Tribuna
PNL
Folclorul a revenit în Piaţa Mare, la Festivalul Internaţional "Cântecele Munților 2020"
Dumitru CHISELIŢĂ
1277 vizualizari
Folclorul a revenit în Piaţa Mare, la Festivalul Internaţional
Săptămâna ce a trecut, Sibiul a redevenit capitala folclorului românesc şi internaţional, atât Piaţa Mare cât şi Muzeul în Aer Liber din Dumbrava fiind gazdele unui regal folcloric din care nu au lipsit, în ciuda necesarelor măsuri sanitare din această perioadă, muzica bună, spectacolul, dansul şi preparatele culinare, spre încântarea publicului prezent.

Savoarea tradiției, savoarea gastronomiei

Primele zile de festival au însemnat bucuria revederii cu publicul spectator la evenimente ce au îmbinat cultura tradiţională, cântecul şi jocul popular, cu gastronomia locală şi savoarea vinurilor de Cricova. Astfel, miercuri, la Cămara Boierului, Junii Sibiului, Robert Târnăveanu, Răzvan Năstăsescu, Alina Bîcă, Nelu Albu și Adrian Neamțu au reamintit farmecul petrecerilor româneşti, cu bucate alese, vin de calitate şi momente de folclor care au ajuns la inimile tuturor.

La Muzeul ASTRA, în pași de dans

În Muzeul în Aer liber din Dumbrava Sibiului, vizitatorii au avut ocazia de a se bucura de spectacole folclorice şi a învăța paşi de dans, în cadrul atelierelor organizate chiar în incinta gospodăriilor.
Aici s-au desfăşurat, joi, ateliere de dansuri tradiționale din Mărginimea Sibiului, Moldova, Bihor, Ţara Moţilor, Oltenia şi un spectacol folcloric susținut de ansamblurile folclorice "Cindrelul-Junii Sibiului" şi "Ceata Junilor", împreună cu soliștii Nicu Mâță, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru.
Sâmbătă, ansamblurile "Kazacioc", "Plaiurile Pojorâtei” împrenuă cu Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” au promovat diversitatea culturală. Cei interesaţi au putut intra în joc în cadrul atelierului de dansuri tradiționale din Bucovina. Duminică, publicul avut ocazia să descopere paşi de dans specifici Dobrogei, la atelierul găzduit de celebra gospodărie de pescari cu moară de vânt din Mahmudia, judeţul Tulcea.

Vineri, "La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare"

Vineri seara, în Piaţa Mare, s-a dat oficial startul ediţiei cu numărul 45 a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munților". Fiind vorba de perioada prin care trecem, anul acesta manifestarea s-a desfășurat în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19, numărul de locuri fiind limitat. La fel, s-a renunţat şi la tradiţionala Paradă a Portului Popular de pe str. Nicolae Bălcescu.

Cu multă emoție a fost trăit primul spectacol desfășurat în Piața Mare, în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”.
Junii Sibiului au urcat pe scenă, cu mare bucurie, pentru spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, o producție în care Silvia Macrea, manager și coregraf, și-a dorit să prezinte Sibiul cu ce are el mai frumos: cultură, tradiții, evenimente în aer liber și, de asemenea, să prefațeze momente de folclor românesc și internațional, prezentate în festival de ansamblurile invitate.

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, i-a felicitat pe Junii Sibiului pentru spectacolul extraordinar și a declarat: "Am stat în culise și am văzut bucuria Junilor, când Silvia Macrea a intrat pe scenă,  am trecut pe lângă dumneavoastră, spectatorii, și am văzut bucuria din ochii dumneavoastră, și mi-am dat seama cât de mult ne-au lipsit Junii Sibiului, nouă, iubitorilor de folclor. Și vreau să vă mai spun ceva din culise: cât de mult le-a lipsit Junilor publicul pe care dumneavoastră îl reprezentați! (…) Sunt aici pentru a-i mulțumi Silviei Macrea, care, cu încăpățânare și perseverență, a făcut ca imposibilul să devină posibil: acesta este cel mai mare eveniment cultural care se desfășoară în această perioadă în Piața Mare. Când Silvia Macrea mi-a spus "o să vedeți că o să luăm toate măsurile necesare în organizarea festivalului, dar noi trebuie să ajungem la publicul nostru", nu eram sigură că este posibil. Felicitări, Silvia Macrea: indiferent de vremuri, de  condiții găsești soluția să fii alături de publicul care vă iubește atât de mult! Junii Sibiului au fost, sunt și vor fi mereu alături de public!  Vă doresc, dragi Juni, să transmiteți cât mai multor generații dragostea pentru cântecul și jocul românesc, pentru tradiții. Vă mulțumesc în numele locuitorilor din județul Sibiu pentru că ați transformat Sibiul într-unul al tradițiilor, asta ne distinge de multe județe din țară și ne face să fim mândri că suntem sibieni și că îi avem pe Junii Sibiului alături de noi!”

Meritul Cultural pentru "Junii Sibiului" şi Silvia Macrea, din partea preşedintelui Iohannis

Finalul spectacolului de vineri a intensificat emoțiile artiștilor, căci Silviei Macrea și Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului” le-au fost înmânate distincțiile Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, conferite prin decret de către Klaus Iohannis, președintele României. Ceremonia a fost condusă de vicepremierul Raluca Turcan, care a înmânat cele două înalte distincții și a dat citire celor două decrete prezidențiale.

"Doamnă Silvia Macrea și dragi Juni, sunteți adevărați promotori și păstrători ai tradiției românești, ai culturii noastre, a identității noastre de români. Dragi Juni, vă iubesc și vă admir; sunteți și pentru mine, așa cum spunea domnul Ion Besoiu, mare om de cultură, ca un basm, sunteți tinerețe fără bătrânețe. Vă iubesc și vă prețuiesc! Silvia Macrea și familia sa ne-au arătat ce înseamnă să îți iubești comunitatea, satul, oamenii apropiați și să îți dăruiești întreaga viață pentru a le cinsti valorile, memoria și pentru a le mângâia sufletul. De aceea, aș putea spune că Silvia Macrea a crescut cu dansurile și cu muzica Junilor și îți mulțumesc din suflet, Silvia Macrea, pentru felul în care, în respect față de sat și față de tatăl tău, onorezi tradiția românească”.
Vicepremierul Raluca Turcan a remarcat buna organizare a Festivalului „Cântecele Munților” subliniind că măsurile implementate din perspectiva sănătății publice ar putea fi un exemplu de urmat de  organizatorii de evenimente", a spus, pe scena festivalului, Raluca Turcan.

Silvia Macrea: "...Dedicăm această distincție fiecăruia dintre dumneavoastră"

În discursul de mulțumire pentru cele două distincții, Silvia Macrea a spus: „Stimată doamnă vicepremier Raluca Turcan, mulțumesc în numele Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” pentru că ne-ați oferit aceste distincții și pentru că iubiți cultura tradițională și pentru că ați susținut multe proiecte culturale care s-au derulat aici, în judeţul Sibiu. Prin dumneavoastră vreau să adresez un mesaj de mulţumire Excelenţei Sale, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, din partea noastră a Junilor Sibiului, şi vă rog să îi transmiteți vibrația de bucurie pe care eu, personal, o simt în sufletele artiştilor. Este o surpriză pentru noi: am văzut artiști care plângeau când ne-ați oferit această distincție, ce încununează munca de peste 76 de ani a generații și generații de artiști care au format Junii și cărora, noi generația de azi, le mulțumim din suflet și le dedicăm această înaltă distincție. În aceeași măsură, suntem recunoscători Consiliului Județean Sibiu, instituția în a cărei subordine funcționăm, pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor. Vă mulțumim, stimată doamnă Daniela Cîmpean!"
Eu mă simt și mai onorată, pentru că la 45 de ani, am fost decorată de Excelența Sa Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Tot ceea ce fac, fac în amintirea tatălui meu, care și-a dorit foarte mult ca povestea Junilor Sibiului să continue și cred că am reușit. Dedic această distincţie familiei mele, tatălui meu, mamei mele, tuturor membrilor Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” şi prietenilor care m-au încurajat, zi de zi, să merg mai departe şi să lupt pentru promovarea tradiţiilor noastre româneşti.
Dragi spectatori, dedicăm această distincție fiecăruia dintre dumneavoastră, mulțumindu-vă că ne sunteți mereu alături și ne încurajați cu aplauze. Vă doresc, din suflet, sănătate multă, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră!”, a mai declarat Silvia Macrea.

Sâmbătă şi duminică, spectacole folclorice de excepţie

Sâmbătă și duminică, ritmurile românești s-au împletit cu cele specifice altor popoare, grație ansamblurilor invitate în festival: "Jepun Bali" – folclor indonezian, "Kazacioc" – folclor ucrainean, „Baladele Deltei”– folclor turcesc, „Banatul”- folclor sârbesc, „Mureșul”- Secția Maghiară, cu folclor maghiar, Formația "Pindu" – folclor aromân, "Plaiurile Pojorâtei”, Taraful „Obcina” – folclor românesc, "Cindrelul-Junii Sibiului” și "Ceata Junilor" – cu folclor românesc și momente muzical-coregrafice din patrimoniul cultural universal.

Festivalul „Cântecele Munților” a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu; sponsor: Cricova. Manifestarea s-a desfășurat cu avizul DSP Sibiu, în conformitate cu măsurile privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia