Tribuna
Sevis
FOTO.Cum îşi petrec vacanţa adolescenţii din Sibiu: în parc, la muncă sau în izolare
Liuba STARII
1568 vizualizari
FOTO.Cum îşi petrec vacanţa adolescenţii din Sibiu: în parc, la muncă sau în izolare
Elevii din Sibiu s-au obişnuit să audă clopoţelul doar în mediul online şi să înveţe conectându-se la platforme specializate. Pandemia mondială de coronavirus a adus schimbări în viaţa şcolarilor şi i-a modificat procesul de învăţământ. Copiii nu mai trebuie să se trezească devreme, să-şi pună caietele şi rechizitele în rucsacuri şi să facă un drum până la şcoală, cursurile fiind doar la un click distanţă. Pe vremuri, vacanţă de primăvară însemna mai multe călătorii şi activităţi, iar măştile de protecţie şi soluţiile antibacteriene nu se găseau în ghiozdanele adolescenţilor.

Niciodată elevii nu s-au gândit că vor avea o vacanţă de primăvară atât de lungă. De obicei, aceasta se limita la două săptămâni, iar adolescenţii se plângeau de prea puţin timp liber. Însă situaţia epidemio­logică din ţară le-a oferit prilejul să-şi ia o pauză mai lungă şi să uite de teme.

Reporterii Tribunei au vorbit cu mai mulţi tineri din Sibiu, ca să afle răspunsuri la următoarele întrebări: ce înseamnă vacanţa de pri­măvară în perioada pan­demiei şi cum îşi recupe­rează energia pierdută în timpul anului şcolar.

"Cursurile online par să fie uşoare, dar mă obosesc mai mult. Mă simt epuizată. E dificil să stai câte cinci-şase ore în faţa calcu­latorului. Vreau să profit de vacanţă şi să mă relaxez la maxim. Mai am un an până la BAC şi trebuie să profit de 'libertate'. Sper să fie o vreme frumoasă şi să ies mai des afară", spune Iuliana, o elevă de la "Lazăr".

În izolare sau la muncă

Ana îşi petrece vacanţa acasă, în izolare, pentru că mama tinerei a fost confirmată pozitiv. Tinerei îi este dor de prietenii ei şi de timpul petrecut îm­preună: "Mai trebuie să stau o săptămână în casă şi să nu ies. Nu m-am infectat, mă simt bine, dar am grijă de cei din jur. Nu mă simt în vacanţă şi nu pot să mă bucur de ea. Prietenii mei se adună, se plimbă, joacă volei, fac poze şi mi le trimit ca să nu mă simt singură, dar vreau să fiu alături de ei".

Diana a decis să nu piar­dă timpul şi s-a angajat: "Am o lună liberă, în care pot să fac tot ce vreau.
M-am angajat la o terasă şi aştept să fiu chemată la lucru. Poate reuşesc să câştig nişte bănuţi în plus şi să nu îi mai cer de la părinţii mei".

Mihaela este pasionată de produsele hand-made. Tânăra confecţionează genţi din hârtie şi le brodează: "Îmi place să fac cadouri personalizate şi decoraţiuni. Am şi câteva comenzi de la cunoscuţii mei. Acum am mai mult timp liber şi pot să realizez mai multe modele de genţi pe care le văzusem pe Instagram. Poate reuşesc să le vând".

De la Hogwarts până la Netflix

Alex spune că această vacanţă e una dintre cele mai reuşite: "Pot să dorm până la 12 şi nu am teme. Rămân singur şi mă joc în "Call of the Sea". E mişto".

Ema urmează să plece la ţară, la bunici: "Nu mai suport să stau între patru pereţi. Vreau să plec la bunica mea din Hamba şi să o ajut în grădină".

Ionela tocmai şi-a ridicat o comandă de cărţi. Tânăra spune că vrea să citească toate volumele despre Harry Potter şi e pasionată de Hogwarts.

Magdalena s-a abonat la Netflix şi se uită la seriale: "Am chef să ies la o plimbare, dar dacă tot plouă, rămân acasă şi mă uit la 'The Witcher'.

Bogdan practică sportul de performanţă şi se antrenează în fiecare zi: "Mă antrenez în aer liber şi încerc să mă menţin în formă".

Tot mai mulţi tineri preferă să petreacă zilele libere în parcurile din Sibiu. Cu toate că vremea e schimbătoare, adolescenţii nu ezită să se întâlnească şi să se bucure de comunicare reală, faţă în faţă, fără gadgeturi.

Foto: Răzvan NEGRU

 






comentarii
1 comentarii

LS ar tebui să știe că sunt și adolescenți care merg la biserică, ca oamenii. Nu sunt toți neomarxiști ca LS.
Un cititor
15.04.2021 12:26
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia