Tribuna
File de calendar - A patra săptămână din Postul Crăciunului
Moş Niculae – Sf. Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Făcătorul de minuni
Preot Nicolae STREZA
906 vizualizari
Moş Niculae – Sf. Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Făcătorul de minuni

S-a născut pe vremea Împăraţilor păgâni Diocleţian şi Maximilian care conduceau împreună Imperiul Roman. În anii 284-305 de la Hristos, în cetatea Mira - astăzi Demirne, din Turcia. A fost de tânăr foarte credincios şi a intrat în cinul monahal. În vremea persecuţiei a fost prins şi întemniţat în Lichia împreună cu alţi creştini. Au fost eliberaţi după anul 313 când Împăratul Constantin a dat Decretul de la Mediolanum - Milano, pentru a fi liberi creştinii şi religia lor.
Pentru viaţa lui sfântă a fost făcut Arhiereu şi a devenit Episcopul cetăţii Mira din ţinutul Lichia. A săvârşit multe minuni care sunt cântate în colindele pe care creştinii le-au compus, în special minunea prin care un om ucis şi tăiat în bucăţi care a fost ascuns în nişte coşniţe, Sfântul Nicolae ca un mare chirurg a adunat bucăţile şi le-a aranjat în chipul trupului celui ucis şi apoi l-a înviat. Această colindă este mai ales în Franţa cântată în seara de Moş Niculae. Pe franţuzeşte sună cam aşa câteva versuri: " Lez - a tue, les - a cupe dande morso. les - a poze dan de basche", adică l-a omorât, l-a tăiat bucăţi şi l-a pus în coşuri, criminalul. Această colindă nu se cântă în România. Dar în Turnul Roşu, fostul sat Porceşti, se cântă colinda numită "Aghiosul Sfântului Niculae". Cuvântul "aghios" înseamnă sfânt de aici vine şi cuvântul Hagi, adică un creştin care a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte. Câteva versuri pe care le reproducem: "Miercurea şi vinerea n-a supt ţâţa maicăsa; Iar dacă s-a înălţat el carte a învăţat; Cu voia lui Dumnezeu s-a făcut Arhiereu; Iar un om sărac fiind şi trei fecioare având; Legături de bani le-a dat; Pe fecioare le-a scăpat din robia veacului şi din munca iadului; O Niculae prea Sfinte, dulcele nostru părinte; Tu pe mare ai umblat corabia ai scăpat; De vifor şi mare vând, de a ieşit la pământ; Iar pe filosofi trufaşi şi ai noştri mulţi vrăjmaşi, gura lor ai astupat cu al tău minunat sfat!". Sunt cele trei minuni mai mari săvârşite. A aflat despre un tată care avea 3 copile şi pentru că era sărac voia să le vândă, noaptea i-a aruncat câte o pungă de galbeni. Există şi această icoană în care Sfântul Nicolae aruncă pe fereastră punga. De aici în Turcia Sfântul Nicolae a devenit Patronul Economiei statului turc.
Eram în 1985 la Târgul Internaţional în Bucureşti, şi pentru că Turcia avea un cort mare şi la intrare primeai dulciuri şi apă şi înăuntru erau scaune, am intrat şi am urmărit filmul de prezentare a economiei Turciei. Chiar după generic a apărut icoana Sfântului Nicolae cu o pungă de bani într-o mână, pictat în culori verzi şi cu renumele de Patron al economiei şi co­mer­ţului. Am rămas tare mirat. Mai spun că oraşul Mira, azi Demirne, se află undeva în apropierea Mării Medi­terane.
Minunea a doua din colindă arată cum i-a salvat de la înec pe nişte creştini care s-au rugat Sfântului Nicolae. Minunea a treia vorbeşte despre erezia lui Arie, un preot din Alexandria care a făcut mulţi ucenici şi a provocat erezia ariană care susţinea că Iisus Hristos ca fiu al lui Dumnezeu nu este, nici nu poate fi de o fiinţă - omousios, în greceşte, cu Dumnezeu Tatăl. La Sinodul Întâi Ecu­menic convocat chiar de Împă­ratul Constantin cel Mare la Niceea în anul 325, unde a fost prezent şi Arie, Sfântul Nicolae a luptat prin dialog pentru credinţa cea dreaptă ortodoxă şi scos din sărite de vorbele blasfemiatorii pe care rostea Arie i-a tras o palmă peste obraz zicând: "Să te bată Dumnezeu părete văruit!". De aici vine şi formula din Tro­parul Sfântului: "Îndreptător credinţei", precum şi nuieluşa pe care părinţii o pun în Ajun de Moş Niculae.
Sigur că ar fi multe de spus despre Moş Niculae. El a murit de moarte bună la adânci bătrâneţe. A săvârşit multe minuni în locurile natale că­zute mai târziu sub stăpânirea turcească. În anul 1807 ca­valerii cruciaţi au luat moaş­tele Sfântului Nicolae şi le-au dus în Italia în oraşul Bari. Acolo este o cădelniţă foarte mare pe care o coboară în fiecare zi preoţii şi aprind tămâie în cinstea Sfântului Nicolae. De câteva ori Bise­rica a ars dar nu şi moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.
Dacă nu mă înşel o bu­căţică dintr-o mână a Sfântului Ierarh Nicolae se află într-o Biserică de-a noastră din Bu­cureşti de pe Calea Victoriei.
Mulţi creştini şi-au botezat şi îşi mai botează copiii cu numele Nicolae sau Nicoleta. În tradiţia creştină germană Sfântul Nicolae a devenit Santa Klaus, şi din Germania a plecat în America unde americanii mai puţin duşi la biserică l-au transformat în Santa Clos sau Santa ce îl reprezintă pe Moş Crăciun.
Iată deci câteva adevăruri prezentate aici despre Moş Niculae, despre Sfântul Ierarh Nicolae pe care noi ortodocşii îl lăudăm în slujbele noastre din 6 Decembrie. Dintre acestea redăm aici Troparul şi Condacul:
"Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta cu semrenia ai câştigat cele înalte, cu sărăcia cele bogate, Părinte Ierarh Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."
"În Mira Sfinte sfinţitor te-ai arătat; că Evanghelia lui Hristos plinind-o cuvioase, ţi-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; Mântuit-ai pe cei nevinovaţi din moarte. Pentru aceasta te-ai sfinţit ca un mare tăinuitor al darului lui Dumnezeu."
Mă pot bucura că de la bunicul Nicolae Streza prin tatăl, preotul Nicolae port şi eu numele Nicolae şi mai departe unul din feciorii mei este Nicolae, precum şi fiul lui, adică nepotul meu. Adică 5 generaţii. Cu zâmbetul pe buze le dorim tuturor care îl au patron pe Sfântul Nicolae: La mulţi ani cu sănătate! Iar în papucii frumoşi lustruiţi Moş Nicolae să le pună câte un galben, nu doar lângă papuci jordiţa.

comentarii
1 comentarii

LA MULTI ANI !! celor care poarta numele de Nicoleta si Nicolae.Sanatate si pace in lume!.
JIM
06.12.2021 17:18
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia