Continental
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu împlineşte 70 de ani de la înfiinţare! Evenimentul, marcat printr-un concert aniversar
Filarmonica de Stat Sibiu împlineşte 70 de ani de la înfiinţare! Evenimentul, marcat printr-un concert aniversar

În 1 ianuarie 1949, a luat fiinţă - prin decret al Consiliului de Miniştri - Filarmonica de Stat Sibiu – în prezent fiind una dintre cele mai vechi instituţii muzicale profesioniste din România. Începând cu anul 1993, instituţia funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu, iar anul 2019 aniverseazã 70 de ani de existenţã instituţională. 

Evenimentul este marcat printr-o serie de manifestãri culturale, prima dintre ele fiind concertul aniversar programat joi, 7 februarie 2019, la Sala Thalia, transmite Laurenţiu Străuţ, Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul instituţiei. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.

  • ”Adresez sincere sentimente de admiraţie şi preţuire pentru generaţiile de artişti care au dat viaţã miilor de concerte simfonice susţinute în toţi aceşti ani, pentru tot ce au reuşit sã ofere, din punct de vedere muzical, comunitãţii sibiene. Viaţa muzicală a Sibiului ar fi de neimaginat în absenţa Filarmonicii.  Felicitãri întregului colectiv al Filarmonicii sibiene, cu ocazia acestei frumoase aniversări!”, a declarat Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Programul Concertului aniversar va cuprinde lucrări semnate de G. Rossini, J.S. Bach, J. Haydn, W.A. Mozart, G. Verdi, M. Bruch, Fr. Doppler, D. Şostakovici, G. Dinicu, iar solişti vor fi membri ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu: Cosmin Fidileş – vioarã, Elena Borz – vioarã, Cristian Florea – violoncel, Gabriel Silişteanu – viola, Oana Bădescu – flaut, Raluca Ilovan – flaut. Orchestra va fi condusã de la pupitrul dirijoral de cãtre Constantin Grigore. 

  • "Concertul care aniversează 70 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Stat de Sibiu, reprezintã o onoare atât pentru mine cât şi pentru colegii mei din orchestra simfonicã. Am decis că soliştii acestui concert sã fie colegi din orchestrã, muzicieni foarte valoroşi, care duc mai departe istoria acestui ansamblu, cu care Sibiu se mândreşte. La mulţi ani, Filarmonica de Stat Sibiu!", urează Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.    

Tot joi are loc, în foaierul Sãlii Thalia, vernisajul unei expoziţii cu 96 de afişe vechi care acoperã întreaga perioadã de activitate a instituţiei, din 1949 pânã în prezent. Expoziţia poate fi vizitatã până vineri, 15 februarie 2019.
Anterior instituţionalizării Filarmonicii de Stat Sibiu, activitatea artisticã locală a fost asiguratã de asociaţiile muzicale germane sau româneşti precum Asociaţia muzicală sibianã - Hermannstädter Musikverein (1839-1947), transformatã în Asociaţie filarmonică sibiană (1947-1949). În strânsã legãturã cu activitatea acestor asociaţii s-au afirmat personalitãţi de marcã ale vremii precum Johann Leopold Bella (1843-1936) - director şi dirijor al Asociaţiei muzicale sibiene şi al corului Hermania (între 1881-1921), sau Paul Richter (1875-1950) – dirijor al Asociaţiei muzicale sibiene (între 1935-1939). 
Preocupãrile muzicale ale comunitãţîi locale, se înrădăcineazã tocmai în secolul al XVI-lea, dezvoltându-se în jurul unor şcoli organistice precum cea a lui Hyeronymus Ostermayer.  În secolul al XVIII-lea, o intensã viaþã muzicalã se desfãşura pe lângã curtea baronului Samuel von Brukenthal, care deţinea la vremea aceea o orchestrã profesionistã. Înfiinţarea unor edificii că Teatrul municipal, în 1787, de cãtre primarul oraşului, Martin Hochmeister, a fãcut posibilã prezentarea, aici, a unor lucrãri de amploare: opere precum Rãpirea din Serai de Mozart sau oratorii precum Creaţiunea de Haydn, au putut fi auzite la scurt timp de la crearea lor, în jurul anului 1800. 
În aceste condiţii, pe aceste meleaguri au fost atraşi câţiva din virtuozii secolului al XIX-lea: Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Johann Strauss. 

            Deschiderea primei stagiuni de concerte a Filarmonicii de Stat Sibiu, pe dată de 1 noiembrie 1949, s-a produs sub bagheta lui Henry Selbing, avându-l că solist la vioarã pe Mircea Sãulescu din Bucureşti. Programul cuprindea atât lucrãri din creaţia universalã (clasico-romanticã, dar şi modernã sau contemporanã) cât şi româneascã, contribuind la activitatea de promovare a muzicii româneşti de datã recentã.
            Trecerea peste anul de răscruce, 1949, reprezintă, în fapt, un proces de devenire firească, prin transformarea calităţii prestaţiilor artistice. Astfel, pe parcursul celor 70 de ani de existenţă, Filarmonica de Stat Sibiu, continuându-şi şi lărgindu-şi activitatea profesională, a ajuns la capacitatea de a susţine 100 de concerte pe an, majoritatea cu sala plină, promovând lucrări din repertoriul simfonic şi, în ultimul timp, de operă. Renumele instituţiei a crescut graţie calităţii concertelor (cu ecouri în presă românească şi străină), înregistrărilor la radio şi televiziune, imprimărilor pe disc sau pe CD. 
           Este explicabil de ce mari solişti ai lumii au fost încântaţi să colaboreze cu această orchestră. Câteva nume celebre sunt: Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, ştefan Ruha, Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazăr Berman, Andrei Gavrilov (Rusia) Ivry Gittlis (Elveţia), Monserrat Caballe (Spania), Gerd Albrecht (Germania), Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Petre Sbârcea, Nicolae Moldoveanu, Patrick Galloise, Pierre Amoyal (Franţa), Peter Donohoe (Anglia), Dan Grigore, Eugen Sârbu, Elisabeth Leonskaja, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Elena Moşuc şi mulţi alţîi..
             Numeroase turnee de concerte au fost efectuate cu succes în străinătate, în ţări că: Austria, Elveţia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Ungaria, Luxembourg şi Turcia, prestaţiile artistice ale orchestrei fiind apreciate la superlativ de critică de specialitate.
             Actualul sediu al Filarmonicii de Stat Sibiu este Sala Thalia, o clădire cu statut de monument istoric. Construită în anul 1787 de Martin Hochmeiester că Teatru Municipal, sala a fost distrusă de-a lungul timpului de două incendii. Consiliul Judeţean Sibiu a reluat activitatea de restaurare a edificiului în anul 1990, inaugurarea oficială având loc în acordurile Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu ocazia concertului din 7 octombrie 2004.
             Prin evenimentele desfãşurate în prezent, Filarmonica de Stat Sibiu îşi aduce o contribuţie majoră la realizarea politicilor culturale ale comunităţii locale, contribuind semnificativ la promovarea judeţului Sibiu în plan cultural, artistic şi turistic. 

 


comentarii
2 comentarii

Dar de ce acum si nu se face in noiembrie aniversarea?!
Aniversare
06.02.2019 22:12
Sa fie in mandatul meu! Logic!
Bojin
07.02.2019 17:22
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia