncesc foarte mult, fără să le fie plătită munca sau orele suplimentare. În sprijinul lor a venit de la Bucureşti şi liderul Sindicatului Liber Poşta Română, Matei Brătianu, care arată cu degetul spre principalii responsabili pentru situaţia în care se găseşte Poşta Română: directorii Rareş Stanciu şi Victor Şimon, dar şi a tuturor celor care au condus instituţia în ultimii 27 de ani. Totodată, vina pentru situaţia în care se găsesc factorii de la Sibiu este a directorului Ioan Trânbiţaş, după spusele lui Matei Brătianu.

  • „Protestăm împotriva bătăii de joc pe care o practică Compania Naţională Poşta Română, dispersia de la Braşov şi directorul judeţean, Ioan Trânbiţaş, faţă de salariaţi. Dacă vorbim de conducerea Companiei, aceeaşi bătaie de joc este faţă de majoritatea salariaţilor din ţară. Oamenii, factorii poştali, au unele dintre cele mai mici salarii din Româia, salariile lor sunt minime pe economie. Este o factoriţă care are 1.200 lei după 21 de ani de muncă. Dacă sunt oameni care lipsesc din diferite motive: concedii medicale sau îşi dau demisia, se pensionează, sunt daţi afară, a fost inventat un sistem draconic, prin care dirigintele este obligat să facă culegerea datelor de trafic pe ultimele două luni ca să justifice dacă într-adevăr mai e nevoie de numărul de factori pe care îi avea înainte de plecarea celor care lipsesc. Apoi trebuie să fie aprobat materialul de directorul judeţean, apoi merge la dispersie, după care se duce la Bucureşti. Fiecare din aceste structuri taie din ce a normat dirigintele, aşa că la Sibiu 6, dirigintelui şi comisiei noastre a SLPR-ului le-au rezultat 19,5 factori, Compania a spus că le dă dreptul la 17. Nu ştiu ce au tăiat, iar doamna diriginte lucrează de la 1 august cu 13 factori care fac munca celor care lipsesc şi pentru care nu sunt plătiţi”, a declarat Matei Brătianu.

 

„Ceauşeşti” la conducerea Poştei Române

 

La Oficiul Poştal 6, de la Cedonia, dirigintele nu a lăsat pe nimeni să plece în concediu în 2017. Oamenii au spus că nu mai pot şi nu mai vor să muncească neplătiţi.

  • „I-am şi spus directorului general: Ceauşescu a fost omorât pentru ca România să iasă din comunism, unde se practica munca voluntară. După program erai oprit la muncă neplătită. În capitalism există muncă plătită. În Poşta Română, aceşti Ceauşeşti care s-au tot perindat la conducerea Poştei Române sunt de vină pentru ce se întâmplă”, a mai spus liderul de sindicat.
  • „Sunt doi directori care sunt responsabili de suferinţele enorme ale reţelei poştale. Este vorba de directorul executiv Rareş Stanciu şi de directorul Victor Şimon, ei sunt cei care taie şi blochează angajările. Din 2009 până acum numărul de angajaţi a scăzut cu 10.000 în Poşta Română. Neîncetat ne lovim de incompetenţa şi impotenţa lor de a aduce contracte, au pierdut toate contractele”, a mai spus Brătianu.

Sindicalistul arată că soluţia pe care şeful Oficiului Judeţean Sibiu a găsit-o pentru Oficiul 6 a fost ca acesta să fie desfiinţat, iar oamenii, mutaţi la sediul central, de pe strada Mitropoliei.

Speranţa salvării Companiei Naţionale Poşta Română este de la o comisie mixtă formată din cinci reprezentanţi ai Ministerului, cinci ai Companiei şi cinci ai SLPR care propun soluţii pentru redresarea Poştei aşa cum a spus ministrul, altele decât reducerea de personal. Ar fi prima dată când Poşta ar intra într-un program de guvernare.

  • „Situaţia este cea pe care o cer de 2 ani de zile. Vreau să fac ce se întâmplă aici în toată ţara. I-am scris domnului ministru că cer să le ducă domnul Trânbiţaş sau directorii toată corespondenţa. Acestea toate vor sta în oficiu, în sala factorilor, pe pupitrele unde nu sunt oameni”, a avertizat Brătianu.

 

Ce spun factorii poştali?

 

  • „Ne-am săturat să lucrăm fără să fim plătiţi. Când s-a sinucis un coleg mi s-a spus să preiau doar o perioadă, să ducem la oameni, să servim oamenii, am înţeles, dar de un an de zile am rămas cu şapte blocuri în plus, s-au mai construit alte 4 sau 5 blocuri, banii sunt la fel. De 21 de ani lucrez în acest oficiu, nu am avut vreo sancţiune şi am salariu de 1.200 în mână. Facem ore suplimentare dar nu sunt plătite. Nu mai vrem, nu mai putem”, a spus Narcisa Toader.

Poştaşii spun că au venit oameni să lucreze, dar pleacă repede pentru că e muncă grea, cu răspundere.

Un alt factor poştal spune că lucrează tot de 21 de ani şi are 1.300 de lei.

  • „De câte ori se pensionează cineva sau pleacă, ni se dă în plus de muncă. Concediu, nu, zile libere nu. Când vii din concediu medical trebuie să duci ce aveai de dus. Unele sunt expirate. Sau oamenii îşi fac abonamente la ziar, dar dacă nu îl duci două săptămâni, omul renunţă. Cel mai vinovat e Trânbiţaş. Nu vine decât când sunt doi oameni aici, nu vine să vorbească cu noi toţi. Dacă nu e în stare, să plece”, a spus un alt factor poştal.

 

© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
 


comentarii
1 comentarii

Intradevar ,unii postasi lucreaza la greu -- dar-- dupa burtilicile afisate de mai marii sindicalisti -- se vede ca acesti capi ai sindicatului --nu se angajeaza sa ajute --sa inlocuiasca pe cei care obositi vor o vacanta -- ci doar fac gargara la infinit.
mike
11.08.2017 18:40
Din aceeasi categorie
Sibiu Guitar Meeting

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

anunt-incepere-proiect-139830-final

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia