Tribuna
FOTO: Avocații din Sibiu atrag atenția asupra pericolului la care este expusă profesia: 15 minute au întrerupt lucrul: „Timorarea apărării duce la abuz”
Laura BUCIU
2540 vizualizari
FOTO: Avocații din Sibiu atrag atenția asupra pericolului la care este expusă profesia: 15 minute au întrerupt lucrul: „Timorarea apărării duce la abuz”
© Răzvan NEGRU

Avocații din cadrul Baroului Sibiu, împreună cu toate celelalte barouri din țară, au desfășurat simultan, miercuri, de la ora 12.00, o acțiune publică prin care au dorit să atragă atenția asupra pericolului la care este expusă profesia și, implicit dreptul la apărare al tuturor justițiabililor, după hotărârea judecătorească din dosarul „Ferma Băneasa”, când avocatul apărării, Robert Roșu, a fost, la rândul său, condamnat.

După un protest mut, care a durat aproximativ 15 minute, pe holul Tribunalului Sibiu, avocații sibieni au prezentat președintelui instanței un „Memoriu”.

La această acțiune, avocații au ținut în mâini coli mari, pe care au scris mesaje precum: „Dreptul la apărare e garanția democrației”, „Timorarea apărării duce la abuz”, „Oricine are dreptul la apărare”.

„Acest apel public este determinat de modul de interpretare a drepturilor si obligațiilor avocaților, expus in motivarea hotărârii judecătorești în dosarul „Ferma Băneasa”. Calificarea ca infracțiuni a demersurilor făcute de avocați în consilierea și reprezentarea clienților constituie un precedent periculos atât pentru profesie în general, cât și pentru viitorul statului de drept în România. Dreptul la apărare, care aparține cetățenilor, este profund afectat, atâta vreme cât avocații sunt pasibili de a fi acuzați și condamnați pentru că reprezintă clienți cu șanse neclare de câștig în ceea ce privește drepturile pretinse sau pentru ca reprezintă cu succes clienți despre care au reprezentarea ca nu sunt titularii drepturilor pretinse. Avocații nu se identifica cu clienții lor, iar susținerile juridice ale avocatului in apărarea clientului nu îl fac pe avocat complicele clientului”, spune avocatul Alexandru Suciu, decanul Baroului Sibiu.

 

Avocații spun că audierea lor ca martori în dosarele clienților sunt încălcări ale principiilor elementare de drept

 

Un alt aspect care a determinat reacții puternice nu numai din partea avocaților, ci a profesioniștilor dreptului în general, inclusiv magistrați, este audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor sau audierea judecătorilor care  au pronunțat hotărâri judecătorești definitive și care sunt folosite de către avocați în justificarea drepturilor afirmate de către clienți.

„Practica de a audia avocați în calitate de martori, cărora li se cere să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții sau audierea judecătorilor pentru a-si justifica propriile hotărâri, reprezintă încălcări nepermise ale principiilor elementare de drept”, mai spune avocatul Suciu.

Acesta explică, într-un comunicat transmis presei, că demersul avocaților nu este îndreptat împotriva justiției, a instituțiilor autorității judecătorești în plan local sau național, ci are ca scop atenționarea asupra faptului că generalizarea unor asemenea viziuni tind să pună în pericol nu numai profesia de avocat, dar și alte profesii juridice iar în cele din urmă chiar sistemul judiciar.

„Prin aceste acțiuni, barourile urmăresc conștientizarea tuturor factorilor implicați in actul de justiție cu privire la urmările pe care le-ar putea avea renegarea drepturilor și rolului avocatului”, a mai spus decanul Baroului Sibiu.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
6 comentarii

Sa aperi hotii de lege - ce indeletnicire frumoasa!
Cititescu
14.04.2021 15:51
E vorba de un principiu de baza al justitiei, dar mintea ta micuta si ingusta nu poate intelege ca aspectul acesta sta la baza existentei actului de justitie. Pentru mintea ta micuta automat avocatii apara hotii. Doar un judecator poate decide ca cineva este hot sau nu ( asa cum te exprimi) in baza unor probe administrate de un procuror si un avocat. Ambii ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi in fata unui judecator in a-si expune argumentele dar din pacate in Romania procurorilor intangibili, de ani de zile se intampla exact pe dos. Halal justitie si democratie!
PS si e posibil acest lucru atat de gresit, doar din cauza celor ce gandesc ca si tine.
@cititescu
14.04.2021 17:25
Au dreptate. Si pentru ca sistemul trebuie reparat din interior, cei mai priceputi avocati ar trebui sa faca tot ce le sta in putința sa se faca judecători. Si toti judecatorii trecuti de 50 de ani sa se facă avocati, sa vada si ei ce inseamnă necazurile si greutatile. Sa se dea asa o lege ar fi foarte bine
inemeul
14.04.2021 17:28
Riscurile meseriei!
14.04.2021 18:45
a fost condamnat ca ERA parte la invarteli NU ca isi facea meseria de aparator !!!
15.04.2021 09:20
Niciodată nu am înțeles ce fac util avocații ? Niște lepre
AvoCACAT
15.04.2021 10:28
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA