Tribuna
Fabrica Sevis
Foto: Absolvenţii promoției „Regele Mihai I-100” față în față cu sibienii, în Piața Mare
Adrian POPESCU
1931 vizualizari
Foto: Absolvenţii promoției „Regele Mihai I-100” față în față cu sibienii, în Piața Mare

După ceremonia de citire a ordinelor de acordare a gradului militar din 28 iulie (pe platoul AFT) promoția care poartă numele onorific „Regele Mihai I-100” (n.n. formată din 291 de absolvenţi- 53 de fete şi 238 de băieţi), pregătită pentru a fi încadrată în Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Justiţie, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, a putut fi văzută live în Piața Mare, în cadrul ceremoniei publice de acordare a primului grad de ofiţer pentru absolvenții Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Momentul solemn a coincis cu ”Ziua Imnului Național”. Absolvenții promoției „Regele Mihai I-100” au stat față în față cu reprezentați din Guvernul României, din administrația locală (primarul Sibiului, Astrid Fodor, președintele CJ Daniela Cîmpean, ministrul Muncii, deputatul Raluca Turcan, prefectul Sibiului, Mircea Crețu, senatorul PNL, Nicolae Neagu, deputatul PSD, Bogdan Trif etc), dar și cu comunitatea sibiană. 

Festivitatea a început cu primirea Ministrului Apărării Național, gr.rez. Nicolae Ciucă, moment urmat de intonarea Imnului Național. În calitate de rector al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, în intervenția domniei sale, a subliniat fericita coincidență, anume acordarea primului grad de ofițer cu marcarea ”Zilei Imnului României”. Acesta a ținut să amintească eforturile generale din AFT de a face față provocărilor pandemice. Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan a felicitat promoția „Regele Mihai I-100” pentru rezultatele individuale dar și de grup, pentru adaptabilitatea tinerilor de a se racorda rapid și eficient la noile forme hibrid de pregătire profesională. În final, le-a urat tinerilor subofițeri succes în cariera militară, fiind încrezător că și această promoție va servi cu onoare și glorie România.

 

Ordin ministerial

---------------------

Rectorul Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan a dorit să le reamintească celor 291 de absolvenţi că numele onorific primit de generația lor trebuie să-i inspire și să-i determine ”ca înainte de toate să se îngrijească de binele României”. Privitor la numele promoției „Regele Mihai I-100” prorectorul AFT, col.conf.univ.dr. Constantin Grigoraș (locțiitor al comandantului pentru formare continuă si relația cu studenții) a dat citire Ordinului ministrului Apărării: MP 828 din 28 iulie 2021, aprobat în urma rezoluției raportului înaintat de Șeful Statului Major al Apărării, prin care se acordă acestei promoții gradul de sublocotenent și se confirmă în armele și specializarile militare celor școlarizați. În același context au fost felicitați cei mai buni tineri militari (n.n.pe diferite specialități militare) care au primit diplome de merit. Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, gl.mr. Iulian Berdilă a oferit cadouri simbolice celor mai buni absolvenți clasati pe locul întîi pe specializări militare. Șefului de promoție de la AFT -din 2021- sublocotenentului Alberto Alexandru Mihalache i-au fost înmânate, pentru rezultate excepționale și devotament, ”Emblema de merit - clasa II” și un pumnal militar personalizat.

            După slujba religioasă de binecuvântarea a absolvenţilor promoției „Regele Mihai I-100”, șeful de promoție, sublocotenent Alberto Alexandru Mihalache, a vorbit în numele colegilor săi despre experiența de la AFT, trecând în revistă anii de formare dar și perspectivele militare, orizonturile noi de cunoaștere ce le sunt deschise. În final a vorbit ministrul Apărării. Acesta a reiterat mai multe aspecte legate imnul național, dar și despre personalitatea celui care a fost Regele Mihai. În intervența sa ministrul a mai punctat aspecte privitoare la educația academico- militară, și a făcut referiri la nivelul de pregătire actual - care este sustenabil cu exigențele NATO, felicitând absolvenții. Evenimentul a fost încheiat cu defilarea tinerilor studenții de la AFT în ritmul muzicii militare.

 

”Deșteaptă-te, române!”

------------------------

La 29 iulie anual se celebrează Ziua Imnului Național, sărbătoare proclamată prin legea nr. 99 din 1998. Compus de Anton Pann, pe versurile poetului Andrei Mureșanu, ”Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată pe 29 iulie 1848. Primul imn a fost intonat începând din 1862 și se numea „Marşul triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”.A fost înlocuit, în 1884, cu „Trăiască Regele!”. Abdicarea Regelui Mihai şi instaurarea republicii au adus şi schimbarea imnului de stat. Noul imn naţional, al Republicii Populare Române, se intitula “Zdrobite cătuşe“. Imnul s-a intonat pâna în 1953, când a fost înlocuit cu „Te slăvim, Românie!”. A urmat imnul României Socialiste ”Trei culori cunosc pe lume”, iar textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu. In terzis de regimurile totalitare timp de aproape 100 de ani, ”Deșteaptă-te, române!” a fost reales drept imn național după Revoluția din 1989 iar acum de bucurăm de acordurile lui în libertatea democrației.

Foto: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
10 comentarii

Inca unii care au fentat scoala si s-au trezit in 3 ani bugetari speciali de interes national!
Sa le uram inca de pe acum odihna placuta si pensie speciala inainte de 40 de ani!
29.07.2021 16:44
Ciuca!!!!!!!Ce faci cu pensiile militarilor,iesiti la pensie intre 1995-2015.
barbu
29.07.2021 18:58
Bah, iar e bine in armata, iar se pune masa la popota!

Cam prea bine in armata!

Si Ciuca, ai grija, au mai scos si altii armata in strada impotriva romanilor... ai grija ce alegi !!! Nu te juca cu romanii, nu realizezi responsabilitatea pe care o ai, esti inconstient!

Tuturor, daca veniti peste romani in strada si in casa, sa stiti ca revolutia a fost nimica toata! Aviz naivilor carora li s-a pus azi gradul pe umar!

LASATI ARMATA IN CAZARMI !!! unde ii este locul, nu in strada, nu in casele oamenilor!
29.07.2021 19:31
Frumosi, eleganti dar INUTILI intro tara saracita de impostura,ticalosie,lene,hotie,nesimtire...
Mihai
30.07.2021 06:39
Pe vremuri le ziceam APV-isti . Ce prosti suntem noi care-I platim , pentru ca noi muncim pana murim , ei boieresc multi ani dupa ce noi murim .
x
30.07.2021 07:13
Festivități să fie!
Daniel
30.07.2021 08:09
Dormi, baiete, dormi in pace
Tara ofiter te face!
30.07.2021 08:32
Iese un rand de ofiteri, se marita un rand de ...
30.07.2021 12:21
prima poza e superba
trei(3)blonde care nu au nimic in comun cu armata romana
romanca phodor(fedegereu),botosaneanca scolita la moscova turcan/curcan,si super romanca cimpan(pdl,pnl,mare arvocata)-toate au grad in armata sa se pensioneze la 40 de ani
seful lor e CIUCA
andrei v
30.07.2021 13:10
Poate blondele vor sa le fugareasca vreun ofiter. Chiar unul pensionat la 40 de ani!
30.07.2021 20:00
Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia