Tribuna
Sevis
Fiii comunei s-au reîntâlnit în Păuca, la 710 ani de la atestarea documentară!
Marius HALMAGHI
3401 vizualizari
Fiii comunei s-au reîntâlnit în Păuca, la 710 ani de la atestarea documentară!

Comuna Păuca a cunoscut în zilele de 10 - 11 august două zile de mare sărbătoare, a patra ediţie a manifestării fiind organizată de Consiliul Local şi Primăria Păuca cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu, prin C.J.C.P.C.T. Cindrelul Junii – Sibiu, evenimentele fiind înscrise în agenda comunităţii judeţului, fiind cele mai importante din Ţara Secaşelor, în acest an. Primarul Niculae Dancu, gazda tuturor evenimentelor a făcut o amplă campanie de mediatizare a evenimentelor, astfel încât toţi locuitorii satelor Bogatu Român, Broşteni, Păuca şi Presaca să participe la manifestări. Prima zi a fost dedicată tuturor profesorilor care au activat în şcolile din comună, 83 de dascăli, „care au sădit, de-a lungul timpului, în sufletele elevilor, mirabila sămânţă”, ţinând să raspundă apelului organizatorilor. Prof. Dragomir Dancu, directorul Şcolii Gimnaziale Păuca şi Emil Filipovici (fost dascăl în comună), cu sprijinul primarului Niculae Dancu, au organizat mai multe surprize pentru invitaţi, asigurând o ambianţă plăcută şi neprotocolară, la finalul căreia toţi au declarat că s-au simţit ca acasă.

În curtea interioară a primăriei oaspeţii au fost întâmpinaţi cu tradiţionala „pită şi sare”; după momentul solemn al intonării „Imnului României” şi cuvintele de „Bun venit” ale organizatorilor, a fost vernisată o primă expoziţie cu descoperirile arheologice la situl Păuca - Biserica Ungurească, cercetări efectuate de o echipă de cercetare a Universităţii Lucian Blaga Sibiu, coordonată de prof. univ. dr. Ioan Marian Ţiplic. Cei aproape zece ani de cercetări au fost prezentaţi de dr.George Tomogea, expoziţia temporară fiind elocventă pentru promovarea necropolei de incineraţie descoperite. Sala căsătoriilor a fost înnobilată de expoziţia temporară a artistei Ana Dobra Fetecău, cele 23 de tablouri - ilustrând floră şi peisaje - surprinzând privitorul atât prin tehnica grafică minuţioasă şi echilibru compoziţional, cât şi prin modul de a transmite emoţia creaţiei. Un hol întreg găzduieşte o expoziţie foto-documentară, cu reproduceri ale unor documente din Arhivele Naţionale Sibiu, acestea fiind atent selectate de colectivul condus de directorul dr. Alexiu Tatu. Expoziţia permanentă invită toţi vizitatorii la descoperirea identităţii locului, satul Păuca împlinind în acest an 710 ani de la atestarea documentară (1309), fiind ceva mai tânăr decât satul Broşteni (atestat în 1296). Registrele de stare civilă şi borderourile de contribuţii (din sec. XIX), păstrate cu grijă în depozitele Arhivelor Naţionale, dar şi listele de participanţi (din cele patru sate) la primul Război Mondial (1914-1918) pot incita broscăţenii, bogăţenii, păucenii şi presăcanii să-şi descopere înaintaşii, dar şi trecutul tumultuos al acestor meleaguri. Cele 50 de tablouri ale expoziţiei, organizate în parteneriat cu Primăria comunei şi Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu, reprezintă o invitaţie în descoperirea acestui ţinut din Ţara Secaşelor, Păuca fiind singura comună din judeţ care – prin efortul regretatei Cecilia Gândilă – se prezintă prin lucrările monografice ale fiecărui sat din componenţă.

Pe platoul din spatele impozantei primării, au fost depănate „Amintirile de ieri” toţi dascălii prezenţi fiind felicitaţi şi înmânându-li-se diplome funcţie de durata activităţii depuse, ca o recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia adusă la îndeplinirea misiunii educative în cadrul şcolii. Majoritatea dascălilor au ţinut să mulţumească şi să împărtăşească public amintiri din perioada petrecută aici, comuna înregistrând după 1965 „o fluctuaţie mare de cadre didactice, Păuca devenind o trambulină de pătrundere a lor din alte judeţe în judeţul Sibiu. Astfel, din 1965 până în 1996 prin şcoala Păuca au trecut 170 de cadre didactice, această fluctuaţie defavorizând evident procesul de învăţământ” (sursa: Cecilia Gândilă, Nicolae Damian, Păuca vatră de istorie şi legendă, 1997).

Rememorând gândurile eminesciene „Când amintirile-n trecut/ Încearcă să mă cheme,/ Pe drumul lung şi cunoscut/ Mai trec din vreme-n vreme.”, profesorul Ioan Popa (din Roşia de Secaş), înv. director Nicolae Josan (decanul de vărstă al dascălilor, născut în 1936 - venit din Arad), prof. limba română Elena Vlad (Sibiu), prof. sport Vasile Neagoe (stabilit în Şura Mică), prof. istorie geografie Aurel Crân­gaciu au conturat o imagine idilică a acelor vremuri de început de carieră, în care cu sau fără voia lor au ajuns aici, în acest colţ de judeţ plin de noroaie, dar bogat în oameni inimoşi şi ospitalieri, cu copii mulţi dornici să înveţe şi să izbândească în viaţă. Am reţinut relatarea mamei ludoşanului Aurel Crângaciu, aceasta spunându-i tânărului profesor stagiar - care era gânditor şi întristat, înainte de plecarea la Păuca (în 1973): - „Dragu’ meu, să nu-ţi fie greu, că te duci într-un sat de oameni vrednici, nu în grajd să dai la vite!”. Nu au lipsit relatările picante privind omenia gazdelor şi nici accen­tele critice legate de evoluţia contem­porană a învăţământului şi a procesului educaţiei, în prezent fiind des uzitată afirmaţia „dacă elevul reuşeşte la examen, a avut un profesor bun – iar dacă pică, elevul este prost!”.

Dascălii, care au venit din toate colţurile ţării, au fost dornici să recunoască prima şcoală în care şi-au început activitatea, optând pentru a vedea toate şcolile comunei Păuca, fiind impresionaţi de clădirile moderne în care învaţă copiii, de dotările excepţionale de care dispun, de drumurile de hotar asfaltate (lipsite de gropi), dar şi de modul în care au fost întâmpinaţi de primele lor gazde, mulţi vizitându-şi familiile cu care au rămas prieteni pe viaţă. Primarul Niculae Dancu a ţinut să specifice că primul obiectiv în programul său de investiţii a fost modernizarea şcolilor: „Eu am făcut şcolile şi după aceea străzile”, gândindu-se la viitorul copiilor din toate satele. La agapa profesorilor din căminul cultural, primarul a făcut un adevărat „laudatio” dir.prof. Nicolae Damian (1938-2015), recunoscut de întreaga comunitate ca un dascăl prin excelenţă timp de 34 de ani, adevărat domnul Trandafir al păucenilor, în vremea lui înregistrându-se niveluri record ale elevilor în comună. Întâlnirea profesorilor s-a încheiat cu fotografii de grup, toţi declarându-se extrem de fericiţi de reîntâlnire şi de modul în care administraţia locală a ştiut să organizeze manifestarea. O iniţiativă pe care majoritatea a apreciat-o ca fiind unică în spaţiul învăţămân­tului românesc, organizatorii susţinând că va continua, aceasta fiind doar prima ediţie dedicată „celor care s-au nevoit – unii mai mult, alţii mai puţin – la altarul şcolilor comunei Păuca!”.

Prima seară s-a încheiat târziu în noapte, spectacolul folcloric susţinut de Nelu Păucean şi formaţia sa fiind pe placul tuturor vârstelor, toţi consătenii petrecând alături de invitaţii care au rămas.

Duminică 11 august, locuitorii comunei şi invitaţii au vizitat satele, dar şi aşezămintele religioase, mica biserică cu hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Păuca dovedindu-se neîncăpătoare pentru mulţimea enoriaşilor care au ţinut să participe atât la slujba religioasă, cât şi la cele trei parastase, organizate de familii în memoria lui Datcu Ioan (la şase săptămâni), Hususan Sora (la 3 ani), Voicu Maria (la şase luni).

Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc în prezenţa tuturor oficialităţilor sibiene, primarul Niculae Dancu prezentând în cuvântul de deschidere pe noua secretară - dna Bianca-Ioana Cînduleţ - şi apreciind întreaga activitate a „tânărului pensionar” Petru Natea, prin înmânarea unei plachete „Diplomă de exce­lenţă”, domnia sa fiind timp de patru decenii în slujba comunităţii locale în calitate de secretar al comunei Păuca (1978-2018). Mulţumind întregii echipe din primărie, colaboratorilor şi întregii comunităţi, primarul a amintit că această sărbătoare - la 710 ani de atestare - se înscrie în „Anul Omagial al satului românesc, al preoţilor, al învăţătorilor şi primarilor gospodari”. Într-un cadru organizat modern - care ar face invidioşi toţi marii edili ai oraşelor noastre – au luat cuvântul parlamentarii sibieni: deputaţii Raluca Turcan şi Nicolae Neagu, senatorul Mircea Cazan (în public fiind rudele din comună), vicepreşedintele C.J.Sibiu - Marcel Luca, Instituţia prefectului – reprezentată prin dna Cristina Munteanu, primarul Valentin Ivan, toţi apreciind întreaga activitate a gazdei manifestărilor, comuna Păuca putând fi model de bună practică pentru toate comunele din România. Pe scenă şi în public au fost prezenţi primari din Ţara Secaşelor (din judeţele Sibiu şi Alba), directori ai serviciilor publice deconcentrate, toţi prieteni ai comunei care au dorit să participe, pentru a cunoaşte realizările locale şi a fi alături de gazde la marea sărbătoare a comunităţii. Regalul folcloric a început, în aplauzele unei nume­roase asistenţe, cu jocul tinerilor păuceni din ansamblul „Doina Secaşelor”, continuând până târziu în noapte cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, pe scenă evoluând cunoscuţii interpreţi: Victoria Meitescu, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Daria Gâdea, Camelia Cosma Stoiţă, Bogdan Cioranu, Adrian Neamţu, Sînziana Ştefan, Traian Stoiţă, Aurora şi Săndel Mihai, Dumitru Teleagă şi formaţia lui Nelu Păucean.

În imensa curte a primăriei comunitatea a putut să savureze delicatesele pregătite la faţa locului, o mulţime de tarabe - distribuite atât pe străzi cât şi în curţile instituţiilor - asigurând bunătăţi pentru toate gusturile.

A patra ediţie a sărbătorii comunei s-a încheiat, rămânând în urmă expoziţii, „gazeta de Păuca” (nr. 4), dar şi multe, multe amintiri, unele fiind consemnate în „Cartea de Onoare” a comunei!

Felicitări întregii comunităţi, primarului Niculae Dancu, echipei sale şi la cât mai multe realizări!


comentarii
3 comentarii

Nu pot să cred că a lipsit Nani Dobra de la eveniment!
B.Utoru
13.08.2019 08:34
Dar atunci cine e tipul din prima fotografie, rândul de jos, primul din dreapta ? Cel cu cămașa peste pantaloni...sau fotografia e de anul trecut ??
Mâncă E-uri chiar din blid / Și o să arăți ca NID /( asta-i fisa ce ne pică )
Agenteur-X7
13.08.2019 12:32
Pt. Agenteur : Cămașa e de anul trecut.
anyon2019
17.08.2019 11:34
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia