Interesante construcţiile acestea noi, plantate de o vreme prin Sibiu, mai prin zone centrale, mai prin cele mărginaşe. Pe lângă faptul că fiecare construcţie are stilul ei, care se încadrează sau (mai mult) nu în peisajul urban, se pot remarca şi modificări ale "mediului înconjurător".
De exemplu, poţi avea un trotuar ceva mai îngust decât o pistă de biciclete, de te întrebi care e de fapt, rostul lui, în afară de a mărgini, cumva carosabilul. Vorbim aici de strada Distribuției şi un bloc cu multe balcoane, inclusiv la parter. Bine, se va spune, dar ce ai cu balcoanele unei construcţii private şi cu trotuarul care e domeniu public? Păi uite că aici se leagă unul de altul.
Blocul nou de la şosea este foarte amplasat la şosea. Nu ştim cine a aprobat amplasarea lui aşa, în gura carosabilului, e clar că merită un premiu şi făcut faimos în revistele de specialitate. Mai ales că, prin amplasarea lui aşa la marele fix, locuitorii construcţiei respective pot admira, de la nivelul parterului, atunci când au şi ei chef să se relaxeze la o pipă în balcon, întregul trafic al unei artere circulate cu vehicule de la autoturisme la diverse utilitare mijlocii spre mari. În plus, poţi şopti la urechea trecătorilor direct din balcon, fără a te mai chinui să ieşi, cum se spune, "afară", dacă se poate vorbi de un "afară" aici, când casa ţi-e la fel de aproape de carosabil ca o staţie de autobuz. Nu suntem curioşi nici cum se descurcă oamenii cu spălatul geamurilor, pentru că efectiv stăm în altă parte şi nu e treaba noastră.
Dar totuşi, ne întrebăm cum e ca tu, pietonul, să mergi aşa, în ale tale şi să te pocneşti brusc şi la un moment dat cu capul de ditamai balconul răsărit deasupra trotuarului. Sau a porţiunii cu pietriş a trotuarului, sau a fostului trotuar care acum este un sub-balcon, despre denumiri ne-ar putea lămuri, desigur cel care a aprobat controlat şi recepţionat pe post de "OK" lucrarea asta.
Pentru că asta este realitatea, se vede şi în poză, şi la faţa locului, balcoanele construcţiei au cam "luat" din trotuarul original. Nu trebuie să ai doctorat în urbanism să vezi asta.
Da, cititorii ne-au semnalat, ei ne întreabă, noi ce să le spunem: mergeţi oameni buni pe partea cealaltă, că pe aici nu se poate că e cu risc. Şi dacă treceţi pe acolo, nu vă uitaţi prea insistent dincolo de balcoane, că este deja intruziune în viaţa privată a omului-locatar.
Totuşi, ne întrebăm: cine a aprobat aşa ceva la Sibiu? În rest, avem o mostră de cum să dai cu capul de balcoane, mergând pe trotuar. La modul smart, că tot e la modă expresia.
FOTO: Răzvan NEGRU
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |