Tribuna
FOTO: Expoziție cu tehnica polițiștilor din Sibiu, la 197 de ani de la înființarea Poliției Române
Liuba STARII
2704 vizualizari
FOTO: Expoziție cu tehnica polițiștilor din Sibiu, la 197 de ani de la înființarea Poliției Române
Joi dimineață, localnicii care au trecut lângă Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu au putut să intre în pielea polițiștilor și să afle mai multe secrete despre una dintre cele mai dificile și periculoase meserii, chiar de la cei care o practică zi de zi.

A devenit deja o tradiție ca, pe data de 25 martie, oamenii legii să sărbătorească Ziua Poliției Române, alături de sibieni. Nici anul acesta nu s-a făcut excepție de la regulă, iar polițiștii din cadrul IPJ Sibiu au pregătit o expoziție inedită de tehnică și materiale cu care ei lucrează în fiecare zi.

Elevii Colegiului Național ”Octavian Goga”, care au venit să vadă expoziția, au fost încântați de posibilitatea de a trage cu arma, unii dintre ei, după cum au mărturisit, s-au simțit ”ca în filmele americane polițiste” și s-au gândit că vor „să-și dedice viața acestei meserii”.

”A fost o experință foarte frumoasă. Am tras cu arma adevărată. Acesta a fost visul meu. De mai multe ori făceam asta în jocuri video, iar astăzi am simțit ce înseamnă să ții un pistol în mână”, a spus Mihai.

”Mă uitam la seriale și eram curioasă dacă ceea ce se întâmplă cu polițiștii acolo, există și în realitate. Am stat de vorbă cu ei și am înțeles că serviciul lor e mult mai periculos și interesant decât în filme. M-am gândit dacă aș putea și eu să fiu o polițistă. Cred că mi-ar plăcea, dar mai am nevoie de curaj”, a povestit Ana.

Vedetele expoziției

„Vedetele” principale ale acestei expoziții au fost Tom și Ares, doi câini de la Centrul Chinologic Sibiu „Dr. Aurel Greblea”, care au strâns pe mai mulți vizitatori pe lângă ei, cărora le-au demonstrat abilitățile. Despre dresaj și o conexiune specială între polițiști și câini a vorbit agent-șef principal Claudiu Sfetcu:

„Sunt câini care nu se pretează la probe de agresivitate, dar sunt foarte buni pe probe de căutare. Sunt câini și câini. Fiecare are propriile calități și atunci în urma testelor, pe care noi le facem, stabilim capacitățile lor încă de mici, care și pentru ce s-ar preta. După perioada de pre-dresaj, urmează distribuirea lor în țară, unde colegii lucrează cu ei. Sunt câini pentru patrulare și intervenție, sunt câini pentru detectare de produse, câini care prelucrează urmele de la miros, câini care lucrează la cercetări la fața locului. În mod normal câinele te simte telepatic. Pe un câine nu îl vei putea minți niciodată. Omul trebuie să-i și dea atenție, nu doar să aștepte. Trebuie să-i dea un pic de suflet, dacă nu pui suflet în ceea ce faci, câinele va simți asta și încet, încet vei avea o surpriză să vezi că nu lucrează la parametrii la care te așteptai”.

Sunt colegi care din cele mai multe ori ne asigură spatele”

Claudiu Sfetcu consideră că un câine polițist nu reprezintă un obiect de inventar, ci este un coleg adevărat, demn de apreciat. După ce Tom va ieși „la pensie”, el va râmâne în familia celui care l-a crescut de la șașe luni.

„Când o să fie bătrân, o să-l iau acasă la mine. Ei nu sunt câinii noștri, obiecte de inventar sau mijloace fizice, ci colegii noștri. Sunt colegi care de cele mai multe ori ne asigură spatele. Te apropii și te atașezi de ei. Dresajul este un proces de învățământ, ca în orice proces de învățământ sunt piedici, sunt praguri, care trebuie trecute. Antrenamentul este zilnic în funcție de categorie de serviciu. După ce un câine trece de vârstă de opt ani și a acumulat un număr de ani de serviciu, poate ieși la pensie, iar dacă are calități necesare se menține la serviciu”, a mai povestit agent-șef principal Claudiu Sfetcu.

FOTO: Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia