Tribuna
Sevis
Flora și fauna județului Sibiu. Jumătate din suprafață are arii protejate, populație de urși aproape dublată și monumente ale naturii de sute de ani
Sorana MAIER
5504 vizualizari
Flora și fauna județului Sibiu. Jumătate din suprafață are arii protejate, populație de urși aproape dublată și monumente ale naturii de sute de ani
© Răzvan NEGRU

Județul Sibiu are a doua cea mai mare suprafață din țară ocupată cu arii protejate, în pădurile sale trăiesc specii de animale și de plante rare, protejate de lege, iar unele specii de animale s-au înmulțit constant în ultimii ani.

„Datorită cadrului natural variat, condiţiilor hidrologice, climatice şi pedologice, județul Sibiu are o biodiversitate (ecosisteme, habitate şi specii sălbatice) peste media pe ţară. Multe dintre speciile de plante sau animale sunt protejate, fie la nivel național, fie prin diferite convenții internaționale sau sunt specii de interes comunitar. (...) Județul Sibiu se află pe locul al doilea la nivel național, după județul Tulcea (ce include Rezervația Biosferei Delta Dunării), ca și suprafață ocupată de ariile naturale protejate ( arii de inters național și situri Natura 2000): 50,76% din suprafața administrativ teritorială a județului”, potrivit unui raport al Agenției Județene de Mediu, prezentat în ședința Colegiului Prefectural Sibiu.

Flora inventariată a judeţului Sibiu include 63% din speciile naţionale, deşi judeţul Sibiu deţine doar 2,3% din suprafaţa României, iar fauna inventariată cuprinde 60 de specii de mamifere, 258 specii de păsări, 34 specii de peşti, 15 specii de amfibieni şi 12 specii de reptile, precum și numeroase specii de nevertebrate.

În ceea ce privește situl NATURA 2000, o reţea de arii protejate constituite la nivel european care are ca scop protejarea habitatelor naturale şi a speciilor  de plante şi animale sălbatice periclitate la nivel european și oprirea declinului diversităţii biologice, există 4 Arii de Protecţie Specială Avifaunistică și 16 Situri de Importanţă Comunitară).

© Răzvan NEGRU

„În prezent, pe teritoriul judeţului Sibiu beneficiază de un statut legal de protecţie la nivel naţional, un număr de 16 arii naturale a căror suprafaţă însumată reprezintă 3.6% din suprafaţa totală a judeţului”, prevede raportul Agenției de Protecția Mediului.

Există și două rezervații naturale declarate arii naturale protejate la nivel județean: Rezervatia faunistică Arpăşel cu o suprafață de 736 ha și Eleşteele de la Mândra -Rezervaţie naturală avifaunistică cu o suprafață de 250 ha.

În ceea ce privește monumentele naturii, în județul Sibiu există Stejarul (Quercus robur) din Grădina zoologică Sibiu și Formaţiunile de larice (Larix decidua var. polonica) valoroase pâlcuri de larice în pădurile din Valea Laiței, care au între 100 și 130 ani.
Multe dintre siturile Natura 2000 se suprapun cu ariile naturale protejate de interes naţional sau județean.

 

Urșii s-au dublat, râșii și pisicile sălbatice au stagnat

 

Atunci când vine vorba despre speciile protejate de animale, situația prezentată de reprezentanții Agenției pentru Protecția mediului Sibiu arată că, din anul 2014 și până în 2020, populația de urși aproape s-a dublat, de la 512 în 2014, la 929 de exemplare anul trecut. Aceasta este de altfel și una dintre explicațiile vehiculate în privința prezenței tot mai dese a urșilor în zonele locuite de oameni.

Populația de lupi a crescut puțin în ultimii ani, de la 364 în 2014, șa 295 anul trecut, la fel ca și râșii, care erau 116 exemplare în 2014 și 119 în 2020, și pisica sălbatică, 501 exemplare în 2014 și 505 în 2020.

În ceea ce privește evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice, acestea au crescut constant în fiecare an. În anul 2016, erau înregistrate 28 de pagube produse de urși, două de lupi și 38 de mistreți, iar în 2020 s-a ajuns la 92 de pagube produse de urși și 88 de pagube produse de mistreți.

Pe raza județului Sibiu sunt autorizate pentru recoltare din flora spontană: ciuperci, fructe de pădure, plante medicinale, aromatice, decorative, iar din fauna sălbatică melci, dar și specii de interes vânătoresc, inclusiv specii protejate pentru care se dau derogări.

 

© Răzvan NEGRU
 

Fonduri europene pentru protejarea mediului

 

O serie de proiecte cu finanțare europeană au fost implementate în ultimii ani în Sibiu, fiind destinate conservării speciilor de plante și animale din județ.

Proiectul „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, a fost premiat în 2015 la secţiunea BEST LIFE PROJECT de catre Comisia Europeană.

Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară “Insulele stepice Şura Mică - Slimnic”, “Movilele de la Păucea” şi “Mlaca Tătarilor” a fost derulat în perioada 2012 – 2015, Managementul  integrat al diversității biologice și a peisajului pentru dezvoltare regională durabilă și conectivitate ecologică în Carpați - BioREGIO Carpathians  între 2011 – 2014. Alte proiecte cu fonduri europene sunt:  Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa şi Mihalţ, ROSCI0431 Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veseud şi ROSCI0312 Castanii comestibili de la Buia, Pentru Natură şi Comunităţi Locale - Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu - Târnava Mare –Olt, Întărirea capacității instituționale a ARPM Sibiu și a APM-urilor din Regiunea 7 Centru cu focusare pe protecția naturii

În domeniul biodiversității au fost accesate proiecte pentru Managementul conservativ al siturilor de importanţă comunitară ROSCI0382 Râul Târnava Mare între Copşa şi Mihalţ, Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veseud şi Castanii comestibili de la Buia finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Obiectivul general este elaborarea planurilor de management pentru cele trei situri NATURA 2000, precum şi implementarea măsurilor de management conservativ în ariile vizate de proiect.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
2 comentarii

Agenția Județena de Mediu ne ia de tampiti cand zice ca are a doua zona ca marime din tara ca zona protejata.
Pai hai sa ne uitam la Situl Natura 2000 unde se exploateaza lemnul la nivel industrial, chiar langa transfagarasan!
Hai in rezervatia iezerele Cindrelului unde doar anul trecut zburdau libere 5 - 10 ATV-uri intr-un singur weekend, ce sa mai vorbim de cotropirea padurilor si potecilor de catre cei cu enduro. La fel si in rezervatia Arpasel.
Daca un copac sau o poienita este protejata in judetul Sibiu, nu se datoreaza statului ci inaccesibilitatii sale.
Singurul mod sigur de a proteja natura in judetul Sibiu este de a infiinta un parc national.
Dar cu fdgr+pnl+Klaus la putere ...chiar in judetul lor, nu o sa vedem asta in nici 100 de ani. Intotdeauna primeaza interesele protejatilor cu drujba de la Schweighofer.
ursul brun
05.05.2021 09:38
Mai ordinar decat articolele din Romania Libera dinainte de 89.....
Ingrozitor de ordinar !
Paduri ciopartite sistematic, rauri distruse cu microcentrale, acoperiti de gunoaie.......,
probabil cele mai rele momente pentru Natura de cand exista pamantul .
Indivizii din aceste institutii nu numai ca nu isi indeplinesc atributiile de serviciu, dar chiar acopera toate aceste porcarii, dupa cum, cu claritate razbate si din acest comunicat.....
...trist , trist, trist
florin
06.05.2021 12:31
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia