Tribuna
FOTO: De Înălţarea Domnului au fost pomeniţi cei ce ne-au lăsat drept zestre România
Adrian POPESCU
1175 vizualizari
FOTO: De Înălţarea Domnului  au fost pomeniţi cei ce ne-au lăsat drept zestre România
© Răzvan NEGRU

În cadrul programul activităţilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, structurile militare din garnizoana Sibiu au  organizat,  în colaborare cu autorităţile publice locale, Mitropolia Ardealului şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Sibiu, mai multe manifestări dedicate  Zilei Eroilor.

 

„Hristos s-a înălţat!”

 

Cu acest salut creştinesc au început manifestările  dedicate Zilei Eroilor, desfăşurate  la "Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava". A fost un salut ce ţine de legea firii, dar şi de sfânta scriptură. Subprefectul  Horaţiu Marin Lucian avea să sublinieze că în anul Centenarului României "conştientizăm mai bine şi înţelegem mai profund  ce a însemnat jertfa supremă a celor care au pus mai presus de tot şi toate idealurile naţiunii", context în care domnia sa a ţinut să arate şi strânsa legătură dintre patrie, armată, biserică şi martirii neamului "cei care au ctitorit istoria România moderne".

Vicepreşedintele CJS Marcel Luca a adus elogiu celor care în momente de cumpănă pentru naţiune, prin sacrificiul suprem, „au apărat fiecare suflet românesc, au apărat credinţa neamului, au apărat de fapt esenţa noastră". Vicepreşedintele CJS a mai subliniat că în aceste momente trebuie "să aducem o pioasă recunoştinţă şi  celor care au murit în lagăre sau în închisori tot pentru aceste idealuri măreţe".

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a pus accent pe unitatea naţiunii, pe faptul că România şi-a câştigat respectul  în lume şi datorită martirilor istoriei noastre. "Statutul României în lume a fost dobândit de  faptele măreţe, de curajul eroilor pe care îi comemorăm. Ei  ne impun să fim mai uniţi în gândire şi simţire pentru România". Primarul Sibiului considera că trebuie să arătăm mereu respect şi recunoştinţă  în faţa celor care s-au jertfit pentru marile aspiraţii ale naţiunii române, un sentiment care trebuie promovat şi în conştiinţa generaţiilor viitoare". Prorector AFT Col.conf.univ.dr. Constantin Grigoraş cu emoţie pentru aceste clipe "când  cinstim eroii şi valorile naţionale", a făcut referiri la jertfa supremă prezentă în tumultoasa noastră istoriei. "Generaţii întregi au crezut în fiinţa naţional şi în valorile naţionale. Nu au dorit glorie, ci au dorit o ţară liberă. Au avut credinţă faţă de această ţară şi au avut un legământ faţa de ea. Vă încredinţăm că şi noi vom răspunde la fel, fără ezitare când va fi nevoie de noi. Pentru noi, România este o datorie , o onoare un crez sfânt. Prezenţa în mijlocul crucilor nu este întâmplătoarea căci în spatele lor sunt drame, sunt momente la care trebuie să reflectăm astfel încât să asigurăm ţării un viitor". 

Tricolorul pe cruci

 

Stă împietrită pe durata întregului ceremonial. Murmură imnul naţional, apoi îşi face creştineasca cruce în momentul slujbei religioase oficiate de preoţi. Ascultă şi aplaudă momentul muzical susţinut de "Corul Parohiei din Valea Aurie". Adresează felicitări elevilor de la Şcoala nr.25 prezenţi la eveniment.  Impresionaţi de trăirile personajului încercăm să-l abordăm. Promitem că nu îi dăm numele. Ne spune că din 1952 vine aici de Ziua Eroilor. Îşi aminteşte de prima prezenţă alături de colegii de la Colegiul Domniţa Ileana. "De atunci vin an de an. Nu am o explicaţie pe măsura curiozităţii. Eu am fost asistentă medicală, iar soţul inginer la Mârşa. Nu am avut veterani de război în familie ...doar cumnatul a fost colonel acum 40 ani. Când eram tânără, aici erau cruci de lemn. Nu era cimitirul aşa de îngrijit, dar veneam şi mai puneam mâna să fie totul frumos  În urmă cu 20 de ani am pus tricolorul pe crucile eroilor necunoscuţi. Văd că au rămas neatinse chiar dacă vremea şi-a pus amprenta pe bendiţe. O să fac la fel şi acum". Din socoteli ne dăm seama că interlocutoarea,  o distinsă doamnă de 80 de ani, este în felul ei un stejar uman al sentimentului naţional. "Cred că acum nu există respect pentru patrie...am sentimentul că termenul nu este înţeles de prea mulţi dintre noi. Mai cred că avem parte de lipsă de dragoste pentru ţară. Eu cred că a fi român înseamnă a iubi tot ce ţine de România până şi aceşti copaci din cimitir. Când eram elevă noi învăţam cu plăcere literatura, istoria, geografia şi acum se învaţă dar poate mai sec".

 

Ziua Eroilor , marcată și în alte locații                                                                                                                                                  

O festivitate  la fel de impresionantă a avut loc la Monumentul Eroilor din faţa Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă “General Eremia Grigorescu”, Aici au mai fost prezenţi şi au depus coroane de flori  vicepreşedintele  Consiliului Judeţean Christine Manta-Klemens şi viceprimarul Corina Bokor. Tot ieri,  au  avut  loc şi alte ceremonii asemănătoare  la Ocna Sibiului, Sălişte, Gura Râului şi Cisnădie. În semn de respect acordat eroilor neamului, studenţi ai Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” şi cadre militare ale Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă “General Eremia Grigorescu” au executat, în intervalul orar 11.00-18.00, gardă la monumentele din garnizoana Sibiu la care au fost organizate ceremonii publice. Tot ieri, în biserici de Înălţarea Domnului  au fost pomeniţi cei ce ne-au lăsat drept zestre România.

 

 
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia