Tribuna
PNL
FOTO - Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, la Copșa Mică
Vasile ANTIPA
1977 vizualizari
FOTO - Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, la Copșa Mică

Momente emoționante, luni, la Copșa Mică, la un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. În prezența oficialităților locale și județene a fost dezvelită o efigie care a fost amplasată pe clădirea gării don oraș, care să amintească de popasul făcut la Copșa Mică, în ziua de 30 mai 1920, de Regele Ferdinand I și Regina Maria. Nici ziua de 15 octombrie nu a fost aleasă întâmplător pentru dezvelirea plăcii, având în vedere că regii României au fost încoronați la Alba Iulia în ziua de 15 octombrie 1922. Manifestarea a debutat cu dezvelirea efigiei Majestăților Sale Regale Ferdinand și Maria, în gara din Copșa Mică. Lucrarea a fost realizată de artistul sibian Ioan Cândea.

"Am conceput-o ca pe un rotulus, ca pe un document care va fi pentru timp îndelungat o pildă pentru cei care vor trece prin această gară și pentru cei care vor citi ceea ce este scris pe această placă. Am conceput-o sub formă de cruce pentru că sigla Casei Regale are inscripționat Nihil sine Deo, adică Nimic Fără Dumnezeu. Cele două personalități, atât Regele Ferdinand cât și Regina Maria s-au călăuzit după aceste principii extraordinare ale credinței. Fără prezența lor la momentul din 1918, la Marea Unire, nu știu dacă vom mai fi trăit momentele de astăzi sau care ar fi fost istoria României ulterioare", a spus Ioan Cândea, artistul care a realizat efigia amplasată pe clădirea gării din Copșa Mică.

"În această gară, în 1920, pe 30 mai, Regii României au poposit pentru prima oară în vizita lor în Transilvania. Aici i-a așteptat Iuliu Maniu și împreună au plecat la Sibiu. De ce 15 octombrie? Pentru că în 15 octombrie 1922, regii României erau încoronați la Alba Iulia. Acesta este motivul datei de astăzi", a explicat primarul din Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache.

Momentul a fost urmat de depuneri de coroane și flori la statuia Majestății Sale Mihai I al României. În curtea Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” din oraș, oficialii prezenți au plantat 10 stejari, simbolizând 10 provincii istorice românești. Au fost plantați stejari din partea Casei Regale a României, Ministerului Turismului, Prefecturii șiConsiliului Județean Sibiu, Primăriei orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova, Primăriei orașului Copșa Mică și din partea etniilor din oraș. Înaintea plantării celor 10 stejari, Corul Bisericii Ortodoxe din Axente Sever a interpretat câteva cântece patriotice.

La manifestarea de la Copșa Mică au fost prezenți prefectul Adela Muntean, subprefectul Horațiu Marin, deputații Nicolae Neagu și Constantin Șovăială, reprezentanții Primăriei orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova și Corul Bisericii Ortodoxe din Axente Sever. Evenimentul s-a încheiat cu seminarul având ca temă „Importanța orașului Copșa Mică în noua Românie Mare”, susținut de istoricul Răzvan Pop, viceprimar al municipiului Sibiu.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia