Tribuna
Sevis
Focar de pestă porcină în Hoghilag. Doi porci au murit și alți 13 au fost uciși
Laura BUCIU
424 vizualizari
Focar de pestă porcină în Hoghilag. Doi porci au murit și alți 13 au fost uciși
© Arhivă

A fost descoperit un nou focar de pestă porcină africană în județul Sibiu, în localitatea Hoghilag, după ce au murit doi porci. Ca urmare a confirmării focarului a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Hoghilag s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Hoghilag, cu o rază de 3 km, incluzând  localitățile Hoghilag și Dumbrăveni. De asemenea, s-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Hoghilag, cu o rază de 10 km (cuprinde si zona de protecție), incluzând localitățile:  Prod, Laslea, Florești, Roandola, Valchid, Saroș pe Târnave, Alma și Ernea, din județul Sibiu și localitățile Seleuș, Daneș, Cund, Sântioana și Viișoara, din județul Mureș.

Un număr de 13 porci din exploatație au fost uciși  prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Hoghilag.

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii De Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 12 capete suine. Pentru un cap suina nu s-a efectuat evaluarea, acesta fiind neidentificat.

 

comentarii
1 comentarii

Alta stire nu mai aveti?Porcii n-au avut covid?Mai intrebati justitia pe unde a pierdut dosarul lui Marincuta.
gogu
22.07.2021 20:37
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia