Continental
Tribuna
Foștii colegi de liceu ai maestrului Ion Besoiu s-au reîntâlnit, ca în fiecare an: "Sunt mai sărace întâlnirile fără el!"
Andra MARINESCU
1982 vizualizari
Foștii colegi de liceu ai maestrului Ion Besoiu s-au reîntâlnit, ca în fiecare an:
După 69 de ani de la absolvirea liceului, foștii colegi ai maestrului Ion Besoiu și-au dat întâlnire, recent, pentru a rememora cei mai frumoși ani ai tinereții. Promoția 1950 a Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, din care a făcut parte și marele actor, și a Liceului "Domnița Ileana" s-a adunat, din nou, în fața statuii lui Mihai Eminescu, din Parcul Sub Arini, așa cum face de 19 ani încoace, în prima zi de vineri a lunii iunie, la ora 11.

Cu emoție și nerăbdare de a-și aduce aminte despre pățanii, clipele de bucurie și despre toate învățăturile profesorilor, foștii colegi s-au reunit după aproape șapte decenii de la terminarea studiilor liceale.
"Noi, care suntem promoția Eminescu, pentru că atunci când am terminat liceul se făceau 100 de ani de la nașterea poetului, acum am devenit, cumva, promoția Besoiu. Așa ne știe toată lumea. Chiar treceam zilele trecute pe lângă Centrul Cultural care îi poartă numele. El va aduce aminte întotdeauna de promoția noastră", spune Virgil Taus, unul dintre cei care se ocupă, an de an, de organizarea acestei revederi.
Acesta și-a amintit și despre o peripeție din perioada liceului. "Eram o sărbătoare și am chiulit, o dată, toți, inclusiv maestrul Besoiu. A doua zi am dat test la Biologie și ne-a picat ceva despre raci. Am scris că racii inferiori sunt inferiori celor superiori, iar racii superiori sunt superiori celor inferiori. Profesorul mi-a dat 4 sau 6. Altul care nu a scris nimic a luat 2", își amintește Virgil Taus, cu zâmbetul pe buze.
Amintiri de acum șapte decenii poartă în suflet și Ion Chialda și Ștefan Prică, care au fost colegi de bancă ai maestrului Ion Besoiu.
"Mi-amintesc multe. Cu Besoiu m-am mai întâlnit și la București după absolvirea liceului. Cum mă vedea, mă saluta și mă pupa. Sunt mai sărace întâlnirile fără el. A fost un om foarte popular. El era cu literatura, făcea glume", spune Ion Chialda.
Ștefan Prică a venit la Sibiu, la această reîntâlnire, de la sute de kilometri distanță, respectiv din Galați.
"Abia am așteptat întâlnirea aceasta. Pentru mine, întotdeauna e ca un vis să mă întâlnesc cu colegii. Întotdeauna sunt foarte bucuros când îi văd pe aceia pe care i-am văzut cu un an înainte. Sunt din ce în ce mai puțini, dar asta e viața", spune, melancolic, Ștefan Prică.
Bărbatul a fost coleg de bancă cu Besoiu în primii doi ani de liceu.
"El era cu poeziile. Din cauza lui, și el și eu luam la Mate și Fizică nota 2. Ne întrebau profii cine de la cine a copiat. Nu știau că Jimmy era literat. Nu voiam să spunem, dar am trecut. Nu am rămas corigenți. Ne-am înțeles foarte bine", mai spune acesta.

Ion Besoiu: "Am fost o promoţie care ne-am iubit foarte mult"


La aceste revederi anuale venea frecvent și maestrul Ion Besoiu.
Actorul declara că a iubit cu tot sufletul generaţia din care a făcut parte şi rememora cu drag toate momentele petrecute alături de colegii săi de la Sibiu. "Am iubit întot­deauna generaţia mea, care a răzbit cu greu. Am început liceul în plin război, am trecut prin anii de bombardament, am prins perioade în care în liceul nostru mai învăţau două unităţi şcolare. Am terminat în 1950. Am fost o promoţie care ne-am iubit foarte mult. Le doresc tuturor să tră­iască bine şi să se bucure de ani. De asemenea, transmit un gând bun şi pentru dascălii noştri, care nu mai sunt", spunea Ion Besoiu, în 2013.


Împreună, an de an


Promoția 1950 a CNGL și cea a Liceului "Domnița Ileana" își dau întâlnire în fiecare an, de când au împlinit jumătate de secol de la absolvire. Până la cei 50 de ani de la absolvire, foștii colegi s-au revăzut din cinci în cinci ani.
"Am foarte multe amintiri frumoase. Am fost o generație care ne-am înțeles bine, am fost copii cuminți, care am muncit, și serioși. Mi-a fost foarte drag orașul Sibiu. Eu sunt din Vale, lângă Săliște", a mărturisit Elena Lucia Murărescu, care a recitat, cu ocazia revederii de 69 de ani de la absolvire, o poezie despr Sibiu, "orașul tinereții". "Un gând de ești / Te poartă vântul / Spre casa unde ai crescut / Spre locul și copilăria / Pe care, Doamne, le-am pierdut!/ Un val de ești, te poartă marea / Spre țărmul locului natal / Să-ți amintești că-n lumea toată / Ai fost și vei rămâne un val!", sunt câteva dintre versurile poemului compus de Elena Murărescu.
După ce și-au făcut, ca în fiecare an, o fotografie de grup în fața statuii lui Eminescu din Sub Arini, foștii colegi au sărbătorit cei 69 de ani de la absolvirea liceului la un restaurant din Sibiu. De altfel, nu s-au despărțit până nu și-au promis că vor fi împreună la sărbătoarea celor 70 de ani de la absolvirea liceului.

 

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia