Tribuna
PNL
Foto: A început școala. Cu agitație în Sibiu și relaxare la sat
Liuba STARII
4985 vizualizari
Foto: A început școala. Cu agitație în Sibiu și relaxare la sat

După șase luni de pauză, cauzată de pandemia de coronavirus, elevii sibieni au revenit în băncile școlii. Noul an de învățământ a început fără ceremonii, flori, festivități,  dar cu emoții mari, zâmbete și lacrimi ascunse sub măști de protecție.  

Niciodată prima zi de școală nu a fost atât de mult așteptată de elevii sibieni și de părinții lor. Aproape o jumătate de an, clopoțelul a sunat doar virtual, iar în curțile școlilor nu se mai auzeau vocile copiilor. La prima vedere, revenirea acestora nu se deosebea de anii trecuți, numai că au fost adăugate mai multe măsuri de siguranță. Elevii au păstrat distanța față de colegii de școală, nu au mai putut să se îmbrățișeze și să se joace împreună. Ghidați și urmăriți de profesori, copiii au trebuit să se adapteze condițiilor noi și să se obișnuiască să comunice prin măști și separatoare instalate în bănci, o misiune dificilă, mai ales pentru elevii claselor primare.

Luni, peste 600 de elevi de la Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale”, împărțiți în trei schimburi, au revenit în bănci. Copiii au fost întâmpinați de conducerea școlii și conduși către sălile de curs de numeroase cadre didactice. Părinții nu au mai avut acces în interiorul clădirilor și și-au condus micuții doar până la poartă.

“Să fiți cuminți, să purtați măști și să aveți grijă de voi”, a fost îndemnul unei mămici pentru cei doi copii trimiși la școală.

“Ți-am pus o sticluță cu dezinfectant, să nu uiți să-l folosești și să fii atent. Nu mai pot să vin cu tine, te las și plec la muncă”, a spus o altă mămică, cu lacrimi în ochi.

Unii părinți au venit cu mulțumiri și aprecieri pentru eforturile depuse de directorul școlii, alții au adresat întrebări, iar, între timp, copiii au început cursurile, în clasele reamenajate și renovate.

“Suntem în scenariul verde și trebuia să ne pregătim pentru începerea anului școlar, cu prezența fizică a elevilor. Am respectat normele impuse de la București. Am montat separatoare de plexiglas în sălile din toată școala. Avem un program modificat, cu ore reduse, care încep de la 7.40, în mai multe schimburi. Acesta este un program de criză, până vom rezolva problema spațiilor, prin montarea containerelor în curtea școlii nr.25. Prin urmare, acolo vor fi mutate clasele primare de germană, iar după ce vom face aceasta relocare, vom reveni la un program normal, dar tot în două schimburi”, explică Romulus Simion, directorul Școlii Gimnaziale “I.C.Caragiale”.

Potrivit acestuia, pregătirile pentru reluarea activităților didactice au durat mai multe săptămâni, iar părinții s-au mobilizat și l-au ajutat în desfășurarea acestora.

 “Primele pregătiri au debutat în luna august, când am primit resursele necesare. Suntem o școală mică și ne-am putut permite să achiziționăm din bugetul nostru atât materiale sanitare, cât și despărțitoare de plexiglas. Nu avem personal suficient, doar două îngrijitoare, iar muncitorul școlii s-a pensionat.Trebuia să apelăm la tot ce înseamnă voluntariatul părinților. Am avut noroc de o comunitate destul de unită, care ne-a ajutat cu montarea separatoarelor, mutarea mobilei, instalarea corturilor în parcul școlar etc”, spune directorul unității de învățământ.

„Am început foarte bine

Dacă în oraș, începerea școlii înseamnă elevi mulți și griji multe, în mediul rural situația e mai uşor de gestionat. La Gura Râului, conducerea Școlii Gimnaziale “Aurel Decei” nu se confruntă cu insuficiența spațiilor și lipsa cadrelor didactice. Copiii au fost entuziasmați să revină în băncile școlii și ne-au mărturisit că „s-au plictisit să stea acasă”.

“Ne pregăteam de ceva timp de începerea anului școlar. Știam că va fi dificil și am aplicat mai multe măsuri. Am găsit soluții potrivite pentru mobilierul individual, aveam multe bănci cu două și trei locuri. Trebuia să renunțăm la ele și să mai comandăm mobilier nou, blaturi noi. Am început foarte bine, fiecare elev are băncuța lui. Din fericire, nu avem probleme cu spațiile. Ieri s-a inaugurat și s-a deschis o nouă locație pentru grădiniță, unele clase care au fost mai numeroase le-am mutat acolo. Am început cât se poate de normal, să sperăm că vom rămâne în situația aceasta. Ne-am dotat cu dezinfectați, lămpi cu ultraviolete, săpuniere, dozatoare, hârtie. Copiii au intrat pe rând, dar mâine dimineața, cel puțin, la ciclul doi, vor începe toți deodată. La ciclul întâi vom decala orarul. În linii mari, lucrurile s-au rezolvat chiar într-un mod fericit. Trebuie să tindem spre normalitate. Copiii și-au dorit să revină la școală. Online-ul a fost dificil pentru elevi, părinți și dascăli. Aceasta este arta noastră, a dascălilor, să menținem această dorință a copiilor de a veni la școală, de a învăță și de a acumula niște cunoștințe care o să le fie utile. Copiii sunt așteptați la 7.40 și vor fi întâmpinați de cadre didactice și de personalul nostru cu scanner-ul termic. În curtea școlii avem locuri delimitate pentru fiecare clasă. Trebuie să păstrăm distanța fizică. Suntem pregătiți în acest sens. Toate cadre didactice sunt calificate și majoritate sunt din localitate. Am discutat cu mai mulți părinți. Primele ședințe vor avea loc față în față, iar după o să le organizăm online. Trebuie să ținem legătură strânsă”, spune Dumitru Cîmpean, directorul școlii.

Foto: Răzvan NEGRU

 


comentarii
3 comentarii

Cum au revenit in banci? Ca la armata. Poate asa vom invata si noi sa respectam niste reguli!
14.09.2020 15:16
Ar trebui sa verificati realitatea din fiecare scoala sibiana, ca exemplu, scoala "N. IORGA"...
Anonim
14.09.2020 19:41
Eu sunt curioasă cum vor învăța elevii din clasele de mate-info, informatica fără calculatoare, in condițiile in care in laboratoare nu se poate intra.
Anonim
14.09.2020 20:50
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia