Continental
Tribuna
FOTO: Exercițiu de proporții al ISU Sibiu, la Mediaș
Vasile ANTIPA
898 vizualizari
FOTO: Exercițiu de proporții al ISU Sibiu, la Mediaș

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu a desfășurat, marți dimineața, în municipiul Mediaş, în zona șoselei de centură a orașului, un exerciţiu combinat ce a avut ca și temă un cutremur de mari proporţii cu epicentrul în Munţii Făgăraş, în urma căruia au fost afectate clădirile administrative ale autorităţilor publice locale, ale unor operatori economici importanţi, precum şi construcţii civile de locuit.

"Tema exerciţiului a reprezentat organizarea şi desfăşurarea intervenţiei cu forţe şi mijloace aparţinând subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sibiu şi celorlalte forţe de sprijin, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul de Ambulanță, Centrul Chinologic, Crucea Roşie Sibiu, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Mediaş pentru limitarea efectelor situaţiilor de urgenţă generate de un cutremur în urma căruia au fost afectate clădirile administrative ale autorităţilor publice locale, ale unor operatori economici importanţi, precum şi construcţii civile de locuit din municipiul Mediaş", au explicat responsabilii ISU Sibiu.

În cadrul exerciţiului s-a urmărit modul de cunoaştere şi executare a atribuţiilor de către diferitele categorii de personal participante, în vederea organizării şi conducerii intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, a modului de rezolvare şi acţionare în cadrul anumitor situaţii operative create, precum şi testarea noilor echipamente intrate în dotarea I.S.U Sibiu (containere multirisc şi tabere mobile).

"La sfârşitul lunii octombrie s-a produs un cutremur de proporţii majore cu epicentrul în Munţii Făgăraş, având magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter. A fost scenariul principal al exercițului. Unda seismică s-a resimţit cu precădere în zona de nord a judeţului, municipiul Mediaş fiind localitatea cu cele mai însemnate pierderi. Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti şi zeci de persoane rănite sau dispărute, se adaugă pagubele materiale, înregistrate la imobilele administrative şi de locuit, la reţele de comunicaţii, alimentare cu energie electrică, apă şi canalizare, căi de transport rutiere şi feroviare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi.

Scenariul a indicat faptul că marți dimineața în jurul orei 10, în urma producerii cutremurului cu epicentrul în Munţii Făgăraş, primarul minicipiului Mediaş, preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Mediaş informează Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu cu privire la datele preliminare rezultate în urma recunoaşterilor efectuate în municipiul Mediaş şi zonele adiacente", a mai transmis ISU Sibiu.

Pe lângă cladirile administrative şi locuinţele individuale din centrul vechi al oraşului afectate în proporţie de 40%, cele mai multe victime şi însemnate pagube materiale au fost raportate în cartierul Gura Câmpului. De asemenea, reţeaua de telecomunicaţii funcţionează la 60% din capacitate, iar celelalte reţele de utilităţi şi transporturi au fost afectate.

Transportul feroviar este întrerupt pe ambele sensuri la intrarea în municipiul Mediaş dinspre Copşa Mică din cauza prăbuşirii unor stâlpi din reţeaua electrificată, iar Druml Național 14, precum și câteva drumuri județene sunt blocate. Pe celelalte drumuri se circulă cu dificultate, chiar alternativ pe anumite tronsoane de drum. Toate aceste evenimente pun în aplicare măsurile prevăzute în „Planul de apărare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă specifice provocate de cutremure şi/sau alunecări de teren al judeţului Sibiu” şi „Planul Roşu de intervenţie al judeţului Sibiu”.

Tot marți dimineața, la ora 11:20, echipele de căutare salvare au identificat un grup de 9 persoane (7 adulţi şi 2 copii) blocat sub dărâmături într-o clădire administrativă de 2 etaje. Pentru salvarea victimelor surprinse sub dărâmături se acţionează cu accesoriile de intervenţie la dezastre de pe modulele multirisc.  

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia