Tribuna
PNL
Râu Sadului
Festivalul Mărginenilor, o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular autentic
Festivalul Mărginenilor, o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular autentic

            Acum 82 de ani asociaţia a luat fiinţă cu scopul de a readuce ciobanii rămaşi în Crimeea şi de a păstra legătura cu toţi cei care erau departe de Mărginimea Sibiului, plecati din motive politice şi nu numai. Ulterior asociaţia a urmărit  şi alte scopuri şi anume acelea de păstrare a tradiţiilor populare, a portului, dansului şi cântecului păstoresc, în ciuda vitregiei vremurilor.

            O bună perioada de timp din motive politice asociaţia şi-a încetat activitatea.

            În anul 1997 din iniţiativa unui grup de mărgineni dintre care îi aminitim pe: Ioan Vraciu, profesor ,univ. emerit dr. Iacob Cătoiu ( care a fost şi preşedintele asociatiei), Toma Lupaş se reînfiinţează asociaţia în acelasi scop de odinioară de a promova tradiţiile şi a le readuce în faţa publicului, de a forma tineri care să le transmită mai departe.

            Din anul 1997 s-au afiliat asociatiei  localităţi din  Mărginime şi nu numai: Jina, Poiana Sibiului, Tilişca, Săliste,  Cristian, Orlat, Gura Raului,Poplaca, Răşinari, Râu Sadului, Sadu, Tălmăcel,Tălmaciu, Boiţa, Baia de Fier (Gorj) Polovragi ( Gorj), Brăduleţ (Arges), Corbii de piatră (Argeş),  Vaideeni (Vâlcea), Malaia (Vâlcea), Bujoreni (Vâlcea), iar în fiecare an are loc la Sălişte, Adunarea Generală cu participarea tuturor repezentanţilor asociaţiei.

            În prezent asociaţia este condusă tot de un mărginean, mai exact de un ,,sigherean,, , un iubitor nu numai de agricultură ci şi de tradiţiile din Marginimea Sibiului şi anume Gligor Ciortea.

            Anul acesta s-a  aniversat cea de a VII a ediţie a Festivalului Mărginenilor împreună cu prima ediţie a Festivalului Balmoşului de munte de la Râu Sadului, unde organizatorii s-au bucurat de sprijinul deosebit al Consiliului local, al primarului şi viceprimarului (în data de 8.09.2019), zi de mare sărbătoare pentru români.

            Scopul festivalului este acela de a reuni tineri mărgineni, de a-şi promova tradiţia,

dansul şi portul popular.In fiecare an festivalul se ţine într- o altă localitate din cadrul asociaţiei.

            La această ediţie au participat ansambluri din următoarele localităţi:

RÂU SADULUI, VAIDEENI (Vâlcea), BRĂDULEŢ (Argeş), MALAIA (Vâlcea), POLOVRAGI (Gorj), POPLACA,SĂLIŞTE, JINA, TĂLMACIU, RĂŞINARI, SADU.

            A fost un program artistic minunat de 8 ore susţinut de aproximativ 250 de participanţi care au urcat pe scena  Căminului Cultural din localitate.

Fiecare ediţie a festivalului este coordonata de doamna profesor doctorand Rodica Popa-Comăniciu, consilier cultural al asociaţiei.

Mulţumim primăriei Râu Sadului şi oamenilor din comună pentru buna desfăşurare a festivalului.

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia