Tribuna
FITS 2019 vine cu expoziții, conferințe speciale, prezentări de carte și filme
FITS 2019 vine cu expoziții, conferințe  speciale, prezentări de carte și filme
© Arhiva
Au mai rămas doar două zile până la debutul celei de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ce va aduna la Sibiu mii de turiști veniți din toată țara și de peste granițe, interesați să descopere teatrul din toată lumea. FITS 2019 vine și în acest an cu un program bogat, pe lângă reprezentațiile de teatru pregătind conferințe speciale, prezentări de carte, ateliere, expoziții și proiecții de film.


 

Conferințe speciale

Conferințele speciale vor debuta vineri, 14 iunie, la ora 14, la Librăria "Habitus", când Octavian Saiu se va afla în dialog cu Tobias Biancone. Sâmbătă, de la ora 11, în cadrul Sezonului România - Franța în FITS, invitați speciali vor fi, la "Habitus" E. S. Michele ramis, Helene Roos și Andrei Țărnea, întâlnirea fiind moderată de Octavian Saiu. De la ora 16, în curtea Facultății de Teologie "Andrei Șaguna" se va desfășura conferința susținută de părintele Constantin Necula, "Arta de a dărui - De la Dumnezei către om", iar de la ora 17, în Aula "Avram Iancu" a Facultății de Litere și Arte din cadrul ULBS, George Banu va fi în dialog cu Lev Dodin.

Duminică, 16 iunie, de la ora 11, Sezonul American în FITS vine cu invitați precum E. S. Hans Klemm, gen. Ghiță Bârsan, Annie Saunders, Becca Wolff și Thaddeus Philips, întâlnirea de la Librăria "Habitus" fiind moderată de Octavian Saiu.

Luni, de la ora 11, în aceeași locație, Matei Vișniec va fi în dialog cu Jean - Michel Ribes.

Prezentări de carte

Vineri, 14 iunie, de la ora 13, la Librăria “Habitus” vor fi prezentate cărțile “Capcană pentru floretă și portjartier” și „Debulking fucking dance”, de Emil Cătălin Neghină, iar de la ora 19.15, în foaierul Sălii Thalia, “Mihăiță. Reconstituirea unei vieți”, de Doina Papp.

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 13, la “Habitus” va fi prezentat volumul “Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, de Octavian Saiu, invitat special fiind Constantin Chiriac.

Duminică, de la ora 13, la Librăria “Habitus” va fi prezentat “Managementul proiectelor culturale”, de Francois Mairesee, volum tradus de Diana Nechit. De asemenea, tot atunci, se va povesti despre cartea “Corp, spațiu și Gesamtkunstwerk”, de Simina Stanciu Alba, despre “Conversații culturale”, volum coordonat de Noel Witts și editat de Ion Tomuș, despre “Jurnalul Artelor Spectacolului, nr. 1 / 2019” și “Jurnalul Român de Management Cultural 2019”.

Luni, 17 iunie, la Librăria “Habitus” se va vorbi despre “Antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole – lectură”, volum coordonat de Claudia Domnicar, “Arta de a dărui. O antologie de texte pe tema festivalului”, iar de la ora 15.30, la Sala Thalia, se va discuta despre “France – Danse Orient Express”.

Filme

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16, Librăria “Habitus” va găzdui proiecția filmului “Dreams of Babel”, regizat de Don Kent, iar luni, 17 iunie, de la ora 16, “Vișniec, rege la Avignon”, realizat de Andreea Știliuc.

Spectacole – lectură “Virgil Flonda”

Duminică, 16 iunie, de la ora 17, la Librăria “Humanitas” va avea loc „Teatru fără animale (opt piese jucăușe)”, de Jean – Michel Ribes, iar luni, 17 iunie, de la ora 14, în aceeași locație, “Kadoc”, de Rémi De Vos.

Ateliere

De luni până miercuri, înre 17 – 19 iunie, de la ora 10, în Sala Albastră a Casei de Cultură a Studenților, va avea loc “Actoria fără constrângeri: actorul în ipostaza de co-creator”, atelier susținut de Kym Moore.

De asemenea, în același interval, și Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu, va fi un atelier bazat pe Sistemul și Metoda lui Stanislavski, susținut de Andreas Manolikakis.

Expoziții

Libraria “Habitus” va găzdui sâmbătă, 15 iunie, de la ora 14.45 vernisajul expoziției ”Cuvinte întrupate. Imagine și formă în universul teatral al lui Matei Vișniec. Moderatorul evenimentului va fi Octavian Saiu. Expoziție de fotografie ”Focus FITS 2018” va fi disponibilă la Librăria Habitus de la ora 10 (vernisajul expoziției de la ora 14.45). Vernisajul expoziției ”New Energy” se va desfășura de la ora 15, la Primăria municipiului Sibiu (moderator: Octavian Saiu). Vernisajul expoziției ”The art of giving: Picasso. Matisse, Dali, Klimt” va avea loc joi, 14 iunie, de la ora 14.30 la Muzeul Brukenthal.Expoziția ”Classy-Modern Romanian Art from private collections” va fi disponibilă la Forumul Cultural Austriac Cisnădioara. Expoziție de pictură și artă urbană ”La masa” poate fi găsită la Aeroport Internațional Sibiu și deschisă publicului de la ora 8. Ofelia Popii și Octavian Saiu vor modera sâmbătă, 15 iunie, vernisajul expoziției ”Purcăretiadă” la ULBS. ”Ziarul Orizontal vol.7” va fi prezentat la zidul exterior al TNRS. Instalație ”Cerul cu magneți” va fi disponibil de la ora 8, la TNRS. Casa Albastra va fi gazda ”Artiștilor sibieni și invitaților în cadrul FITS 2019”, expoziție de artă plastică și decorativă(luni-vineri, între orele 10 și 18, sâmbătă, între orele 10 și 13). Vernisajul expoziței se va desfășura sâmbătă, 15 iunie, de la ora 12.15 (moderator:Constantin Chiriac și Octavian Saiu) Expoziția ”Visual poems” va fi disponibilă între orele 9 și 17, la Muzeul de Artă Contemporană. De asemenea, Palatul Brukenthal va găzdui ”Kabuki-Teatru japonez”. Expoziția ”Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural” va fi desponibilă la Rectoratul ULBS. Vernisajul expoziției ”Cuvinte întrupate. Imagine și formă în universul teatral al lui Matei Vișniec” se va desfășura duminică, 16 iunie.Vernisajul expoziției ”Ruinele Teatrului” va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 14 (moderatorii: George Banu, Constantin Chiriac).

Tema ediției din acest an a FITS este “Arta de a dărui”. Evenimentul, programat să se desfășoare în perioada 14 – 23 iunie, va avea peste 3.300 de artiști și invitați din peste 70 de țări, care vor juca în peste 70 de spații de joc.


 

Andra MARINESCU
Liuba STARII

 

comentarii
1 comentarii

Degeaba insistați, împăratul este gol !
Un cititor
12.06.2019 19:38
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia