Tribuna
AFF
FOTO: Cum se vede „Best Tourism Villages” de la Rășinari. Ce spun locuitorii despre titlul primit de comuna lor
Maria-Antonia OANA
2704 vizualizari
FOTO: Cum se vede „Best Tourism Villages” de la Rășinari. Ce spun locuitorii despre titlul primit de comuna lor
© Răzvan Negru

Recent, comuna Rășinari a primit titlul „Best Tourism Villages” la Alula în Arabia Saudită, în cadrulevenimentului cu tema ”Turismul care schimbă vieți”. În cadrul ceremoniei patronate de Organizația Mondială a Turismului (OMT) și găzduite de Guvernul Arabiei Saudite, comuna din vecinătatea Sibiului a fost prezentată alături de alte 31 de sate din întreaga lume, apreciate pentru că „păstrează culturile și tradițiile, celebrează diversitatea, oferă oportunități și protejează biodiversitatea”. Rășinarul a concurat cu 136 de sate, provenite din 57 de țări, reușind să îi convingă pe evaluatori că merită titlul „Best Tourism Villages”. Vestea primirii titlului în Arabia Saudită de satul din care au plecat Emil Cioran și Octavian Goga a făcut înconjurul României și al lumii, Rășinariul fiind pus astfel, încă o dată, pe harta turistică internațională. 

 

Reporterii Tribunei au mers în comuna din vecinătatea Sibiului pentru a afla direct de la localnici în ce măsură cred aceștia că distincția le va influența viața.  Majoritatea sunt mândri de titlul primit și au încredere că acesta va contribui în viitor la dezvoltarea turistică a comunei. 

 

Anişoara e mândră de originile ei rășinărene: "Presupun că va fi bine, este un sat din care într-adevăr, dacă te-ai născut aici, nu ai să pleci. Probabil că noi, ca răşinăreni, prindem rădăcini aici, eu nu mi-aş putea imagina să plec într-un alt loc, nu m-aş simţi bine". 

Maria se bucură de această distincție: "Îmi pare foarte bine că a fost ales cel mai frumos sat din lume. E un câștig pentru noi, pentru comunitate".

 

Venit, plăcut, rămas. De 9 ani

 

Mihaela este adoptată de Rășinari și îl consideră un loc deosebit: "Sunt de 9 ani aici.  Sunt tradiţii interesante, locuri frumoase. Este o comună minunată, nu o pot descrie, e ca în poveşti. Sunt peisajele, pensiunile, orice lucru, nu am cum să-l descriu".

Ana se arată încrezătoare în viitor : "Într-adevăr este sunt sat foarte frumos. Cu domnul primar se vor schimba multe, se va înfrumuseţa din în ce mai mult. Aşteptăm şi turişti care şi sunt de altfel, satul este destul de curat şi ne bucurăm că avem un primar gospodar."

 

 

După 10 ani, a venit „Best Tourism Villages”

 

Pe primarul Bucur Bogdan l-am întâlnit din întâmplare în centrul comunei. Spune că: "Suntem bucuroşi deoarece comuna noastră a luat acest premiu. Din punctul meu de vedere este un rezultat binemeritat pentru că de mai bine de 10 ani încercăm să  dezvoltăm localitatea noastră în scop turistic. Avem o agendă culturală  şi sportivă prin care atragem oamenii să vină şi să participe la diferite activităţi sau să participe la diferite festivaluri unde îi încurajăm să încerce produsele tradiţionale din localitatea noastră. Promovăm mâncărurile specifice Răşinariului şi zonei Mărginimii Sibiului, avem trasee de drumeţie în jurul satului, avem şi  în interiorul satului o aplicaţie Questo, prin care cei care vin în localitatea noastră pot să descopere anumite case emblematice din localitate". 

Doamna Maria îl invocă pe cel mai cunoscut fiu al satului: "Merită să primească acest titlu deoarece aici s-a născut şi Emil Cioran. Dacă ne rugăm la Dumnezeu va fi bine în viitor".

 

Între speranță și scepticism

 

Cruceat Ana spune că  "Eu zică că este foarte bine că a fost ales cel mai frumos sat, mai ales pentru că Răşinariul este vestit, cu oameni populari. Primarul este un om jos pălăria, care făcut foarte multe".

Petru speră ca titlul să umplec comuna de turiști :  "O părere bună, nu ştiu cât de bine va fi, noi sperăm, pentru că omul fără speranţă moare. Sperăm să vină mai mulţi vizitatori pentru că este o comună frumoasă, e apropiată şi de Păltiniş, are multe tradiţii, aşteptăm să  fie bine". 

Un tânăr răşinărean pe care l-am întâlnit în centrul comunei se arată sceptic în privința beneficiilor pe care statutul le-ar putea aduce : "Am o părere mediocră. Nu sunt mulţumit de drumuri şi cred că în viitor nu se vor schimba". 

 

 

© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru
© Răzvan Negru






comentarii
15 comentarii

Hai sa fim seriosi!!! E o JALE in Rasinari de numa!!!
un sibian
15.03.2023 14:13
Am fost mai demult pe jos pe traseul Cisnadioara -Valea Argintului- Prislop- Rasinari, apoi cu tramvaiul inapoi la Sibiu
Alta data am descins de la Paltinis spre Rasinari pe un traseu marcat...
Sile
15.03.2023 15:15
Din Rasinari e Maria Fleschin ( Moga ) , ambasador cultural onorific al Sibiului...
15.03.2023 15:18
In zilele de sarbatoare ar trebui reactivat tramvaiul ( traivanu ! ) Sibiu -Rasinari ( dar nu sub denumirea derogatorie de ,, burduf_express ! )
Sile
15.03.2023 15:21
Cel mai bun commentariul la facut -- acel tanar -- Sa nu ne inselam satul rasinari sa bazat pe economia propie cresterea oilor------- iar in loc de oi sa te bazezi pe turism e riscant -- nu poti comanda la oameni sa vina doar in rasinari-- drept -- cu drumurile cu tramvaiul care sunt la pamant---------- durerea in fund se vede si la gardul ala de langa rau-- ruginit
15.03.2023 18:40
@18/40

Turismul si oieritul pot fi complementare !
Rasinarenii au libertatea de a excela de asemeni in religie, filosofie, matematici ( functii de variabila complexa ) stiinta parfumurilor, geometria neeuclidiana ,Dialectica Naturii , arte abstracte ,sirurile lui Fibonacci , Critica Programului de la Gotha etc fara a se limita la oierit transhumant &turism estival !!
Totul este posibil ,chiar si intr-o lume imposibila ( vezi rasboiu de la Rasarit)...
Sile
16.03.2023 01:23
La inceputul sec.19 , in Marginime salasluiau multi sarbi ( la Rasinari ,un preot ortodox pe nume Droc) care au fost usor asimilati de ortodocsii din zona ...

Mai demult ,am avut drept diriginta in clasele 5-8 o memorabila profesoara de fizica & matematici, Droc Elena.
16.03.2023 01:31
SILE am sa merg in Rasinari ( avem o familie aici in America din rasinari -- cand vor merge in tara mergem si noi cu ei ) si am sa intreb rasinarenii despre teorema lui EUCLID si daca unul i-mi va raspunde ca stie -- atunci i-ti dau dreptate-- ori-cum buna gluma ai facut -- adica se poate traii si doar visand caluti albastri pe pereti galbeni
eu
16.03.2023 01:50
In Rasinari o tunat... si i-o adunat! Cred ca dupa ce s-o rasturnat la Caracal, caruta aia o avut un eveniment similar si in Rasinari (evident ca exista elite, ca peste tot, dar majoritatea face degeaba umbra Pamantului).
Joiana
16.03.2023 08:01
Cu atatea milioane de euro disponibile si nerambursabile de la EU, primarul Rasinariului, de atatea mandate nu e in stare sa incropeasca un proiect pentru refacerea din temelii, la standarde europene a tramvaiului emblematic zonei.
Incapabilul primar Bucur
16.03.2023 09:36
Locuitorii din Prislop sunt mandrii or ba de acest titlu?
Sau pe ei nu i-o itrebat nimeni?
rosu
16.03.2023 13:43
Mai este o problema pentru turiști care vor să meargă în stațiunea Păltiniș fiindcă singurul mijloc de transport în comun care face legătura cu stațiunea nu mai are stație în comuna.
Un cet??ean
16.03.2023 14:08
S-au schimbat multe lucruri în bine în Rășinari. Dar e loc și de mai bine. Sunt oameni harnici, gospodari, imaginea satului e în continua schimbare - atât datorita gospodarilor, cât și datorita administrației locale. Comentariile precedente sunt răutăcioase și fără temei. Poate s-ar putea reintroduce tramvaiul - care a fost un simbol al satului.
În rest, sa auzim numai lucruri bune despre Rășinari și rasinareni.
Un sibian
16.03.2023 14:30
De al Rășinari, prin Păltiniș , se poate ajunge la Vârful Cindrel ( 2244 m ) și lacurile glaciare...japonezii vor aprecia această posibilitate !!
Trap for the Jap
16.03.2023 16:16
Rășinărenii sunt fascinați de hegemonia intertextualității transfobice a microagresiunilor, ca prescripție a unui conflict civil perpetuu...
24.03.2023 14:10
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA