Tribuna
PNL
Final de toamnă cu miros de iarnă şi în general "cu de toate"
Dumitru CHISELIŢĂ
1393 vizualizari
Final de toamnă cu miros de iarnă şi în general
Astă vară ne văitam că e prea cald. Acum e deja frig, centralele de apartament au pornit singure că temperaturile deja sunt sensibile la termostat. Parcă era mai fain vara, când citeati cretineli despre cupole de foc şi încălziri globale dar făceaia sta în tricou, bermude şi şlapi. Faţă de astă vară e bine, mai ales prin magazine, unde e mai puţin frig, că astă vară, de la clima lor, era ca alaltăieri pe câmp la Valea Săpunului. OK, bun venit în pre-iarnă, chiar dacă e vreme de decembrie acum, deşi încă e noiembrie. Ei bine, în ultima perioadă de toamnă din anul ăsta, vom avea o vreme ca shaorma: cu de toate: cu soare, cu nor, "relativ caldă", "apropiată de normalul termic" sau "rece pentru această perioadă". Oricum dacă vă e frig, puteţi da ture prin Târgul de Crcăiun şi lua o ţuică. Fiartă. Detaliat, stăm cam aşa

Luni, vremea se va încălzi ușor, devenind apropiată de normalul termic. Cerul va fi temporar noros și trecător se vor semnala ploi slabe. La munte vor predomina ninsorile, dar la altitudini mai joase se vor semnala precipitații mixte sau ploi. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale, iar la munte cu rafale ce vor depăși temporar 70 km/h în zonele înalte, viscolind zăpada pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 10 grade, iar cele minime între 3 și 5 grade.

Marţi, vremea va fi relativ caldă. Cerul va fi temporar noros. În special în cursul serii și al nopții, pe arii relativ extinse, se vor semnala precipitații, ploi în zonele joase și mixte la munte, predominant ninsori în zonele înalte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în zona montană. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 13 grade, iar cele minime între 4 și 6 grade.

Miercuri, vremea se va răci și va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. În cursul zilei, local în zonele joase va ploua slab, iar la munte se vor semnala precipitații mixte, temporar ninsori pe creste. În cursul nopții, pe arii restrânse va mai ninge slab la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare în cursul nopții. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 și 9 grade, iar cele minime între -1 și 2 grade.

Joi, vremea va fi rece pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, temporar noros la munte, unde izolat se vor semnala ninsori slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare în zonele joase, iar la munte cu intensificări mai susținute, viscolind temporar zăpada pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 5 grade, iar cele minime între -4 și -1 grade.

În weekend, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei și trecător se vor semnala precipitații mixte slabe. Vântul va prezenta intensificări temporare.

Prognoza meteo ne-a fost oferită de meteorologul Roxana Dumitrescu, de la CMR Transilvania Sud Sibiu.


comentarii
5 comentarii

In iarna 1982-1983, a fost realmente cald. Temperaturile inregistrate erau ide 10 si 18 grade, chiar 20 de grade cu ocazia Craciunului. In Ianuarie 1983 a fost 10-15 grade iar in padure am gasit plante inflorite , altele decat ghioceii. Abia in 7 februarie 1983 a nins , dar zapada,singura din aceea iarna, s-a topit a doua zi...
Sile
20.11.2023 00:07
Da, imi amintesc acea iarna. Era sfarsit de ianuarie si ma plimbam prin Sub Arini cu paltonul descheiat asa era de cald... Faine vremuri!
@Sile
20.11.2023 16:00
Uite ce scria Creangă despre bojdeuca sa:

„În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septemvrie. De veţi avea răbdare, că bunătate totdeauna aţi avut, veţi întreba poate unde‑i bojdeuca mea? Vă voiu răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce‑i mai zic şi Valea plîngerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, cînd sînt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dînsa).

Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povîrnită spre cădere pe zi ce merge, de n‑ar fi răzămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într‑o odăiţă toată hrentuită, iară vara într‑un cerdăcel din dos, începînd de pe la maiu şi sfîrşind pe la octomvrie, cînd este vremea bună cum îi acum. Aşa m‑am deprins”.

Deci sezonul cald ținea "de pe la maiu” până prin octombrie. Sezonul rece de pe la finele lui octombrie până în prima jumătate a lui mai.

Așa a fost atunci, asta este și acum. Se numește climă temperat continentală. Cine mai trăiește pe la țară, prin felurite bojdeuci mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, știe că așa este. Sigur că în ultimii ani iernile au fost relativ blânde. Dar, iarăși, dacă ați sta la țară și v-ar îngheța țevile pentru că a dat gerul de sub minus 10 grade, și ați rămâne fără apă curentă, ați avea o idee destul de clară despre cum rămâne iarna la locul ei și nu se lasă dusă de nicio încălzire climatică.

Chestia cu încălzirea climatică poate să prindă doar la burghezi urbani care nu simt diferențele de temperatură decât la extreme, care nu știu cum e sa faci focul în mai și nu au idee ce înseamnă să ai un septembrie rece (să dormi afară până în luna octombrie înseamnă să ai temperaturi noaptea de minim 15 grade). Înseamnă să nu ai idee despre diferențele de temperaturi de noapte și de zi. Mai prind la grăbiții care uită că natura are ritmul ei, și că doi, trei ani de ierni fără ger nu înseamnă, la scara planetei, nimic. Doar în aceste condiții de decuplare de la …mediu poate să funcționeze apocalipticismul climatic
Clima pe vremea lui Creang?
21.11.2023 16:30
Imi aduc aminte de noaptea de 16/17 octombrie 1964. Am fost la plimbare cu catelul pana in centru si inapoi prin parcul Sub Arini. Erau ,in plina noapte, peste 20 de grade Celsius ! Adica, vorbim de o noapte tropicala !

Tot o astfel de noapte calduroasa s-a nimerit in 26/27 septembrie 1982, De data asta eram in Muntii Calimani ,langa Rezervatia Geologica 12 Apostoli,la 1700 m altitudine! Erau plus 20 de grade, drept care am dormit sub cerul liber,privind stelele printre crengile brazilor, in timp ce auzeam boncaluitul cerbilor...
A doua zi , am beneficiat de un bonus neasteptat : era duminica in care se trecea,pe atunci, la ora de iarna ; prin urmare ne-am trezit la 10 si 20 de minute, care a devenit imediat ...9 si 20 de minute ! Dupa care ne-am continuat drumul spre Varful Maieris ( 1885 ) -Drumul ,, Mariei Tereza,, -Satul Dornisoara - Pasul ,,Tihuta,, ,,,
Sile
22.11.2023 22:41
In ultima decada a lunii martie 1991, au fost temperaturi de +30 de grade ! Am facut plaja , in aer liber.

Era ca in plina vara; numai ca pomii nu aveau frunze verzi, iar seara incepea la ora 19 !
Pantelimon Decuseara
24.11.2023 12:27
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica