Tribuna
FITS 2020, organizat doar în 67 de zile: 138 de evenimente din 30 de țări vor fi difuzate online
FITS 2020, organizat doar în 67 de zile: 138 de evenimente din 30 de țări vor fi difuzate online
Sibiul se va transforma, și în această vară, pentru zece zile, în capitala mondială a teatrului. Constantin Chiriac, preşedintele FITS, a susţinut joi, 28 mai, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a discutat despre programul de desfășurare a ediției speciale a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferințe, dezbateri, spectacole lectură și spectacole pentru copii vor fi difuzate gratuit, în perioada 12-21 iunie, pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, dar și pe pagina de Facebook și canalul de YouTube.

Cea de-a 27-a ediție a FITS, numită sugestiv “Puterea de a crede / Empowered” se va desfășura exclusiv în mediul online și va aduce în casele spectatorilor 138 de evenimente din 30 de țări, de pe cinci continente. Evenimentul a fost organizat în timp record de doar 67 de zile.

„Ceea ce la început părea de neimaginat, devine realitate. Am reușit împreună cu întreaga echipă pe care o am alături să dăm sens unei idei care părea de neconceput acum două luni. O ediție a festivalului care să ne readucă împreună, pe toți cei cărora ne e dor de frumos, în poate cea mai mare sală de spectacole în care ne-am întâlnit până acum: online-ul. Îi vom avea alături pe unii dintre cei mai mari artiști ai lumii din toate timpurile, cu spectacole pe care nu am fi putut poate niciodată să le aducem în festival, pentru că nu avem încă nici scenele nici resursele materiale necesare. Dar iată, online, îi putem avea alături, pe unii dintre marii creatori ai lumii cu spectacole absolut năucitoare, dintre care amintesc o foarte mică parte aici: Bob Wilson, Peter Sellars, Thomas Ostermeier, Akram Khan, Sasha Walz, Hideki Noda. Nu vor lipsi din programul ediției nici creațiile lui Silviu Purcărete, Sidi Larbi Cherkaoui, Pippo Delbono, Lev Dodin, pentru ca cele zece zile petrecute alături de noi, din sufrageria dumneavoastră, să vă aducă toată bucuria de care aveți nevoie”, a explicat Constantin Chiriac.

Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanțator al evenimentului.

“Chiar dacă ne va lipsi contactul direct și atmosfera unică din spațiile festivalului, am încurajat echipa Teatrului Național sibian să rămână aproape de spectatori. Trebuie să găsim puterea de a crede că vom trece cu bine peste această încercare, că Sibiul va reveni cât mai curând la normalitatea sa care include, bineînțeles, cultura care îl animă și îl face unic. Vă invit să urmăriți anul acesta Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu online și astfel să dăm împreună Sibiului cultural și minunatului nostru teatru, puterea de a crede că în foarte scurt timp ne vom revedea cu toții, uniți prin cultură”, a transmis Astrid Cora Fodor, primarul Sibiului.

„Un semn de apreciere pentru contribuţia artei la coeziunea societăţii”

Tot joi, în cadrul conferinței, au fost transmise mai multe mesaje de susținere și apreciere din partea autorităților din România, Franța, Marea Britanie, SUA, Japonia, Israel, Elveția, și China.

 „De-a lungul timpului, Festivalul s-a dovedit mesagerul angajamentului european al României, bazat pe preţuirea valorilor umaniste pe care teatrul le promovează. Salut decizia organizatorilor de a nu anula ediția din acest an și de a o difuza în mediul online. Înaltul Patronaj pe care l-am acordat prezentei ediţii reprezintă un semn de apreciere pentru contribuţia artei la forţa, solidaritatea şi coeziunea societăţii, dar și un mesaj de susținere pentru toți artiștii din România. Sunt convins că spectacolele, conferințele și toate celelalte manifestări care vor fi transmise live vor aduna în spaţiul virtual importanţi creatori și numeroși spectatori. Aşa cum ne-au obişnuit organizatorii FITS, Cetatea Sibiului, sanctuar contemporan al artelelor spectacolului, va ajunge, încă o dată, în sufletul și căminul fiecărui român. Vă doresc mult succes!”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Difuzarea non-stop

Potrivit organizatorilor, ediția specială FITS din acest an va aduce pe „scena online” a festivalului unele dintre cele mai mari spectacole ale lumii, recunoscute și premiate la nivel internațional. Gândit pe o structură similară celei deja consacrate de-a lungul celor 27 de ani, festivalul din acest an va avea nu mai puțin de 13 secțiuni distincte, printre care: teatru, dans, outdoor, circ contemporan, muzică, operă, film, conferințe speciale, Therme Forum, Bursa de Spectacole, Platforma doctorală, dar și o nouă secțiune, „FITS for KIDS”, dedicată celor mici. Programul fiecărei zile de festival va începe dimineața, la ora 9.30, și se va încheia la ora 00.00. Toate evenimentele vor fi redifuzate pe timpul nopții pentru spectatorii de pe alte fusuri orare, de pe cele cinci continente (de unde FITS a selectat spectacole): Asia, America de Nord, America de Sud, Australia și Europa.

De asemenea, Constantin Chiriac a anunțat ca în acest an, în cadrul Platformei doctorale “Therme Forum”, reprezentanți ai universităților de prestigiu, arhitecți consacrați, lideri culturali și formatori de opinie din marile orașe ale lumii vor participa într-o serie de cinci sesiuni de discuții:

“Suntem bucuroși că nu am întrerupt firul acestui festival și că puterea de a crede va da continuitate Sibiului în ceea ce înseamnă credibilitatea câștigată prin cultură, prin excelența dialogului și diversitatea ofertei culturale. Vă așteptăm cu mare drag alături de noi, în toată această aventură care ne va readuce în cele din urmă din nou în sălile de spectacol. Bucurați-vă de acest dar uriaș și unic pe care vi-l aducem din 12 iunie”.

 


comentarii
5 comentarii

Bravos! Peste 2 milioane pentru o fituica cu spectacole date gratuit oricum pe net de 2 luni. Tunuri de la primarie cand noi nu avem parcari!!!!
Andrei Podu
28.05.2020 15:57
FITS = "Marea Țicneală a lui Constantin Chiriac!
Sibian
28.05.2020 17:40
Hilar intr-un oras medieval.
Lumea e deasupra unui cuib de cuci si moldo-cibinianul zboara gratios in inalturi.
Hilarus cibiniensis
29.05.2020 19:17
A trebuit ca Dumnezeu să ia o măsură planetară ca să poată împiedica mascarada
de la Sibiu numită FITS.
Dar, după cum se vede, diavolul nu se lasă, transmite online.

P.S. Aștept nerăbdător următoarea măsură.
Un cititor
01.06.2020 15:01
FITS ca FITS, dar TIFFF? Un festival de film se preteaza la transmitere online... Asteptam ...
02.06.2020 00:31
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia