Tribuna
SEVIS
FOTO: După Capitală Culturală Europeană, Sibiul a fost desemnat Regiune Gastronomică Europeană
FOTO: După Capitală Culturală Europeană, Sibiul a fost desemnat Regiune Gastronomică Europeană
*Alături de Sibiu, şi regiunea Egeea de Sud din Grecia va purta, în 2019, acest titlu.*

FOTO CREDIT: Sebastian MARCOVICI

La 9 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, Sibiul a fost desemnat Regiune Gastronomică Europeană. După ce juriul internaţional a gustat produsele româneşti din Regiunea Gastronimică Sibiu şi pe cele din Regiunea Gastronomică Egeea de Sud, cele două au fost desemnate să îndeplinească acest statut, împreună, în 2019.

Joi, Palatul Brukenthal din Sibiu a găzduit evenimentul de prezentare si susţinere a candidaturilor judeţului Sibiu şi Regiunii Egeea de Sud (Grecia) pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. Consorţiul care a iniţiat şi depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Primăria municipiului Mediaş, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu si Asociatia Judeteana de Turism.

 

Juriu internaţional

 

Un juriu internaţional compus din Blanca Cros (Catalonia), Peter Astrup (Danemarca), Anna Blaua (Letonia), Alfred van Mameren (Olanda), Ilona Sares (Finlanda), experți ai Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism (IGCAT), a analizat candidaturile depuse oficial în 30 iulie şi a adresat întrebări reprezentanţilor celor două regiuni candidate. Candidatura Sibiului a fost prezentată si susţinută de către prof. dr. Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert, Industrie şi Agricutură şi de Alin Chipăilă, preşedintele Asociației Județene de Turism Sibiu.

Luând în considerare dosarul de candidatură, vizita în regiune, prezentările şi discuțiile, juriul a decis să recomande conferirea titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019 Regiunii Sibiu (Romania) şi Regiunii Egeea de Sud (Grecia). Consiliul Director IGCAT se va reuni în şedința oficială pentru a lua act de recomandările juriului în noiembrie 2016, iar ceremonia de acordare a titlului va avea loc la începutul anului 2017, în Grecia.

 

Ce aduce Sibiului acest titlu?

 

Cu ocazia acestei candidaturi, judeţul Sibiu şi-a asumat poziţia onorantă de lider al Regiunii Transilvania de Sud, teritoriu caracterizat de convieţuire multiculturală şi interetnică milenară, având o identitate istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată. În acest context „regiunea” nu se referă la o unitate administrativ-teritorială, ci la un spaţiu comun şi unitar de locuire, cultură şi economie.

 „Decizia juriului IGCAT de azi ne aduce o mare bucurie şi ne confirmă că gastronomia este o direcție de dezvoltare în care merită investit. Programul Regiune Gastronomică Europeană e o şansă extraordinară de a întări prin gastronomie legături existente şi de a crea altele noi, în contextul unui parteneriat european. Oferă regiunii noastre ocazia de a pune în valoare mozaicul gastronomic rezultat aici din conviețuire multi-etnică de-a lungul secolelor, cu mare potențial de atracție turistică. Hrana sănătoasă reprezintă un liant între mediul urban şi cel rural, pentru că oamenii din judeţul Sibiu sunt în căutarea ei, atât în calitate de producători, cât şi de consumatori, lucru dovedit de succesul multor iniţiative culinare ale instituţiilor de interes judeţean. Decizia de azi ne va ajuta să construim mai departe pe baza potențialului pe care îl avem”, a spus Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Județean Sibiu.

“Este timpul ca Sibiul să ridice şi mai mult ştacheta. În 2007 cultura a fost motorul care a impulsionat economia, turismul şi vizibilitatea oraşului. Acum suntem siguri că prin promovarea culturii gastronomice, oraşul şi regiunea vor primi o nouă motivație să se dezvolte. Principalul scop al prezentului program va fi o creştere economică generată de încurajarea producătorilor din regiunea Sibiu. Beneficiile se vor extinde însă şi în domeniul turistic şi în cel al educației, programul promovând hrana sănătoasă şi utilizarea resurselor de hrană în mod responsabil”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia