Tribuna
Festivalul „George Enescu” aduce la Sibiu muzicieni de excepţie! Opt recitaluri la Sala Thalia
Festivalul „George Enescu” aduce la Sibiu muzicieni de excepţie! Opt recitaluri la Sala Thalia
Monte Piano Trio a deschis Festivalul "George Enescu" de la Sibiu, marţi, 3 septembrie, cu un recital inedit, la sala Thalia. Opt concerte marca "Enescu” sunt programate la Sibiu, în perioada 3-14 septembrie. Biletele pot fi achiziţionate de pe platformele online Iabilet.ro, eventim.ro, dar şi la Librăria ”Humanitas" şi Sala Thalia.

Monte Piano Trio a susținut concerte pe unele dintre cele mai importante scene ale muzicii clasice, precum: Berliner Philarmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Covent Garden Londra, Daning Theater din Shanghai sau Ateneul Român. Ansamblul este format din: Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel) şi talentata româncă Irina Botan (pian). Criticii spun despre cei trei muzicieni că s-au impus printr-o tehnică și un stil de interpretare impecabile. Trio-ul a câştigat premiul întâi la concursurile Josef Mirabent şi Magrans din Spania şi la Concursul european de la Karlsruhe, din Germania. De asemenea, a fost printre câştigătorii altor competiţii internaţionale: Schumann din Germania, Maria Canals din Spania și Brahms din Austria. De-a lungul timpului, Monte Piano Trio a primit îndrumări artistice de la distinși muzicieni, printre care Menahem Pressler, Günter Pichler, Ralf Gothóni, Dirk Mommertz, Ferenc Rados și Eberhard Feltz.

Programul prezentat de cei trei muzicieni cuprinde o piesă din repertoriul enescian rar interpretată, „Trio”-ul pentru pian nr. 2 în la minor, compus în anul 1916, în plin război mondial, una dintre compoziţiile ce aveau să anunţe o schimbare dramatică în stilul marelui compozitor român. Alături de această piesă, Monte Piano Trio va prezenta publicului „Serenade lontaine”, tot de George Enescu, Schoenberg „Noapte transfigurată” op. 4 (ar. pentru trio cu pian de Eduard Steuermann) și Chausson Trio în sol minor op. 3.

Festivalul continuă cu Charles Richard-Hamelin pe 5 septembrie

Potrivit organizatorilor, al doilea recital programat săptămâna aceasta la Sibiu va fi susținut peste două zile de pianistul canadian Charles Richard-Hamelin, la Sala Thalia. Artistul s-a făcut remarcat datorită felului în care reușește să îmbine inteligența și finețea când este în fața pianului. Criticii au spus că are „abilitățile necesare să rivalizeze cu cei mai buni și experimentați pianiști din lume”. Are o carieră solo foarte activă, a cântat cu orchestre importante precum Sinfonia Varșovia, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Orchestra Simfonică din Singapore sau Orchestra Simfonică din Montreal. Charles Richard-Hamelin și-a trecut în palmares mai multe premii importante. În 2015 a câștigat medalia de argint și Premiul Krystian Zimerman pentru cea mai bună sonată la Concursul Internațional Chopin Piano 2015. A primit premiul al doilea la Concursul Internațional de Muzică de la Montreal și premiul al treilea plus premiul special la Concursul Internațional de Muzică din Coreea de Sud.

Programul evenimentului va fi alcătuit din Debussy "Images oubliées", "Rahmaninov "Morceaux de fantaisie op.3", Enescu "Suita I pentru pian" și Prokofiev ”Sonata a IV-a pentru pian".

Nume consacrate ale muzicii mondiale, la Sibiu

Festivalul George Enescu la Sibiu va continua cu un alt recital de pian. Astfel, luni, 9 septembrie, pe scena sălii thalia vor urca Elisabeth Leonskaja, ultima mare doamnă a școlii ruse. Melomanii vor avea ocazia rară de a o vedea interpretând Sonatele nr. 30, 31 și 32 de Beethoven, denumite și "ultimele trei sonate". Marți, 10 septembrie, ”La Grande Chapelle Madrid”, ansamblu vocal și instrumental spaniol de muzică sacră timpurie format din 24 de artiști, va cânta pentru prima oară în Biserica Catolică din Piața Mare. Miercuri, 11 septembrie, renumitul violonist David Grimal va susține un recital în duet cu pianistul G. Asmaryan. Joi, 12 septembrie, pianistul nevăzător Nobuyuki Tsujii, unul dintre cei mai impresionanți pianiști din lume, va uimi publicul prin tehnicile unice de interpretare. Vineri, 13 septembrie, Filarmonica de Stat Sibiu, dirijată de Cristian Lupeș, va susține un concert special în cadrul festivalului. Festivalul se va încheia sâmbătă, 14 septembrie, la Sala Thalia, cu un concert de excepție, susținut de formația ” Kremerata Baltica”.

Accesul în sălile de concerte este permis cu 30 de minute înainte de fiecare eveniment. După ora anunțată de începere a concertului, accesul în sală este interzis.Detalii despre fiecare concert în parte puteți găsi pe pagina de facebook a festivalului: www.facebook.com/FestivalulEnescu.Sibiu.

Cea de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu a început în 31 august la București și se încheie în 22 septembrie. Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Sibiu,Consiliul Judetean Sibiu și AFCN. Parteneri: Filarmonica de Stat Sibiu, Romgaz, Farmec Cluj, Cramele Salina, Audi.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia