Tribuna
PNL
FOTO: Centru Multifuncţional de şase etaje, lângă parcul Sub Arini! Vecinii se opun, dezvoltatorul spune că totul este conform PUG-ului Sibiului
Laura BUCIU
4281 vizualizari
FOTO: Centru Multifuncţional de şase etaje, lângă parcul Sub Arini! Vecinii se opun, dezvoltatorul spune că totul este conform PUG-ului Sibiului
Un Centru Multifuncţional, construit din sticlă. Asta îşi doresc Burprich Damian Nicolae şi Hanelore să construiască pe terenul ce a aparţinut fostei Facultăţi de Medicină, de pe strada Bahluiului. Vecinii nu sunt de acord şi spun că blocurile de sticlă le vor lua soarele şi, în plus, nu se pot face cele 194 de locuri de parcare, câte include proiectul. Mai mult, într-o scrisoare susţinută de peste 800 de locuitpri şi transmisă Primăriei Sibiu, oamenii din zonă contestă inclusiv PUG-ul. Dezvoltatorul a declarat, pentru Tribuna, că regimul de înălţime respectă Planul Urbanistic General (PUG), iar locurile de parcare se vor construi subteran, pe trei nivele.

"Observând intenţia PUG-ului pentru funcţiunile propuse şi totodată corelând cu textul HG 525/1996 ce prevede la anexa 2 un POT de 80% pentru zone centrale (aici nefiind cazul de zonă centrală, ci de zonă exclusiv rezidenţială de locuinţe cu un POT de max 35% şi un regim de înălţime de P, P+1 şi P+2), contestăm PUG-ul şi cerem Primăriei să argumenteze propunerea ca pe această parcelă PUG-ul poate prevedea coeficienţii propuşi în acest UTR IsP. Cerem în completarea documentaţiei PUD supusă consultării populaţiei, un studiu de circulaţie, care să evidenţieze organizarea circulaţiei limitrofe amplasamentului la orele de vârf, având în vedere densitatea şi amplitudinea unor posibile noi construcţii pe această parcelă, ce vor genera un trafic amplu suplimentar, ce va îngreuna buna desfăşurare a traficului actual, un studiu detaliat al eficientei reţelelor edilitare în cazul suplimentării cu densitatea propusă, un studiu de însorire şi un studiu peisagistic. De asemenea, Ordinul 119/2014 prevede (art.2, pct.2) ca "La zonificarea funcţională a localităţilor se va avea în vedere: separarea funcţiunilor, raportul interdependent al diferitelor zone funcţionale, evitarea incompatibilităţilor funcţionale în zonele destinate locuirii şi funcţiunilor complementare ale acestora"- fapt ce nu se respectă. Conform art. 4 al aceluiaşi ordin, nu sunt reprezentate zonele de amplasare a platformelor destinate pentru depozitarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor menajere, care vor fi amenajate la min. 10 metri distanţă faţă de ferestrele locuinţelor învecinate şi în aşa fel încât maşina de gunoi să ajungă să le colecteze. Conform art. 5 al aceluiaşi ordin "Se interzice schimbarea destinaţiei funcţionale a unor zone, dacă prin aceasta se creează premisa apariţiei de riscuri pentru sănătatea populaţiei din zona locuită"; astfel, prin viitoarele clădiri ce se vor construi, considerăm că sănătatea populaţiei va scădea datorită densităţii raportului între spaţii libere şi construite şi impactului acestuia generat de trafic. De asemenea, în art. 14 din acelaşi ordin se specifică de o zonă de protecţie specială sanitară faţă de locuinţele învecinate, cerută prin noua funcţiune de "administraţie", ce generează zgomot şi trafic auto", se arată în scrisoarea transmisă Primăriei Sibiu şi Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.
Oamenii din zonă mai spun că funcţiunea dominantă a zonei este de locuinţe individuale, între care PUG-ul prevede inserarea unei zone de "funcţiuni administrative publice, de cultură, învăţământ, sănătate, sport sau loisir public".
"Având în vedere că parcela este una privată, de ce nu se propune de către Primărie să se facă PUZ pentru o aprofundare adevărată a rezolvării funcţiunii şi esteticii zonei. Inclusiv în condiţionările primare ale acestei unităţi teritoriale de referinţă, PUG-ul prevede: "Pentru intervenţii cu efecte importante asupra organizării parcelei sau funcţionării zonei, se va elabora în mod obligatoriu un Plan Urbanistic Zonal". De asemenea se specifică: "După aprobarea PUZ, se poate solicita elaborarea unui PUD". Referitor la funcţiunea permisă prin PUG, amintită ca fiind şi dorinţa beneficiarului în documentaţia prezentată, cea de funcţiuni administrative aparţinătoare instituţiilor publice centrale sau locale, funcţiuni de cultură, funcţiuni sportive, funcţiuni de loisir public", ar trebui să se prezinte o exemplificare clară a funcţiunilor şi o corelare doveditoare că se vor face funcţiuni administrative ale instituţiilor publice sau de loisir public. Prin obiectul lucrării se propune: "aprofundarea şi rezolvarea problemelor funcţionale, tehnice şi estetice ale zonei", nu doar preluarea unor indicatori din PUG. Cum se aprofundează?", se întreabă semnatarii scrisorii.
De asemenea, având în vedere dimensiunile parcelei şi necesitatea accesului auto pe ea până în spate la cea de-a doua clădire, e necesară o conformare a circulaţiilor auto şi pietonale pe parcelă, spun oamenii, reclamând că în propunerea dezvoltatorului singurul acces auto e evidenţiat pentru accesul în parcarea subterană de 3 nivele.
"Dacă PUD-ul prevede 194 locuri de parcare, câte sunt la suprafaţă şi câte în subteran?
Câte parcări sunt prevăzute pentru ce funcţiuni? Nu cumva sunt necesare şi locuri de parcare pentru autocare, conf. anexei 2 la PUG? Cum se pot prevedea aceste detalii dacă nu prin documentaţia de faţă? Să se specifice mai exact funcţiunile şi câte locuri de parcare se vor face la fiecare. De ce nu se exemplifică printr-o secţiune de asemenea regimul de înălţime în raport cu vecinătăţile, asemeni documentaţiei anterioare aflate la consultarea populaţiei? Ar fi necesar să se specifice în detaliu lucrările de sistematizare verticală a terenului în raport cu vecinătăţile. Planşa de reglementări urbanistice ar trebui să conţină destinaţia clădirilor propuse, accesul pietonal şi auto pe parcelă (nu e clar), aliniament, retrageri, umbriri ale clădirilor învecinate", se mai arată în scrisoare.

Oamenii reclamă şi înălţimea clădirilor ce urmează să se construiască
"Având în vedere propunerea cotei la atic maximă prevăzută de  + 29m faţă de cota terenului natural neamenajat în niciun fel, dar PUG-ul prevede că înălţimea maximă a clădirilor măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, nu va depăşi 29 m, considerăm că documentaţia de faţă nu respectă PUG-ul, deoarece nu are nivel retras, atingând o înălţime mai mare decât cea permisă. În acelaşi timp, pentru ca o clădire să atingă înălţimea de 29 m, ea ar putea avea, dacă punem 5 m înălţimea parterului, şi 8 niveluri supraterane, fapt ce contravine cu regimul maxim de înălţime permis prin PUG. Asta ar însemna două clădiri de 3S+P+7+R (numai pentru că înălţimea permite prin PUG), ceea ce contravine specificului zonei. Practic, nici pe arterele mari ale Sibiului nu se construieşte aşa. Acesta este încă un argument solid pentru care acest teren necesită o reglementare prin PUZ, nu PUD! De ce nu se recomandă, având în vedere că acest teren a fost public, păstrarea pe cât posibil a unor funcţiuni publice sau, cum prevede PUG-ul, organizarea de concurs cu soluţii supervizate de administraţia publică, OAR şi RUR ca punct de plecare pentru PUZ? Referitor la spaţiile libere şi plantate, nu se specifică unde şi cum sunt amenajate aceste spaţii publice! (...) De asemenea se precizează în PUG că eliminarea vegetaţiei înalte mature este interzisă. Astfel e necesar un studiu peisagistic care să precizeze care sunt arborii valoroşi, istorici, ce nu se pot tăia, altfel prin această documentaţie, nu se respectă ce zice PUG-ul şi se taie, dar nu se şi plantează alţi arbori în locul fiecărui alt arbore tăiat. Nu există o evidenţă a arborilor pe un teren ce a fost odată public", se mai arată în scrisoare.

Ce spune dezvoltatorul

"Am vrut să fac acolo P+3+R, exact cum sunt unii vecini, dar Primăria Sibiu s-a opus. Atunci am zis că mă duc pe PUG, care este semnat de Primăria Sibiu şi cu care vecinii au fost de acord, pentru că atunci când se face un PUG se afişează, aşa cum e afişat PUZ-ul meu, aşa a fost afişat şi PUG-ul când s-a elaborat la demersul Primăriei. Eu am şase vecini acolo, din care patru au construcţie pe graniţă. Eu nu m-am dus să spun să se retragă imobilele. Sunt două imobile unde avem, pentru a nu exista maşini parcate suprateran, am luat decizia ca toate maşinile să fie parcate subteran. Vor fi 3 nivele subteran, tocmai pentru a rămâne mult spaţiu verde şi s-a ajuns la o retragere faţă de vecini a 14 metri, tocmai pentru a ocroti şi a nu umbri, pentru că aceasta a fost condiţia şi conform legii şi aşa e şi corect, nu trebuie să umbreşti vecinii stânga/dreapta, faţă/spate şi ca atare vor fi trei etaje subteran, un parter, cinci etaje şi unul retras (3S+P+5E+1R). Nu sunt şase, pentru că retragerea are 60%. PUG-ul este P+6+1R", a spus Burprich Damian Nicolae.
Potrivit acestuia, vecinii ar fi vrut ca în locul fostei Facultăţi de Medicină să rămână parc, dar, în prezent, în zonă se adăpostesc chiar şi boschetari.
"Terenul l-am cumpărat având în vedere faptul că în PUG sunt aprobate acele regimuri de înălţime şi toate acele reglementări. Eu am făcut în PUD-ul anterior am vrut să îmi aprobe un P+3+1R, exact cum este pe Calea Dumbrăvii. Vecinii nu au fost de acord. Acum vreau să fac acolo cabinete medicale, având în vedere că acolo a şi funcţionat Facultatea de Medicină, grădiniţă, un Centru Multifuncţional. Nu locuinţe, deşi aş fi vrut să fac locuinţe de lux, cu regim de înălţime mai jos, dar nu s-a putut", a mai spus dezvoltatorul.
Despre locurile de parcare, Burprich Damian Nicolae afirmă că toate vor fi în subteran.
De asemenea, copacii care sunt în faţa construcţie, vor rămâne, a mai spus dezvoltatorul.
În prezent, dezvoltatorul este în faza de consultare a populaţiei. Procedura este ca arhitectul să dea răspuns la scrisorile trimise la Primărie, apoi urmează dezbaterea în Consiliul Local.


 


comentarii
3 comentarii

Urbanismul acestui oras este sub orice critica si este de mult timp asa. Din pacate nu se fac anchete si nu se dau pedepse pentru aceste fraternizari cu "investitorii". Orasul va muri incet incet datorita acestor inconstienti
2cents
21.10.2019 22:41
De ce să fie Sibiul frumos ? Sibienii, nu sunt oameni dificili. Sunt cei mai ciobani, prosti , low level brain...
Ce clădiri frumoase! Sunt sigur că ar fi un avantaj să avem asa clădiri! De ce să aduci frumos în orașul unde stâna este la ea acasă ?
V-as închide pe toți la Spitalul de Psihiatrie si nu v-as mai scoate de acolo !

Fucking Hypocrites !
Fuck you too
23.10.2019 05:39
sa le faca pe calea cisnadiei ! de ce vrea sa faca blocuri intr-un cartier de case?
@fuck you 2
23.10.2019 09:27
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia