Tribuna
Foto: Cea mai mare expoziție de grafică europeană din România, vernisată în Muzeul Național Brukenthal
Liuba STARII
377 vizualizari
Foto: Cea mai mare expoziție de grafică europeană din România, vernisată în Muzeul Național Brukenthal

Expoziția "Great Artists of the World/Empowered/Puterea de a crede" a fost vernisată vineri 31 iulie, în curtea interioară a Palatului Brukenthal. La eveniment au participat Alexandru Chituță, curatorul expoziției, colecționarul George Șerban, Sabin Luca, managerul Muzeului, directori ai instituțiilor culturale din Sibiu și Brașov, artiști contemporani și specialiștii din domeniul culturii.

Expoziția oferă șansa vizitatorului să cunoască arta europeană din a doua jumătate a sec. XIX și din sec. XX și a principalelor curente artistice: postimpresionismul, cubism, expresionism, expresionismul abstract, suprarealism, fauvism, abstracționismul, dadaismul. Peste 50 de lucrări pot fi admirate în Cabinetul de Stampe al Muzeului Național Brukenthal din Piața Mare.

Cu acest prilej, s-a dat startul până la data de 27 septembrie și a concursului expoziției. Acesta constă în achiziționarea din magazinul Palatului a diferitelor suveniruri în valoare de minim zece lei, completarea formularului și introducerea în urnă. Câștigătorii vor obține două premii în valoare de 100 de euro fiecare.

30 de artiști și peste 50 de lucrări

Vernisajul a fost deschis de Alexandru Costantin Chituță, care a subliniat importanța expoziției în viața culturală a Sibiului.

”Anul trecut în 2019, am organizat aici, împreună cu George Șerban două expoziții extraordinare, una intitulată Kabuki, a adus în premieră la Sibiu stampe japoneze iar a doua Arta de a dărui, a fost socotită expoziția anului. În acest an, venim în întâmpinarea celor interesați și a publicului vizitator cu o expoziție grandioasă, cea mai mare expoziție de grafică europeană din țara noastră. 30 de artiști cunoscuți din sec. 19 și 20 cu peste 50 de lucrări. Începând de la Picasso cu grafică originală, Braque, Dali, Matisse, Modigliani, Giacometti, Egon Schielle, Klimt, Renoir, până la artiști mai puțin cunoscuți de publicul local dar renumiți în lumea întreagă: Brauner, Vasarely, Alechinsky, Chagall, Kokoschka, Soulages etc. Este uimitor că iată la Muzeul Național Brukenthal se poate vedea acum alături de colecția Brukenthal ce acoperă secolele 15-19 și arta europeană a secolului 20 cu cei mai faimoși artiști. Iată că la Sibiu, există singurul muzeu din România, care are spre vizitare arta europeană ce acoperă mai bine de șase secole”, a spus curatorul expoziției.

“Cultura este sufletul nostru”

În cadrul expoziției, sunt expuse piesele dintr-o colecție impresionantă de lucrări de grafică românească, grafică europeană și stampe japoneze a avocatului George Șerban.

”În primul rând mulțumesc conducerii muzeului și mai ales lui Alex Chituță, cu care colaborez de câțiva ani uimitor, foarte bine. Am organizat împreună câteva expoziții extraordinare nu doar la Sibiu, cât și la Bistrița și la Oradea. Lucrările expuse aici fac parte din colecția mea. Cu această expoziție vreau să văd și o chestiune educativă, adică, generația 20, 30, 40 ar trebui să își îndrepte privirea către acest domeniu, grafica europeană. Ea este o zonă în care se poate investi. Dacă în 1992 când am ieșit din țară, și vroiam să cumpăr o mapă cu desenele Volard, ea, face acum două milioane de euro, atunci probabil o luai cu 150.000 euro. Este o creștere șoc. Și vorbim de gravuri, adică un exemplar din 50. Aș vrea să văd dimensiunea asta spre grafica europeană și la colecționari”, a remarcat colecționarul.

La rândul său, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, manager al Muzeului Național Brukenthal, a meditat asupra rolului culturii în viața de zi cu zi: ”Mulțumesc că iată sunt în România, încă mai sunt oameni generoși care fac acest lucru, colecționează și mai apoi le arată tuturor. Și aici avem exemplul baronului Brukenthal. Și acest muzeu are ca fundament tocmai acest lucru. Datorită colaborării pe față dintre factorul privat și cel de stat. Iată de ce este salutară inițiativa domnului avocat, căruia trebuie să îi mulțumesc pentru ceea ce face. Cultura este vie, este liberă și este a oamenilor. Cultura este sufletul nostru. Dacă este în noi o simțim, dacă nu este în noi degeabă o pălăvrăgim”.

Expoziția cu lucrările semnate de Picasso, Chagall, Munch, Matisse, Dali, de Chirico, Ernst, Miro, Tapies, Alechinsky, Klimt, Marini, Leger, Braque, Brauner, Vasarely, Magritte, Kandinsky, Toulouse Lautrec, Hartung, Schielle, Buffet, Giacometti, Moore, Modigliani, Renoir, Klee, Bellmer, Kokoschka și Soulages poate fi vizitată până pe 27 septembrie.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
1 comentarii

Felicitări Brukenthal!
Bravo Alex!
Elena
02.08.2020 22:45
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia